Η κλασική γαλλική συνταγή δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και -εντάξει- λίγο παραπάνω χρόνο απ’ ό,τι σας έχουμε συνηθίσει...
- 5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλές φέτες
- 100 ml ελαιόλαδο (ή μισό-μισό με βούτυρο αγελαδινό για πιο κλασικό... γαλλικό αποτέλεσμα)
- 150 ml κόκκινο βερμούτ
- 150 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 λίτρο ζωμός κρέατος
- μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- 4 φέτες ψωμιού της αρεσκείας μας
- 100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Αν έχουμε βάλει βούτυρο, πρέπει να λιώσει και να αφρίσει. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθούν καλά και να «καραμελώσουν». Αυτό είναι είναι το βασικό μυστικό της συνταγής, οπότε χρειάζεται υπομονή (25 λεπτά περίπου) για να πάρουν τα κρεμμύδια ομοιόμορφο και ωραίο καφέ χρώμα. Μόλις συμβεί αυτό, προσθέτουμε τη 1 κουταλιά αλεύρι και ψήνουμε για 1 λεπτό ακόμη και προσθέτουμε το κρασί και το βερμούτ. Δυναμώνουμε τη φωτιά να κοχλάσει το υγρό και τότε μετριάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα υγρών. Προσθέτουμε το ζωμό, δυναμώνουμε να ξανακοχλάσει το υγρό, χαμηλώνουμε μόλις συμβεί αυτό και μαγειρεύουμε για άλλα 25 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.
Πασπαλίζουμε τις φέτες του ψωμιού με το τυρί, πασπαλίζουμε με μαύρο πιπέρι και τις γκρατινάρουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει. Τις σερβίρουμε πλάι στη σούπα ή πάνω στη σούπα ή, εναλλακτικά, κόβουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι τις γκρατιναρισμένες φέτες σε κύβους και γαρνίρουμε με τα κρουτόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου