Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Περιήγηση στην Ορθόδοξη ζωή της Καρπάθου

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου π. Αμβρόσιος προεξήρχε των ιερών ακολουθιών του Επιταφίου θρήνου, της Αναστάσεως του Κυρίου, των Εσπερινών της Αγάπης.

Την Τρίτη Διακαινησίμου προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο εξωκλήσι του Αγίου Ραφαήλ, στο Πίνι της Βωλάδας, που πανηγύριζε.

 Της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου, καθώς και στις 23 Απριλίου, ημέρα εορτής του προστάτου της Μονής Αγίου Γεωργίου και ευλόγησε τη μοναστηριακή εόρτια τράπεζα, που προσέφερε η Μονή σε όλους τους προσκυνητές.
Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στα Πηγάδια Καρπάθου τέλεσε τον Εσπερινό το απόγευμα της Πέμπτης και την Παρασκευή της Διακαινησίμου 20 Απριλίου 2012 μετέβη στο γραφικό Διαφάνι της Βορείας Καρπάθου, όπου και ιερούργησε στον κεντρικό πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς Αρχιμ. π. Καλλίνικο Μαυρολέοντα, Πρωτ. π. Μηνά Ερνία, Πρωτ. π. Ιωάννη Διακογεωργίου, Πρεσβ. π.Ιωάννη Νεραντζούλη και τον Ιεροδιάκονο π.Αμβρόσιο Μαναρουλά.karp2

Ξεχωριστές εικόνες μέσα στο Ναό, μοναδικές στην Ελλάδα, οι νέες της Ολύμπου και του Διαφανίου με τις παραδοσιακές φορεσιές τους!


Ακολούθησε η προσφορά του πατροπαράδοτου φαγητού στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο του Διαφανίου και το παραδοσιακό, μοναδικό στον κόσμο, καρπάθικο γλέντι.

Το τελετουργικό προβλέπει να ψάλλονται αρχικά εκκλησιαστικοί ύμνοι της εορτής από τον Σεβασμιότατο, τους Ιερείς και τους Ιεροψάλτες, ενώ ακολουθούν παραδοσιακά τραγούδια «της τάβλας», φωνητικά μόνο στην αρχή και με συνοδεία των παραδοσιακών οργάνων στη συνέχεια, με αυτοσχέδιες μαντινάδες και μελωδίες πανάρχαιες. Μυσταγωγία αληθινή, για όποιον έχει τη χαρά να ζήσει την ατμόσφαιρα αυτή!

karp
karp3
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: