Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Το μεγαλείο της Ελλάδας



«Ελλάδα, στους ώμους τη γη κουβαλάς, εσύ που χάραξες τους δρόμους, τη φωνή σου να βρεις ζητάς». Στίχοι εκπληκτικοί, γραμμένοι από τον Σταμάτη Σπανουδάκη, που συμπυκνώνουν μέσα τους το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Ο λυρικός μελωδός επιστρέφει παραμονή και την ημέρα της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας με μια παράσταση που θα μιλήσει κατευθείαν στις καρδιές των απανταχού Ελλήνων. Και αυτό διότι ο διεθνώς βραβευμένος συνθέτης, την κρίσιμη αυτή για τη χώρα μας εποχή, επέλεξε να παρουσιάσει στον πολύπαθο ελληνικό λαό τραγούδια που ανυψώνουν το εθνικό μας φρόνημα και γεννούν ελπίδες για την αποτίναξη του σύγχρονου ζυγού του Μνημονίου.

Ο διακεκριμένος δημιουργός στις 24 και τις 25 Μαρτίου θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τις πιο αγαπημένες επικές και θρησκευτικές μελωδίες του, χάρη στις οποίες αναδείχθηκε συνθέτης της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας. Μυσταγωγικές συνθέσεις που εγείρουν το θρησκευτικό μας αίσθημα, προκαλούν ρίγη συγκίνησης, αλλά και χαρίζουν μια ανάσα υπερηφάνειας στους δοκιμαζόμενους Ελληνες.

Μαζί του επί σκηνής οι πιστοί μουσικοί σύντροφοί του, ο Πάνος Κατσικιώτης στα τύμπανα, ο Νίκος Χατζόπουλος στο κοντραμπάσο, ο Ντίνος Γεωργούντζος στο πιάνο και στα πλήκτρα, και ο Στέφανος Λαρεντζάκης στα κρουστά.

Ιδιαίτερη χροιά στις συναυλίες του θα δώσει η συμμετοχή των πρωτοψαλτών Γεωργίου και Κωνσταντίνου Μπιλάλη, οι οποίοι θα δημιουργήσουν με τις γαλήνιες φωνές τους σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα. Στο πλευρό του Σταμάτη Σπανουδάκη θα βρεθούν η ορχήστρα εγχόρδων Τάμαλο, με πρώτο βιολί τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, αλλά και η καταξιωμένη μεικτή παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, προκειμένου να συμμετέχει όλο το κοινό στη συναυλία, ο γνωστός δημιουργός φρόντισε να λειτουργήσει ειδικό σύστημα υπερτιτλισμού, το οποίο θα παρουσιάζει τους στίχους όλων των τραγουδιών του. Ετσι, σε όλη τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές θα μπορούν να σιγοτραγουδούν στους σκοπούς του Σπανουδάκη. «Οσα γίνανε δεν ξεγίνονται ούτε ξεχνιούνται. Είναι η δύναμη που ζητάμε τώρα, είναι η ελπίδα που είναι κρυμμένη στο αύριο. Γιατί είναι όλα κομμάτια από την ψυχή μας. Η μουσική και τα λόγια, οι ήρωες και οι “αγαπημένοι” μου θα γιορτάσουν την αληθινή Ελλάδα του τότε, του τώρα και του πάντα, την παραμονή και ανήμερα την 25η Μαρτίου, για πρώτη φορά όλοι μαζί. Μια μουσική γιορτή της αληθινής δημοκρατίας, που λεγότανε, λέγεται και θα λέγεται παντοτινά Ελλάδα!» αναφέρει ο ίδιος ο συνθέτης, εξηγώντας τον χαρακτήρα που επιθυμεί να δώσει στην παράσταση αυτή.

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης στις 24 και τις 25 Μαρτίου θα παρουσιάσει την παράσταση «Ελλάδα, στους ώμους τη γη κουβαλάς» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εισιτήρια διατίθενται στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στην Αθήνα, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, και Ομήρου 8, στα τηλ.: 210-7282333 και 210-7282367 (για ομαδικές κρατήσεις) και online στο www.megaron.gr. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από τα 15 ευρώ και φτάνουν τα 75 ευρώ. Τη διοργάνωσή της έχει αναλάβει το «Μελωδικό καράβι», πιστός συμπαραστάτης του μουσικοσυνθέτη επί σειράν ετών.

Κοινωνικές ευαισθησίες

Οι εμφανίσεις αυτές έρχονται λίγους μήνες μετά τις τελευταίες συναυλίες του Σταμάτη Σπανουδάκη σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μεγάλη συναυλία της 9ης Σεπτεμβρίου, που έτυχε μεγαλειώδους αποδοχής από το κοινό, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης παρουσίασε μερικά από τα ακυκλοφόρητα κομμάτια από τον νέο δίσκο που την περίοδο αυτή ετοιμάζει.

Γνωστός για τις κοινωνικές ευαισθησίες του, ο συνθέτης διέθεσε μέρος των καθαρών εσόδων από την εν λόγω συναυλία στην Εστία Κοριτσιού «Φιλοθέη η Αθηναία», έναν χώρο που ιδρύθηκε το 1963, στον οποίο φιλοξενούνται και ανατρέφονται -έως τα 18 χρόνια τους- ορφανά κορίτσια ή κορίτσια τα οποία προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες.

Γιώτα Βαζούρα



πηγή

1 σχόλιο:

Σεβάχ ο Θαλασσινός είπε...

θα καλυφθεί και τηλεοπτικά;