Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η δημοσιονομική πειθαρχία της Μέρκελ οδηγεί σε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας

Του Νίκου Μπέλλου

Το πρώτο συμπέρασμα που συνάγεται από την προχθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών είναι ότι το Βερολίνο επέβαλε πλήρως τις θέσεις του για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, επισύροντας, μάλιστα, αυτόματες κυρώσεις για τα απείθαρχα κράτη που φθάνουν μέχρι και την έξοδο από το ευρώ.

Το Δημοσιονομικό Συμβόλαιο, όπως αποκαλείται η συμφωνία, έχει απ’ όλα: προληπτικά μέτρα, παρεμβάσεις των Βρυξελλών, χρηματικές κυρώσεις και όποιος… αντέξει. Ειδικότερα, από την άνοιξη του 2012, που θα τεθεί σε ισχύ το νέο δημοσιονομικό «πακέτο», καμία χώρα δεν πρέπει να εμφανίζει έλλειμμα του προϋπολογισμού υψηλότερο του 0,5%. Αυτό θα κατοχυρωθεί σε εθνικό επίπεδο είτε συνταγματικά είτε με αντίστοιχης ισχύος νομικό μέτρο, που θα επιβεβαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οποιαδήποτε απόκλιση θα ενεργοποιεί αυτόματο διορθωτικό μηχανισμό.

Όμως, ο «λογαριασμός» της δημοσιονομικής πειθαρχίας που μας επιβάλλει η κ. Μέρκελ οδηγεί πλέον σαφέστατα σε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Στην παρούσα φάση, η Ελλάδα που βρίσκεται σε Μνημόνιο μπορεί να μη θίγεται από αυτήν την εξέλιξη, αλλά πλέον οι όροι θα είναι τόσο δυσβάσταχτοι στο μέλλον, που πολύ δύσκολα θα μπορέσει μια χώρα με προβλήματα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τις χώρες που θα βρεθούν σε επιτήρηση για υπερβολικό έλλειμμα, οι οποίες θα υποχρεώνονται στη λήψη δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί η πραγματικά διατηρήσιμη διόρθωση των ελλειμμάτων. Η εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και τα σχετικά ετήσια δημοσιονομικά σχέδια, θα παρακολουθούνται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο. Οι «προβληματικές» χώρες δεν θα μπορούν να εκδίδουν κρατικά ομόλογα εάν προηγουμένως δεν έχουν το «πράσινο φως» του ειδικού μηχανισμού που θα συσταθεί.

Επιπλέον, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την υιοθέτηση δύο προτάσεων της Κομισιόν, οι οποίες προβλέπουν:

Πρώτον, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των σχεδίων προϋπολογισμού και τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ.

Δεύτερον, την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών- μελών που αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά στην δημοσιονομική τους σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει να οδηγεί υποχρεωτικά σε καθεστώς Μνημονίου χώρες για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις δημοσιονομικής απόκλισης. Κι αυτό για να μη μεταδώσουν την «ασθένεια» στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Θεωρούν ότι η καθυστερημένη εισαγωγή της Ελλάδας σε καραντίνα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κρίση. Οι χώρες που βρίσκονται σε επιτήρηση και δεν συμμορφώνονται θα καλούνται με αυτόματη διαδικασία να πληρώνουν χρηματικό πρόστιμο στην Κοινότητα, το οποίο θα καταβάλλεται άμεσα και σε ετήσια βάση.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: