Υλικά
Για 4-6 άτομα
Για το προζύμι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό περίπου 30 βαθμούς
Για το ζύμωμα
340 γραμμάρια μπύρα κουτάκι
504 γραμμάρια αλεύρι (περίπου 4 φλιτζάνια)
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το προζύμι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό περίπου 30 βαθμούς
Για το ζύμωμα
340 γραμμάρια μπύρα κουτάκι
504 γραμμάρια αλεύρι (περίπου 4 φλιτζάνια)
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Για το προζύμι
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
Όταν φουσκώσει το μείγμα μας ρίχνουμε την μπύρα, το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα γύρω – γύρω μέχρι να γίνει συμπαγής η ζύμη.
Παίρνουμε μια πετσέτα με ζεστό και καυτό νερό στο κέντρο και τη τοποθετούμε πάνω από το μπολ της ζύμης. Αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό φούρνο για 2 ώρες μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
Για το ζύμωμα
Αφού τη βγάλουμε απ’ τον φούρνο αρχίζουμε και ξεκολλάμε από τα τοιχώματα του μπολ και την ρίχνουμε σε αλευρωμένο πάγκο.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι πάνω στη ζύμη και αρχίζουμε να την μαζεύουμε από όλες τις μεριές με απαλές κινήσεις.
Αλευρώνουμε ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε πάνω τη ζύμη, ρίχνουμε λίγο αλεύρι και την καλύπτουμε με μια ζεστή πετσέτα, αφήνουμε σε ζεστό φούρνο 70 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.
Όταν είναι πλέον έτοιμη χαράζουμε μια γραμμή στο κέντρο της ζύμης και φουρνίζουμε για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς, για δυνατό φούρνο ρυθμίζετε στους 160.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
Όταν φουσκώσει το μείγμα μας ρίχνουμε την μπύρα, το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα γύρω – γύρω μέχρι να γίνει συμπαγής η ζύμη.
Παίρνουμε μια πετσέτα με ζεστό και καυτό νερό στο κέντρο και τη τοποθετούμε πάνω από το μπολ της ζύμης. Αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό φούρνο για 2 ώρες μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
Για το ζύμωμα
Αφού τη βγάλουμε απ’ τον φούρνο αρχίζουμε και ξεκολλάμε από τα τοιχώματα του μπολ και την ρίχνουμε σε αλευρωμένο πάγκο.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι πάνω στη ζύμη και αρχίζουμε να την μαζεύουμε από όλες τις μεριές με απαλές κινήσεις.
Αλευρώνουμε ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε πάνω τη ζύμη, ρίχνουμε λίγο αλεύρι και την καλύπτουμε με μια ζεστή πετσέτα, αφήνουμε σε ζεστό φούρνο 70 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.
Όταν είναι πλέον έτοιμη χαράζουμε μια γραμμή στο κέντρο της ζύμης και φουρνίζουμε για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς, για δυνατό φούρνο ρυθμίζετε στους 160.
πηγή
3 σχόλια:
Προσωπικά, Τρελέ συνάδελφε, έχω ηλεκτρικό μύλο, αλέθω σε 10 λεπτά, ένα κιλό καθαρισμένο σιτάρι και φτιάχνω ή με μαγιά ή με προζύμι(καλύτερα) ένα ψωμί ολικής άλεσης θεϊκό, προσθέτοντας στο ένα κιλό αλεύρι, και μισό κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα Χίου, όπως και ένα κουταλάκι του γλυκού, κοπανισμένο γλυκάνισο.
Μπορείς να προσθέσεις και μια χούφτα ηλιόσπορους καθαρισμένους ή και καθαρισμένους πασατέμπους.
Για να μη γίνει πολύ σκληρή η κόρα του ψωμιού, μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα στο φούρνο ένα σκεύος με νερό, καθ'όλη τη διάρκεια του ψησίματος.
ΜΟΝΟ ΠΟΥ Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΜΠΥΡΑΣ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΑ ΜΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ. ΚΑΘΟΤΙ ΔΙΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟ ΝΗΣΤΕΙΑΣ.
ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΚΑΛΗΣ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΠΕΣΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ.
Το Θεμα ειναι να Τρωμε Πανω απο Ολα Απλα και Μετα και Νηστισιμα Πρεπει Πανω απο Ολα να Ειμαστε Απλοι!Το τι ειναι Κατι Νηστισιμο δεν Σημαινει οτι ειναι Απλο Π.Χ Καραβιδες, Θαλασσινα και αυτα ειναι Νηστισιμα, Υπαρχουνε Υλικα που ειναι Πολυ πιο Απλα και δεν Προκαλουνε.
Δημοσίευση σχολίου