Θα μπορούσαμε να τρεφόμαστε όλο το καλοκαίρι αποκλειστικά με την
κατακόκκινη ψίχα του. Επειδή, όμως, δεν γίνεται να επιβιώσεις εκατό
ημέρες με νερό και ζάχαρη –συγνώμη, φρουκτόζη– κάποια πρακτικά πνεύματα
σκέφτηκαν να το βάλουν στην κουζίνα, και να το παντρέψουν με άλλα υλικά,
για να μη χρειαστεί να απαρνηθούμε τη γεύση του σε κανένα γεύμα. Δύο σαλάτες και δύο επιδόρπια με καρπούζι υπόσχονται να φέρουν την γεύση του καλοκαιριού στην κουζίνα σας.
Σαλάτα με κοτόπουλο, καρπούζι και ροκφόρ
Υλικά
5 στήθη από κοτόπουλο, χωρίς κόκαλο
ελαιόλαδο για το κοτόπουλο
3 κούπες καρπούζι καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
3 κούπες αχλάδι καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
250 γραμμ. μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές φέτες
1/2 της κούπας γιαούρτι στραγγισμένο
1/3 της κούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1 μικρό μαρούλι
250 γραμμ. ροκφόρ
Εκτέλεση:
1. Ψήνουμε το κοτόπουλο είτε στη σχάρα είτε στον φούρνο είτε στο τηγάνι και το κόβουμε σε κύβους.
2. Όταν κρυώσει το ανακατεύουμε προσεχτικά με το καρπούζι, το αχλάδι, τα μανιτάρια και το ροκφόρ.
3. Χτυπάμε το γιαούρτι, το λάδι και λίγο αλατοπίπερο για τη σάλτσα.
4. Στρώνουμε τα φύλλα του μαρουλιού σε μια πιατέλα, τοποθετούμε τη σαλάτα από πάνω και γαρνίρουμε με τη σάλτσα. Σερβίρουμε.
Σαλάτα με καρπούζι, φέτα και δυόσμο από το HomeFood.gr
Υλικά: ½ καρπούζι (περίπου 2½ κιλά), καθαρισμένο, χωρίς κουκούτσια και κομμένο σε κύβους 2 εκ.
300 γρ. φέτα, μέτρια, κομμένη σε κυβάκια
1 κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
xυμός από 1 λάιμ (μοσχολέμονο) ή από 1 λεμόνι
20 ελιές, μαύρες
3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο (τα φυλλαράκια)
2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο (τα φυλλαράκια)
4 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικου (σε ντελικατέσεν και μεγάλα σουπερμάρκετ)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση: Μαρινάρουμε το κρεμμύδι για 10 λεπτά με τον χυμό λάιμ. Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε το καρπούζι, τη φέτα, το κρεμμύδι, μαζί με τον χυμό και τις ελιές, και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Λίγο προτού σερβίρουμε, περιχύνουμε με την κρέμα μπαλσάμικου και το ελαιόλαδο.
Παγωτό Καρπούζι από τις Συνταγές της Παρέας
Υλικά: 1/2 του κιλού σάρκα καρπουζιού
1/2 κιλό κρέμα γάλακτος
4 κρόκους αυγών
1/4 του κιλού ζάχαρη
1/2 κιλό γάλα βρασμένο
100 γραμμ. κουβερτούρα
1 κουταλάκι κανέλα
2 κουταλιές τριμμένα φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση: - Πολτοποιούμε στο μπλέντερ την κρέμα γάλακτος με το καρπούζι.
- Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη να γίνουν αφράτα, ρίχνουμε το γάλα και τα βάζουμε σε μπεν - μαρι τ' ανακατεύουμε να γίνουν κρέμα, την αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας την να μην πιάσει κρούστα.
- Προσθέτουμε το καρπούζι με την κρέμα γάλακτος, την κανέλα και την κουβερτούρα τριμμένη και ανακατεύουμε καλά.
- Πασπαλίζουμε το μειγμα με φιστίκια και το βάζουμε στην κατάψυξη να κρυώσει.
Καρπουζόπιτα Μήλου Από το Karpouzia.gr
Υλικά:
1 κιλό καρπούζι καθαρισμένο από τα σπόρια
200 γρ. αλεύρι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι μέλι
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι μπέικιν
κανέλα
σουσάμι
Εκτέλεση: Παίρνετε τη σάρκα του καρπουζιού και την πολτοποιείτε με το χέρι σας σε ένα μπολ (να μείνουν και μικρά κομμάτια καρπουζιού). Προσθέτετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μέλι, το λάδι και το μπέικιν, και ανακατεύετε καλά. Βουτυρώνετε ένα ταψί, ρίχνετε το μείγμα και πασπαλίζετε με σουσάμι και κανέλα. Ψήνετε την πίτα (στην σκάλα “πάνω-κάτω”) στους 160 βαθμούς για μία ώρα περίπου έως ότου ροδίσει η επιφάνεια.
Σαλάτα με κοτόπουλο, καρπούζι και ροκφόρ
Υλικά
5 στήθη από κοτόπουλο, χωρίς κόκαλο
ελαιόλαδο για το κοτόπουλο
3 κούπες καρπούζι καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
3 κούπες αχλάδι καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
250 γραμμ. μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές φέτες
1/2 της κούπας γιαούρτι στραγγισμένο
1/3 της κούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1 μικρό μαρούλι
250 γραμμ. ροκφόρ
Εκτέλεση:
1. Ψήνουμε το κοτόπουλο είτε στη σχάρα είτε στον φούρνο είτε στο τηγάνι και το κόβουμε σε κύβους.
2. Όταν κρυώσει το ανακατεύουμε προσεχτικά με το καρπούζι, το αχλάδι, τα μανιτάρια και το ροκφόρ.
3. Χτυπάμε το γιαούρτι, το λάδι και λίγο αλατοπίπερο για τη σάλτσα.
4. Στρώνουμε τα φύλλα του μαρουλιού σε μια πιατέλα, τοποθετούμε τη σαλάτα από πάνω και γαρνίρουμε με τη σάλτσα. Σερβίρουμε.
Σαλάτα με καρπούζι, φέτα και δυόσμο από το HomeFood.gr
Υλικά: ½ καρπούζι (περίπου 2½ κιλά), καθαρισμένο, χωρίς κουκούτσια και κομμένο σε κύβους 2 εκ.
300 γρ. φέτα, μέτρια, κομμένη σε κυβάκια
1 κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
xυμός από 1 λάιμ (μοσχολέμονο) ή από 1 λεμόνι
20 ελιές, μαύρες
3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο (τα φυλλαράκια)
2 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο (τα φυλλαράκια)
4 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικου (σε ντελικατέσεν και μεγάλα σουπερμάρκετ)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση: Μαρινάρουμε το κρεμμύδι για 10 λεπτά με τον χυμό λάιμ. Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε το καρπούζι, τη φέτα, το κρεμμύδι, μαζί με τον χυμό και τις ελιές, και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Λίγο προτού σερβίρουμε, περιχύνουμε με την κρέμα μπαλσάμικου και το ελαιόλαδο.
Παγωτό Καρπούζι από τις Συνταγές της Παρέας
Υλικά: 1/2 του κιλού σάρκα καρπουζιού
1/2 κιλό κρέμα γάλακτος
4 κρόκους αυγών
1/4 του κιλού ζάχαρη
1/2 κιλό γάλα βρασμένο
100 γραμμ. κουβερτούρα
1 κουταλάκι κανέλα
2 κουταλιές τριμμένα φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση: - Πολτοποιούμε στο μπλέντερ την κρέμα γάλακτος με το καρπούζι.
- Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη να γίνουν αφράτα, ρίχνουμε το γάλα και τα βάζουμε σε μπεν - μαρι τ' ανακατεύουμε να γίνουν κρέμα, την αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας την να μην πιάσει κρούστα.
- Προσθέτουμε το καρπούζι με την κρέμα γάλακτος, την κανέλα και την κουβερτούρα τριμμένη και ανακατεύουμε καλά.
- Πασπαλίζουμε το μειγμα με φιστίκια και το βάζουμε στην κατάψυξη να κρυώσει.
Καρπουζόπιτα Μήλου Από το Karpouzia.gr
Υλικά:
1 κιλό καρπούζι καθαρισμένο από τα σπόρια
200 γρ. αλεύρι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι μέλι
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι μπέικιν
κανέλα
σουσάμι
Εκτέλεση: Παίρνετε τη σάρκα του καρπουζιού και την πολτοποιείτε με το χέρι σας σε ένα μπολ (να μείνουν και μικρά κομμάτια καρπουζιού). Προσθέτετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μέλι, το λάδι και το μπέικιν, και ανακατεύετε καλά. Βουτυρώνετε ένα ταψί, ρίχνετε το μείγμα και πασπαλίζετε με σουσάμι και κανέλα. Ψήνετε την πίτα (στην σκάλα “πάνω-κάτω”) στους 160 βαθμούς για μία ώρα περίπου έως ότου ροδίσει η επιφάνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου