Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ο «βλάχος» της ΕΛΑΣ οδεύει προς την αμερικανική πρεσβεία


Ο τέως υπαρχηγός Γιάννης Ραχωβίτσας ολοκλήρωσε την καριέρα του στο Σώμα
Ο «βλάχος» της ΕΛΑΣ οδεύει προς την αμερικανική πρεσβεία



Ο «βλάχος», όπως τον έλεγαν τόσα χρόνια οι συνάδελφοί του, έφυγε από την ΕΛ.ΑΣ. μετά τις τελευταίες αλλαγές και ετοιμάζεται για την αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).


Η αποστρατεία του 56χρονου τέως υπαρχηγού της ΕΛΑΣ Γιάννη Ραχωβίτσα σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και μιας γενιάς αστυνομικών που είχαν άμεση σχέση με την Δίωξη Ναρκωτικών, αλλά και σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Αλλά και την αρχή μιας νέας. Ο τέως υπαρχηγός εμφανίζεται ως ο βασικός υποψήφιος να αναλάβει την θέση του προϊσταμένου του κλιμακίου της DEA στην Αθήνα, με την οποία, ούτως ή άλλως, είχε πολυετή συνεργασία λόγω της αρμοδιοτήτων του στην Αστυνομία. Η θέση αυτή στην αμερικανική υπηρεσία έχει μείνει ορφανή, μετά την αποχώρηση άλλου πρώην στελέχους της ΕΛΑΣ.

Η γκλίτσα και το φίδι
Ο καρδιτσιώτης αξιωματικός της ΕΛΑΣ - η καταγωγή εξηγεί και το προσωνύμιο - είχε πάντα σε όλα του τα γραφεία, σε περίοπτη θέση, μία... γκλίτσα.

Είχε γίνει γνωστός για την δυνατότητα του να παρεισφρύει στο οργανωμένο έγκλημα και να κατευθύνει αποτελεσματικές αστυνομικές επιχειρήσεις σε διαφορετικούς τομείς. Ηταν, σύμφωνα με τους πολλούς υποστηρικτές του στην Αστυνομία, ο άνθρωπος που εξάρθρωσε τουλάχιστον τρία καρτέλ κοκαΐνης από την Κολομβία, τα οποία δρούσαν και στην Ελλάδα, που συνέλαβε τον Κώστα Πάσσαρη στην Ρουμανία, που αναλάμβανε μυστικές επιχειρήσεις για την δράση αντιεξουσιαστικών οργανώσεων. Ο ίδιος οργάνωσε την πολύμηνη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Ζωνιανά και ήταν ο δημιουργός της επιτυχημένης ομάδας ΔΙΑΣ.

Από την άλλη πλευρά, ήταν ο άνθρωπος που δεχόταν αιχμές για την χρήση «αμφιλεγόμενων μεθόδων προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του» αλλά και για τις «ύποπτες διασυνδέσεις» του. Κάπως έτσι υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες της Κατεχάκη μιλούν για «τον... βλάχο που βγάζει το φίδι από την τρύπα». Είναι ο άνθρωπος που μέχρι να αποστρατευτεί είχε ήδη φύγει δύο φορές από την ΕΛΑΣ, αλλά πάντα επέστρεφε.

Από τη Χωροφυλακή
Ο Γιάννης Ραχωβιτσας γεννήθηκε το 1955 στο Φανάρι Καρδίτσας και το 1973 κατετάγη στην Ελληνική Χωροφυλακή. Μετά από τέσσερα χρόνια, αφού υπηρέτησε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, μετατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών στην Αθήνα, όπου παρέμεινε για 20 ολόκληρα χρόνια (από το 1986 έως το 2006).

Ο κ. Ραχωβίτσας, μαζί με τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ κ. Γιώργο Αγγελάκο και άλλους αξιωματικούς της ίδιας υπηρεσίας αποτέλεσαν μία ομάδα με εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες που ανελάμβανε «ειδικές αποστολές» που σχετίζονταν κυρίως με υποθέσεις ναρκωτικών αλλά όχι μόνο.

Ετσι, είχε συνδέσει το όνομα του με την εξάρθρωση πολλών ελληνοκολομβιανών καρτέλ - με πρώτο αυτό του πλοίου China Breeze τον Μάιο του 1999 - που μετέφερε δεκάδες τόνους κοκαΐνηςαπό την νότιο Αμερική.
Για αυτόν τον λόγο ο κ. Ραχωβίτσας είχε σε αυτές τις υποθέσεις την υποστήριξη πολλών στελεχών της πρεσβείας των ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν συνεργασθεί μαζί του μέσω της DEA.

Οπως έλεγε συνάδελφος του «ο Ραχωβίτσας στρατολογούσε πληροφοριοδότες, έμπαινε μέσα στα κυκλώματα των ναρκοεμπόρων, είχε μεγάλες γνωριμίες στον κόσμο της νύκτας, πρωτοστατούσε στις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ με το όπλο στο χέρι, ανταλλάσσοντας πυροβολισμούς με τους δράστες».

Ορια και υπερβάσεις
Αλλοι συνάδελφοί του μιλούν, πάντως, για μεθόδους στα «όρια της νομιμότητας και ίσως ακόμη πιο... πέρα». Πολλοί θυμούνται την υπόθεση του επιχειρηματία κ. Στιβ Κακέτση, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 1994 για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.

Ο κ. Κακέτσης είχε προφυλακισθεί μέχρις ότου στο γραφείο της ανακρίτριας που χειριζόταν την υπόθεση έφτασε μια ανώνυμη επιστολή στην οποία αποκαλυπτόταν με σειρά λεπτομερειών ότι την επίμαχη διακίνηση ναρκωτικών δεν είχε κάνει ο κ. Κακέτσης, αλλά ένα κύκλωμα ποινικών.

Τότε είχε αναφερθεί ότι την ανώνυμη επιστολή είχε γράψει ο ίδιος ο... υψηλόβαθμος αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών κ. Ραχωβίτσας, ο οποίος είχε προσωπική γνωριμία με τον κ. Κακέτση. Ο κ. Ραχωβίτσας δεν αρνήθηκε ποτέ ότι αυτός ήταν πράγματι ο συγγραφέας της εν λόγω επιστολής.

Αργότερα το 2005 στα πλαίσια της έρευνας για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος είχαν δημοσιοποιηθεί στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, συνέτασσε έγγραφα που οδηγούσαν στην απαλλαγή κατηγορουμένων για υποθέσεις ναρκωτικών. Ο κ. Ραχωβίτσας στην απάντηση του υπογράμμισε ότι η σύνταξη των εγγραφών αυτών προβλεπόταν από την νομοθεσία για όσους δίνουν πληροφορίες και προχώρησε σε μηνύσεις.

Επιπλέον του απέδιδαν ότι σε ορισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις υπερέβαινε τα... όρια και μάλιστα είχαν διατυπωθεί από κάποιους αιχμές ότι σε μία από τις ενέργειες είχε σκοτωθεί, παρότι δεν είχε επιτεθεί στους διώκτες του, ένας μεγαλέμπορος ναρκωτικών. Τότε είχε ακολουθήσει έρευνα και τελικώς ο κ. Ραχωβίτσας βραβεύθηκε για την συμμετοχή του στην συγκεκριμένη επιχείρηση.

Κατά καιρούς εμφανίζονταν, εν τω μεταξύ, επιστολές ότι σχετιζόταν με κυκλώματα ποινικών, με κρατουμένους στον Κορυδαλλό, με σωφρονιστικούς υπάλληλους κλπ. Σε όλα αυτά, όμως, υπάρχει και η άλλη ανάγνωση. Οπως λέει συνάδελφός του, όλα αυτά οφείλονται «στην πολυπραγμοσύνη του κ. Ραχωβίτσα» και στην αντίληψη που επικρατούσε ότι «πολλές φορές για να βγει μια υπόθεση δεν ορρωδεί προ ουδενός».

Ιδιο ποτάμι, άλλη όχθη
Το έχει πει και ο ίδιος με διαφορετικά λόγια: «Εμείς με τους κακοποιούς περπατάμε στο ίδιο ποτάμι αλλά σε διαφορετική όχθη». Στο lap top κρατάει αποθηκευμένα βίντεο από αστυνομικές εφόδους στις οποίες προΐστατο και φυσικά συμμετείχε και τα δείχνει με καμάρι.

Ο κ. Ραχωβίτσας και οι αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, της οποίας ήταν επικεφαλής, αναλάμβαναν πολλές μυστικές αποστολές, άσχετες με υποθέσεις ναρκωτικών, αλλά με άλλοθι την σύλληψη διακινητών. Ετσι προχωρούσαν σε παρακολουθήσεις και κατ' οίκον έρευνες υποτίθεται υπόπτων ως ναρκωεμπόρων, ενώ ο στόχος ήταν άλλος.

Ετσι είχε ασχοληθεί με έρευνες για την τρομοκρατία, για δράση αντιεξουσιαστικών οργανώσεων, ενώ σε αυτόν ανέθεσε η ηγεσία της ΕΛΑΣ - το 2001 - την έρευνα για την σύλληψη του κακοποιού Κώστα Πάσσαρη στη Ρουμανία.

Πολλοί αξιωματικοί από την Δίωξη Ναρκωτικών βρέθηκαν το 2004 στην ΕΥΠ - κυρίως στην Γ' Διεύθυνση Αντικατασκοπείας - και οι περισσότεροι ενεπλάκησαν, από το καλοκαίρι του 2005, στην "περιπέτεια" της απαγωγής των Πακιστανών.

Αλλά και οι εσωτερικοί αντίπαλοι του κ. Ραχωβίτσα δεν ήταν λίγοι. Το 2006 μετατέθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας, όπου μάλιστα χειρίσθηκε την υπόθεση του βιασμού της ανήλικης μαθήτριας στην Αμάρυνθο. Οπως έλεγαν τότε συνεργάτες του «κάποιοι με αυτή την μετάθεση ήθελαν να τον ωθήσουν στην παραίτηση. Αλλά δεν τους έκανε το χατίρι».

Το 2007 ο «μύθος Ραχωβίτσα» άρχισε να μεγεθύνεται. Τότε του είχε ανατεθεί το κύριο μέρος της επιχείρησης της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση της μαφίας των Ζωνιανών και τον εντοπισμό των κρυψώνων, όπου έκρυβαν όπλα και ναρκωτικά. Οπως έλεγε εκείνες τις μέρες ανώτατο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη «ο βλάχος μεγαλουργεί στον... Ψηλορείτη».

Εξάρχεια και ομάδα ΔΙΑΣ
Με τον ερχομό, το φθινόπωρο του 2009, του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην λεωφόρο Κατεχάκη ο κ. Ραχωβίτσας αναβάθμισε τον ρόλο του στην ΕΛΑΣ. Ηταν θιασώτης της αντίληψης ότι «η ΕΛΑΣ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στα Εξάρχεια και πρέπει να δώσουμε βροντερό παρόν στην πλατεία. Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε με αμφίβολα, όπως αποδείχθηκε, αποτελέσματα.

Την τελευταία διετία έγινε δεκτή και η άλλη εισήγηση του για την «ευέλικτη αστυνομία» με χιλιάδες μοτοσυκλετιστές της ΕΛΑΣ που θα σαρώνουν την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας με άμεσο χρόνο ανταπόκρισης στα περιστατικά από ένα έως τρία λεπτά, ώστε να εγκλωβίζονται εύκολα οι κακοποιοί.

Ετσι δημιουργήθηκε η περιώνυμη ομάδα ΔΙΑΣ με 2.000 μοτοσυκλετιστές, η οποία έχει έκτοτε σημαντικές επιχειρησιακές επιτυχίες. Αυτή τη φορά είχε δίκιο.

Τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο, μετά την δολοφονία δύο αστυνομικών της ΔΙΑΣ στην συμπλοκή στου Ρέντη, ο κ. Ραχωβίτσας υπέβαλε την παραίτηση του, αλλά δεν έγινε δεκτή.

Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις του κ. Ραχωβίτσα με τον επίσης πρώην σήμερα αρχηγό της ΕΛΑΣ κ. Ελ. Οικονόμου χαρακτηρίζονταν «κακές». Λεγόταν ότι οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί δεν μιλούσαν καν ο ένας στον άλλον.

Το τέλος μιας σχέσης
Συνεργάτες του κ. Οικονόμου απέδιδαν στον κ. Ραχωβίτσα ότι είχε μετατρέψει την ομάδα ΔΙΑΣ σε... αυτόνομη αστυνομική υπηρεσία υπό τις διαταγές του και ότι προχωρούσε σε σειρά υπηρεσιακών αυθαιρεσιών.

Η κόντρα ξεκίνησε μετά από μία αιφνιδιαστική επέλαση μοτοσυκλετιστών της ΕΛΑΣ σε διαδηλώσεις όπου προκλήθηκε τραυματισμός πολίτη, αλλά και από σειρά άλλων ενεργειών της.

Από την άλλη πλευρά συνεργάτες του κ. Ραχωβίτσα κατηγορούσαν στον κ. Οικονόμου ότι «ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την ΔΙΑΣ, την απήχηση που είχε στον κόσμο και το γεγονός ότι όλοι θεωρούσαν τον πρώην υπαρχηγό σαν εμπνευστή της».

Μάλιστα ο κ. Οικονόμου είχε ζητήσει να κοπεί συνέντευξη του κ. Ραχωβίτσα που επρόκειτο να δημοσιευθεί σε περιοδικό της ΕΛΑΣ, στην οποία ο υπαρχηγός αναφερόταν «στις ενέργειες του για την δημιουργία της ομάδας ΔΙΑΣ».

Ο κ. Ραχωβίτσας, ο οποίος τους τελευταίους μήνες απέφευγε κάθε επαφή με εκπροσώπους των ΜΜΕ, καταλάβαινε ότι το τέλος του στην ΕΛΑΣ πλησιάζει. Τις τελευταίες ημέρες λέει σε φίλους του ότι «ήρθε η ώρα να χαλαρώσω και να ηρεμήσω. Τριανταεννιά χρόνια στην Αστυνομία είναι πολλά. Και ίσως κάποια στιγμή έχω να πω πολλά». Ωστόσο, αν πάει τελικά στη DEA, φαίνεται ότι έχει και πολλά να κάνει.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: