Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ο Ελληνορθόδοξος καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου στη Τρίπολη του Λιβάνου

Ο ελληνορθόδοξος καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο λιμάνι της Τρίπολης (Ελ- Μίνα) στο Βόρειο Λίβανο. Δεν γνωρίζουμε πολλά για την αρχαία ιστορία του. Πιστεύεται ότι οι πρώτοι χριστιανοί που ζούσαν στο λιμάνι προσεύχονταν στο σπήλαιο κάτω από τον καθεδρικό ναό και αργότερα, με τον αυξανόμενο αριθμό των πιστών, η εκκλησία ιδρύθηκε πάνω από την σπηλιά. Είναι πιθανό ότι κατεδαφίστηκε και καταστράφηκε από τον Μαμελούκο Αιγύπτιο Σουλτάνο Καλαβούν κατά την άλωση της Τρίπολης από τους μουσουλμάνους το 1289.

Αυτό που έχουμε σήμερα από την ιστορία του καθεδρικού ναού χρονολογείται από ένα βιβλίο γραμμένο από έναν ιερέα που ονομάζεται Σολομώντας, ο οποίος γράφει τα εξής:

Κατά το έτος 1732 μ.Χ., o Αρχιεπίσκοπος Μακάριος άρχισε ενεργά να χτίζει μια νέα εκκλησία στο λιμάνι, αφού πρώτα πήρε άδεια από τον κυβερνήτη της Τρίπολης, Σουλεϊμάν Πασά, ο οποίος είχε φέρει φιρμάνι από την Κωνσταντινούπολη.

Ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή του ναού τοποθετήθηκε στις 8 Μαΐου 1732 μ.Χ. και στις 14 Μαΐου άρχισε η κατασκευή του. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του έγινε στις 15 Αυγούστου του ίδιου έτους, αλλά εγκαινιάστηκε επίσημα τη Τετάρτη, της 1ης Ιανουαρίου του 1735, στην παρουσία του Μητροπολίτη Νεκταρίου της Τρίπολης και του θείου του, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μαζί με μια ομάδα ιερέων.
Ο καθεδρικός ναός περιλαμβάνεται από τρεις δομές, με τρία διαφορετικά τέμπλα: το μεσαίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, το δεξί στη Θεοτόκο (Ζωοδόχου Πηγής), και το αριστερό στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο.

Ο καθεδρικός ναός ανακαινίστηκε αρκετές φορές: κατά τα έτη 1925, 1930, 1965 και 1984, που καθόρισαν τη σημερινή του εμφάνιση.
Στον καθεδρικό ναό γίνεται καθημερινά εσπερινός, καθώς και η Θεία Λειτουργία, η οποία διεξάγεται κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή κάθε εβδομάδα. Μερικές από τις εικόνες στο καθεδρικό ναό χρονολογούνται στα 1819 και 1860

noctoc-noctoc

Δεν υπάρχουν σχόλια: