Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Εμπρός ... πίσω!


Χύμα τσιγάρα στα περίπτερα. Άιντε σύντομα και μπαλώματα στα παντελόνια...

Μπορεί ο τίτλος να προέρχεται από τηλεοπτική σειρά με εμφανή τα στοιχεία της ακροαριστερής προπαγάνδας, βρίσκει όμως απόλυτη εφαρμογή στην Ελλάδα του 201ς. Όταν ολόκληρη η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας επανέρχεται σε συνθήκες δεκαετίας του ’60. Έτσι καθόλου περίεργο δεν θα πρέπει να μας φαίνεται το γεγονός ότι πλέον όλο και περισσότεροι καπνιστές, ζητούν χύμα τσιγάρα από τα περίπτερα αφού το πακέτο είναι πλέον ασύμφορο!
Αυτό φυσικά αποδεικνύεται σε συγκεκριμένη «επιλογή» και για τους ιδιοκτήτες των περιπτέρων. Οι οποίοι αναρωτιούνται για το εάν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την ... κατάσταση.
Η ουσία πάντως είναι ότι επιστρέφουμε ολοταχώς σε συνθήκες κοινωνικής ένδειας.
Και μπορεί τα τσιγάρα να είναι το ... μικρότερο κακό. Αντίστοιχες όμως καταστάσεις σύντομα θα βιώσουμε και σε άλλα ζητήματα. Που θα έχουν να κάνουν με την διατροφή, με την ένδυση και ούτω καθ’ εξής. Θα αναβιώσουν επαγγέλματα όπως μοδίστρες και λοιπά.
Και μπορεί σε κάποιους να αρέσει αυτό. Πώς όμως μπορεί κάποιος που πιστεύει σε έννοιες κοινωνικής δικαιοσύνης να αποδέχεται την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού του; Αυτό είναι τελικά το επιδιωκόμενο; Ειδικά την ίδια στιγμή που οι έχοντες και κατέχοντες, μέσω αυτής της υποβάθμισης των υπολοίπων κοινωνικών στρωμάτων, πολλαπλασιάζουν την οικονομική τους δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: