Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

«Μεσόγειος» – μουσικές της γειτονιάς μας

Οι λαοί της Μεσογείου έχουν επηρεάσει ο ένας τον άλλο, μέσα από τις παραδόσεις και το αποτύπωμα αυτής της επιρροής φαίνεται μέσα από την μουσική.

Στη σειρά «Μεσόγειος» το παρελθόν συναντά το σήμερα με λόγο και ήχο σύγχρονο, που σέβεται την παράδοση, που τη θεωρεί πηγή έμπνευσης αλλά και γνώσης.

Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, με παρουσιαστή τον Κωστή Μαραβέγια, έναν από τους πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελλήνων τραγουδοποιών, που εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Ο Κωστής Μαραβέγιας συναντά παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς σε οχτώ χώρες, που τους ενώνει η Μεσόγειος. Γνωρίζεται μαζί τους, ανταλλάσσει ιδέες, ακούει τις μουσικές τους, μπαίνει στην παρέα τους και παίζει.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος» μας ταξιδεύει και συναντούμε μουσικούς όπως η Rosapaeda, ο Vinicio Capossela, ο Ludovico Einaudi, ο Riccardo Tesi, η Mariza, η Cristina Salgueiro, η Celeste Rodriguez, η Cristina Hoyos, η Amparo Sanchez, οι Ojos De Bruho, την εντυπωσιακή φωνή και παρουσία της Silvia Perez Cruz, ο Sam Karpienia και άλλοι πολλοί.

Στη «δική μας» μεριά της Μεσόγειου, ταξιδεύουμε ως την Κρήτη, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου. Παρέα με τον Ψαραντώνη και τα παιδιά του, τον Γιώργη, τον Λάμπη και τη Νίκη, όλοι σπουδαίοι μουσικοί, αλλά και τον αδερφό του, τον λαουτιέρη και δάσκαλο Γιάννη Ξυλούρη, μπαίνουμε στα ενδότερα της Κρητικής μουσικής. Συναντούμε επίσης τον Ρος Ντέιλι που παίζει ξεχωριστό ρόλο στα μουσικά πράγματα της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και μουσικούς της νεότερης γενιάς που ανανεώνουν την παράδοση, όπως ο Στέλιος Πετράκης,

ο Γιώργης Μανωλάκης και ο Γιάννης Βακάκης. Ξεχωριστή στιγμή είναι η συνάντηση του Κωστή Μαραβέγια με τον φίλο και δεξιοτέχνη της κιθάρας Γιώργο Κοντογιάννη, στο χιονισμένο Οροπέδιο Λασιθίου.

Στην Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη, παρέα με τη Monika, συναντούμε τον Mercan Dede ο οποίος μεταφέρει το μήνυμα του σουφισμού με όχημα τον συνδυασμό παραδοσιακής και ηλεκτρονικής μουσικής, τους δεξιοτέχνες Hüsnü Şenlendirici (κλαρίνο), Mehmet Emin Bitmez και Bilen Işıktaş (ούτι) και Kayahan Erdem (κανονάκι). Τη νέα, δυναμική και διεθνή σκηνή της Κων/πολης εκπροσωπούν στο ντοκιμαντέρ οι Baba Zula, οι Orient Expresssion και οι «βαλκάνιοι» Kolektif Istanbul.

Η καλογυρισμένη αυτή παραγωγή είναι ειλικρινά μια επιμορφωτική εκτός από ψυχαγωγική εκπομπή με πραγματικά εξαιρετική αισθητική που μας ταξιδεύει σε τόπους κοντινούς μα μαγικούς.

Η μουσική είναι τελικά η κοινή μας πατρίδα και μας ενώνει, όπως η Μεσόγειος.

Το ταξίδι θα συνεχιστεί στην Κορσική, τη Σικελία, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική…



Η εκπομπή προβάλλεται στην ΕΤ1: ΚΥΡΙΑΚΗ 18:00 και σε επανάληψη ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21:00. Σενάριο – Σκηνοθεσία: ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΚΑΝΕΒΑΤΟΣ
Σύνδεσμος
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: