Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Η «Φόνισσα» συναντά τον Ερωτόκριτο


«Ο επιμένων ελληνικά» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στις θεατρικές σκηνές τη φετινή σεζόν.

Και αυτό διότι εν μέσω οικονομικής κρίσης αλλά και κρίσης ηθικών αξιών η επιλογή ελληνικών έργων κλασικού ρεπερτορίου από τους σκηνοθέτες και παραγωγούς δίνει την ευκαιρία στο κοινό να «ανακαλύψει» και πάλι τον πλούτο της ελληνικής πνευματικής μας παράδοσης. «Ζορμπάς», «Ερωτόκριτος», «Το Μεγάλο μας τσίρκο», «Φόνισσα», «Χαίρε, νύμφη» «Οι έμποροι των εθνών», τα ελληνικά «διαμάντια» είναι και πάλι εδώ, πιο επίκαιρα από ποτέ.

Με ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, τον «Κόκκινο βράχο», ξεκινάει τη φετινή του σεζόν το Εθνικό Θέατρο δίνοντας έτσι το στίγμα της αθηναϊκής κρατικής σκηνής, δηλαδή την προσπάθεια να προβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερο τα ελληνικά κείμενα. Αυτό άλλωστε είχε πει προ μηνών και στη συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Γιάννης Χουβαρδάς, ο οποίος τόνισε ότι «για τα επόμενα δύο χρόνια στο Εθνικό ανοίγουμε το κεφάλαιο Ελλάδα».

Πρόκειται για τη γνωστή νουβέλα του Ξενόπουλου που το 1908 «μετατράπηκε» σε θεατρικό για χάρη της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού Κυβέλης υπό τον τίτλο «Φωτεινή Σάντρη» γνωρίζοντας μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Το έργο ξεκινά στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» στις 14 Οκτωβρίου, με τη Θέμιδα Μπαζάκα, τον Θανάση Ευθυμιάδη και τη Γιούλικα Σκαφιδά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Βέβαια αυτό δεν είναι το μοναδικό έργο του Ξενόπουλου που παρουσιάζεται στη θεατρική Αθήνα, αφού το Θέατρο Τέχνης θα ανεβάσει τον Φεβρουάριο το «Χαίρε, νύμφη» με τους Γιάννο Περλέγκα και Μαρία Πρωτόπαππα.

Στα μέσα Οκτωβρίου ξεκινά στο Εθνικό και ο περίφημος «Βασιλικός» του Αντωνίου Μάτεσι, έργο που γράφτηκε το 1829-1830. Στην παράσταση «ξεδιπλώνεται» η σύγκρουση δύο κόσμων, της παλιάς φεουδαρχικής τάξης και της νέας αστικής κοινωνίας. Πρωταγωνιστούν οι Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Νικήτας Τσακίρογλου και συμμετέχουν πολλοί ακόμη ηθοποιοί.

Ενα ακόμη έργο του κλασικού ρεπερτορίου έχει προγραμματίσει η Κρατική Σκηνή της Αθήνας για τον προσεχή Φεβρουάριο. «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή αποτελεί μια σάτιρα ηθών του 1845. Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Νίκος Καραθάνος και Θανάσης Δήμου.

Το εμβληματικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Φόνισσα» παρουσιάζει το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Με τον Παπαδιαμάντη δεν είσαι ποτέ σίγουρος για τίποτα». Στον ρόλο της Φραγκογιαννούς η Μπέτυ Αρβανίτη, ενώ την ηθοποιό πλαισιώνουν οι Τζίνη Παπαδοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου και πολλοί ακόμη. Πρεμιέρα θα κάνει στις αρχές Νοεμβρίου.

Τον Νοέμβριο ξεκινά στη σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και το θρυλικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και όχι Κώστα Καζάκου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Το εν λόγω θεατρικό, το οποίο το 1973 είχε παρουσιαστεί σε κεντρικές σκηνές της Αθήνας με το υποκριτικό δίδυμο Καζάκου - Καρέζη σε μια κρίσιμη πολιτικά εποχή, θα παιχτεί αρχικά στη Θεσσαλονίκη, ενώ μετά θα «μετακομίσει» στην Αθήνα και στο θέατρο «Ακροπόλ».

Στο ίδιο θέατρο θα παρουσιαστεί και το κλασικό έργο του σημαντικότερου εκπροσώπου της κρητικής λογοτεχνίας Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου.

Επίσης στο ΚΘΒΕ θα γίνει και η θεατρική μεταφορά του θρυλικού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Ζορμπάς» με πρωταγωνιστές την Τάνια Τσανακλίδου (!) και τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη. «Θα υποδυθώ τη μαντάμ Ορτάνς. Μου αρέσει που ο Χατζάκης έχει διαλέξει ένα ελληνικό έργο. Μου αρέσει που ο χαρακτήρας είναι ένας Ελληνας που δεν μασάει. Κι εγώ μέσα από τέτοιους χαρακτήρες εκφράζομαι» δήλωσε για τη συμμετοχή-έκπληξη η Τάνια Τσανακλίδου. Το έργο έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου του 2012.

Οσο για τον «κοσμοκαλόγερο» Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη που φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τον θάνατό του, η ομάδα θεάτρου Opera από τις 19 Οκτωβρίου ανεβάζει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το έργο «Οι έμποροι των εθνών», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του συγγραφέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: