Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Κλειστόν λόγω κρίσης…


Κείμενο-φωτογραφίες: Γιώργος Κόκουβας

Βιτρίνες χωρίς προϊόντα. Διάφανες πόρτες από τις οποίες φαίνονται «γυμνά» ράφια. Ενοικιαστήρια και πωλητήρια έχουν αντικαταστήσει τις ταμπέλες με τις φίρμες, ενώ οι γυάλινες προσόψεις έχουν αποκτήσει νέα χρήση, σαν εκθεσιακοί τοίχοι για αφίσες, κομματικές «προσκλήσεις» σε πορείες διαμαρτυρίας και διαφημιστικά από μέντιουμ, που τελευταία αν το έχετε παρατηρήσει πολλαπλασιάζονται –τι μέλλον να προβλέπουν άραγε για την αγορά του κέντρου της Αθήνας; Ένα στα τέσσερα εμπορικά καταστήματα έχει βάλει λουκέτο. Τα ποσοστά της έκθεσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου δεν μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει θετικά. Ούτε όμως και απροσδόκητα – δεν χρειαζόταν κανένα μέντιουμ με κληρονομικό χάρισμα για να το προβλέψουμε. Άλλωστε το πραγματικό χτύπημα της κρίσης ακριβώς εκεί γίνεται φανερό: στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα εμπορικά μαγαζιά του κέντρου που δεν άντεξαν το βάρος των ενοικίων, των φόρων και της κουτσουρεμένης καταναλωτικής κίνησης.

Όσο κι αν το ακούει κανείς με αριθμούς όμως, η πραγματικότητα του θλιβερού θεάματος κάνει περισσότερο αισθητό το αδιέξοδο. Ακολουθούν οι φωτογραφικές αποδείξεις.


«Όχι άλλο σώσιμο» έχει σταμπάρει με κόκκινο χρώμα σε πολλά σημεία του κέντρου κάποιος «αγανακτισμένος» με όλα τα σωτήρια που μας συμβαίνουν. Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, σωτήρια μέτρα, η σωτήρια 6η δόση… Πάντως η οδός Νίκης δεν δικαιολογεί το όνομά της, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο κεντρικότατο κατάστημα που αποχώρησε από την πιάτσα.


Όχι λόγω ανακαίνισης, ούτε λόγω μεταφοράς, ούτε λόγω εκπτώσεων. «Ξεπουλάμε λόγω κρίσης» δηλώνει κατάστημα χαλιών επί της Μητροπόλεως, την ίδια στιγμή που πολλοί ακόμη «γείτονές» του έχουν πληγεί από τα «παιχνίδια» του ΦΠΑ, αλλά και από την μειωμένη αγοραστική δύναμη του καταναλωτή .


Η έκφραση «μπήκε λουκέτο» βρίσκει την κυριολεκτική της αποτύπωση. Πολλά καταστήματα του κέντρου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών έχουν πληγεί μεταξύ άλλων και από τις πάνω από χίλιες πορείες και διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα το 2011. Ελάχιστη αλληλεγγύη προς τους ιδιοκτήτες καταστημάτων έδειξαν οι διαδηλωτές, σπάζοντας δεκάδες βιτρίνες, όπως καταγράφει ο Σύλλογος.


Κάποιοι έμειναν… ξυπόλητοι. Το θαυμαστικό της πινακίδας μάλλον κάνει μεγαλύτερη την τραγική ειρωνεία.



Γνωστό ξενοδοχείο της οδού Σταδίου πήρε τον δρόμο προς τους πλειστηριασμούς για χρέη και σήμανε το τέλος μιας «πολυτελούς» εποχής. Τα ρολά κατέβηκαν και δηλώνουν με ακρίβεια την διάρκεια του λουκέτου.







Ειπωμένο από τον πρώην πρωθυπουργό, σήμανε την εκλογή του και την «ελπίδα» της χώρας. Γραμμένο σε τοίχο του Κολωνακίου, δίπλα από χρεοκοπημένα καταστήματα, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο.


Κι αν δεν πιστεύετε ότι η κρίση χτυπάει και την πόρτα του Κολωνακίου, ρίξτε μια ματιά σε βιτρίνες που πλέον εκθέτουν μόνο αφίσες για την καμεράτα.


Κλειστόν –όσο και αδειανόν. Οι λογαριασμοί πάντως, συνεχίζουν να έρχονται.


Όλοι θέλαμε… Αλλά η κοπέλα της διαφήμισης –και μαζί μεγάλο κομμάτι της ελληνικής αγοράς- έμεινε με το «θέλω» της παραμάσχαλα.


Το ρολόι σταμάτησε κάπου στο 2010. Η κολεξιόν Άνοιξη-Καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς δεν πήγε όσο καλά θα περίμεναν οι καταστηματάρχες. Γι’ αυτό και το «Φθινόπωρο-Χειμώνας 2010» δεν έφτασε ποτέ στα ράφια του μαγαζιού.


Εντάξει, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε για τα πάντα την συγκυρία της κρίσης. Ορισμένα καταστήματα δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς και πήραν τον γραφειοκρατικό δρόμο προς το λουκέτο. Δεν παύουν ωστόσο τέτοιες εικόνες να αποτελούν μεγάλο μέρος του σκηνικού στα πέριξ του Συντάγματος.


Στον τοίχο δίπλα από εγκαταλειμμένο κατάστημα στο εμπορικό τρίγωνο, η «αυτοκόλλητη» κοπέλα μαζεύει τις εισπράξεις και σέρνει την βαλίτσα της, η οποία αναγράφει «Τι (χ)ώρα είναι;»


Κάποτε φιλοξενούσε θαμώνες που έπιναν χαλαροί τον καφέ τους και χάζευαν την περαντζάδα του Κολωνακίου. Σήμερα, είναι πάρκινγκ ποδηλάτων.


Θα πάρουμε την 6η δόση; Θα μας σώσει η νέα κυβέρνηση; Θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα; Ο καταστηματάρχης κατεβάζει ρολά, κλειδώνει, και αφήνει την φράση του τοίχου να δώσει την απάντηση.

διαβάστε επίσης:Οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών στολίζουν τα άδεια καταστήματα στην Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: