Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Εκθεση φωτογραφίας: ένα ρεπορτάζ που περιγελά το ρεπορτάζ


Ο Δημήτρης Τσουμπλέκας παρουσιάζει τα έργα του στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
Εκθεση φωτογραφίας: ένα ρεπορτάζ που περιγελά το ρεπορτάζ



Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Πολιτικές και κοινωνικές συρράξεις στην Αθήνα του Μνημονίου. Εικόνες από το Μαρούσι, την Κέρκυρα και το Μεσολόγγι ως το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη. ΄Ενα ρεπορτάζ που περιγελά το ρεπορτάζ. Κάπως έτσι θα μπορούσαν να περιγραφούν οι φωτογραφίες του Δημήτρη Τσουμπλέκα που από την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου έως το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 θα παρουσιάζονται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα με τον τίτλο «Τέξας: το πρόβλημα με τη δική μας κατάσταση τώρα».

Στις φωτογραφίες της ενότητας «Τέξας» αναγνωρίζουμε καταρχήν τη μεγάλη ελευθερία του βλέμματος. Αυτό που ο Δημήτρης Τσουμπλέκας έχει πρωτοκοιτάξει και που κοιτάζουμε τώρα κι εμείς (τοπία, ανθρώπους, εσωτερικά κτιρίων) μοιάζει πάντα να έχει προκύψει από τη μάχη με το χρόνο, από τη μάχη με τον εαυτό του. Εγκαταλελειμμένα κτίρια, δωμάτια με πεσμένους σοβάδες ή φυσικά εμπόδια, άνθρωποι-σκιές μπροστά στα ποτήρια τους, δαιμονικά παιδιά, μοναχικοί άντρες που κοιτάζουν αλλού, δηλώνουν σε όλους τους τόνους μια επιθυμία ελευθερίας _ στα όρια της διάλυσης.

Είτε πρόκειται για μια χαμένη πατρίδα, είτε για έναν χαμένο εαυτό, ο Δημήτρης Τσουμπλέκας προσεγγίζει το πείραμά του ως φυσιοδίφης, ως επιστήμονας που συλλέγει υλικό προτού βγάλει συμπεράσματα. Γιατί όμως «Τέξας»; Το τοπωνύμιο έχει τις αναπότρεπτες συνδηλώσεις της βίας, του Νότου, της ερήμωσης. Στον βαθμό που το όνομα ορίζει και το πράγμα, το «Τέξας» αποτελείται από βίαια πειράματα επαναπατρισμού. «Μαζί του κι εμείς παρακολουθούμε αυτό το αταξινόμητο ντοκουμέντο που μας ταξιδεύει, βυθίζουμε τα πόδια μας σε βρόμικα νερά ή ροκανίδια, πέφτουμε από σκάλες, βλέπουμε πλοία να περνούν, ανθρώπους να χάνονται και αφού εγκαταλειφθούμε στη δίνη επιστρέφουμε στον εαυτό μας με την ψευδαίσθηση ότι αυτό που μόλις είδαμε συμβαίνει έξω και όχι βαθιά μέσα μας», σύμφωνα με τα λεγόμενα των συντελεστών της έκθεσης.

΄Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 20:00, Σάββατο 12:00- 16:00
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα Αρματολών και Κλεφτών 48
Τηλ: 210 6439466

Δεν υπάρχουν σχόλια: