Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ο ρόλος των Μ.Μ.Ε στην διάδοση της αλήθειας και του ψέματος. Σκέψεις σε σχέση με την καταστροφή στο Μαρί και το «σκάνδαλο» της μονής Βατοπαιδίου

Νέαρχος Παναγής

Ζούμε αναντίρρητα το αιώνα της γρήγορης και αληθοφανούς αν μη τι άλλο πληροφόρησης. Πληροφόρησης κυρίως από τα ΜΜΕ που άλλοτε αποδεικνύεται αληθινή άλλοτε γεμάτη ψέματα και άλλοτε κάπου στη μέση. Ανθρώπινο κατασκεύασμα, και όπως κάθε τι το ανθρώπινο είναι και αυτό ατελές, σχετικό και πεπερασμένο. Αλήθεια ως γνωστό μια είναι “Εγώ είμαι η αλήθεια και η ζωή”, ο Χριστός. Οτιδήποτε άλλο “παίζεται” αν αληθεύει. Και όμως αναλόγως προς τα που τοποθετούμαστε σε σχέση με κάποιο θέμα, εκ των προτέρων τείνουμε να πιστέψουμε ή να απορρίψουμε μια πληροφορία. Άσε που και η πληροφορία που μας δίνεται εξαρτάται και από την προδιάθεση του δημοσιογράφου σε σχέση με το θέμα, την εντολή ή την κατεύθυνση , για να χρησιμοποιήσω ηπιότερο λόγο, που πήρε από άνωθεν.

Η ανάγκη γρήγορης και αποκλειστικής είδησης σπρώχνει τον δημοσιογράφο σε βεβιασμένες κινήσεις , πολλές φορές καθόλου διασταυρωμένες. Σε τελική ανάλυση, χωρίς να εννοώ ότι αυτό είναι ο κανόνας, άτομα ή ομάδες διασύρονται χωρίς να μπορούν να έχουν τρόπο και βήμα να μιλήσουν. Τις περισσότερες φορές όταν αποδεικνύονται ψέματα οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι που ανέσυραν το θέμα στην επιφάνεια δεν ασχολούνται πλέον με αυτό γιατί δεν πουλάει πλέον αλλά και γιατί το συγνώμη, έσφαλα, απολογούμαι, στοιχίζει πολύ ακριβά στον εγωισμό μας αλλά και στον επαγγελματισμό μας. Παράδειγμα ήταν πρωτοσέλιδα συγκεκριμένης εφημερίδας που για μέρες έδειχνε αρχιμανδρίτη δήθεν σε σαρκικά με άλλο άτομο και όταν το άτομο αυτό παραδέχθηκε ότι τίποτα δεν έγινε αλλά ήταν προϊόν μοντάζ η απολογία της εφημερίδας (που νομικά έπρεπε να γίνει) ήταν ένα μονόστηλο στην τρίτη σελίδα κάτω δεξιά.( που καλύτερα να μην την έβαζαν έτσι που μπήκε).

Ανάλογα με τα ανωτέρω, όταν είχε ξεσπάσει το λεγόμενο σκάνδαλο της μονής Βατοπαιδίου είχαν ξεκινήσει όλα μα όλα τα κανάλια στην Ελλάδα ένα πόλεμο κατά της μονής και του ηγουμένου της γ. Εφραίμ χωρίς προηγούμενο , επί μήνες ανακαλύψεις, λεφτά μίζες, λογαριασμοί , περίφημες σουίτες, jacuzi, σάουνες και δεν συμμαζεύεται. Βρήκαν τίποτα εδώ και τρία χρόνια; ΤΙΠΟΤΑ και ούτε θα βρουν γιατί δεν υπάρχουν. Σε σχέση με το σκάνδαλο στη SIEMENS από τις πρώτες μέρες όντως βρέθηκαν παρατυπίες κ.λ.π. Πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Τώρα, που μπλέκεται το Μαρί μου πείτε με όλα αυτά. Κατηγορήθηκε ο πρόεδρος Χριστόφιας και ζητήθηκε η παραίτησή του. Δεν λέω αν συμφωνώ ή όχι. Μαζεύτηκαν ένα σωρό καλλιτέχνες, τραγουδιστές κυρίως από την Ελλάδα οι οποίοι θεωρούν ότι παραπληροφορήθηκε ο λαός της Κύπρου κυρίως από τα ΜΜΕ και γι’ αυτό άδικα κατηγορείται ο πρόεδρος. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει μια συναυλία στην Λευκωσία που θα ενώνει το λαό, έτσι όπως βγαίνει προς τα έξω. Η αντίδραση και η συσπείρωση των καλλιτεχνών ήταν αστραπιαία.

Είναι απορίας άξιον γιατί με την υπόθεση της μονής ούτε καλλιτέχνες ξεσηκώθηκαν, ούτε συναυλίες έκαναν αλλά αντιθέτως άκουσα και μερικούς σοβαρούς κυρίους , κατά τα άλλα, να μιλούν για τον γ. Εφραίμ στην τηλεόραση σαν να μιλούσαν για τον Κοσκωτά. Οι πλείστοι δεν γνωρίζουν τι έγινε στη μονή, από ότι ξέρω δεν την επισκέφθηκαν ποτέ, πως δεν ευαισθητοποιήθηκαν εναντίον αυτών που την κατακρεούργησαν, πως δεν όρθωσαν το ανάστημα τους , και την ευαίσθητη όντως ψυχή που διαθέτουν απέναντι στους συκοφάντες; Γιατί δυο μέτρα και δυο σταθμά; Δεν λέω ότι φταίει ο πρόεδρος αλλά εδώ στην Κύπρο έγινε ένα έγκλημα που όλοι το είδαμε , στην Ελλάδα έγινε ένα δήθεν έγκλημα που ΟΥΔΕΙΣ είδε και τίποτα δεν βρέθηκε. Μήπως η αντίδραση και στην Ελλάδα θα έπρεπε τουλάχιστον και την ύστατη να ήταν αν όχι περισσότερη τουλάχιστον ανάλογη;

Πως θα μπορέσουν στη συναυλία τη Δευτέρα να τραγουδήσουν το “Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ” , μόνο στα λόγια , που ΄ναι οι πράξεις; Ωραίες οι ευαισθησίες και οι κοσμικές ευγένειες, οι βαθυστόχαστοι προβληματισμοί με ωραία λόγια ποιητών μελοποιημένα από συνθέτες καπνίζοντες αλλά άραγε μελέτησαν ποτέ τι μελοποίησαν ή μόνο τα διάβασαν; Οι δε ερμηνευτές ερμηνεύουν μόνο ή και καταλαβαίνουν τι λένε; Το ότι διασύρθηκε μια μονή αλλά ο ίδιος ο Πούτιν υποδέχθηκε την αγία ζώνη της Παναγίας στο αεροδρόμιο στη Ρωσία με τιμές αρχηγού κράτους λέει κάτι σε κάποιους; Τα ΜΜΕ πληροφόρησαν το λαό για αυτό το γεγονός ή δεν πουλάει.

Χωρίς να θέλω να γίνομαι απόλυτος, πράγμα που ο ίδιος κατακρίνω, έχω την εντύπωση ότι δύο θα έπρεπε να συμβούν. Από την μια τα ΜΜΕ να είναι πιο προσεκτικά στην δημοσιοποίηση πληροφοριών και από την άλλη σε περίπτωση λάθους , κεφάλια δεν παίρνουμε, το συγνώμη του Θεού είναι. Και εμείς οι ίδιοι όπως είμαστε ευαίσθητοι σε ένα θέμα καλά θα ήταν να είμαστε και σε άλλα παρόμοια που μπορεί να μην μας ενδιαφέρουν τόσο. Δυστυχώς ο παραλογισμός στην εποχή μας πλεονάζει. Τα άκρα είναι πάντα δαιμονικά.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: