Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011
Tα hedge funds επενδύουν στην ελληνική διάσωση
Η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει το υπέρογκο χρέος της αλλά τα ομόλογά της, τα οποία περιφρονούν εδώ και πολύ καιρό οι επενδυτές, προσελκύουν ξαφνικά το ενδιαφέρον των hedge funds, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετά τη «φλέβα χρυσού» που χτύπησαν πολλοί επενδυτές στοιχηματίζοντας κατά των γαλλικών τραπεζών, πολλοί στρέφουν πλέον το επενδυτικό τους ενδιαφέρον στο νέο «καυτό» αλλά επικίνδυνο trade της εποχής, στην αγορά ελληνικών ομολόγων τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι traders, αλλάζουν χέρια στην τιμή των 36 σεντς για κάθε ευρώ ονομαστική αξίας.
Οι επενδυτές ελπίζουν πως θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη εν μέσω προσδοκιών πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διασώσουν για άλλη μια φορά την Ελλάδα φοβούμενοι πως το αντίθετο θα οδηγούσε σε παγκόσμια οικονομική καταστροφή.
Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται μάλιστα πως, όσοι αγόρασαν πρόσφατα ελληνικά ομόλογα σε χαμηλές τιμές θα μπορούσαν ακόμα και να διπλασιάσουν σχεδόν τα κέρδη τους. Πως θα γίνει αυτό; Βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων καλούνται να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων τους με άλλα καινούργια, μεγαλύτερης διάρκειας και αξίας που θα υπερβαίνει τα 70 σεντς ανά ευρώ. Σε περίπτωση λοιπόν που η συμφωνία κλείσει στα μέσα Οκτώβρη – με την προϋπόθεση ότι τα κοινοβούλια των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν το νέο πακέτο βοήθειας – αυτοί που αγόρασαν πρόσφατα ελληνικά ομόλογα σε εξευτελιστικές τιμές, θα καταφέρουν σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και να διπλασιάσουν τα κέρδη τους.
Ωστόσο, τι είναι καλό για τα hedge funds δεν είναι απαραίτητα καλό και για την Ελλάδα, υπογραμμίζουν οι New York Times, προσθέτοντας πως η εν λόγω συμφωνία μπορεί να είναι πολύ καλύτερη για τα πιστωτικά ιδρύματα παρά για τους φορολογούμενους.
«Όλοι γνωρίζουν πως αυτό είναι ένα πολύ καλό deal για τις τράπεζες. Δεν πρόκειται να βοηθήσει καθόλου την Ελλάδα», σημειώνει ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος και πρώην εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Otmar Issing.
Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times επικαλούμενοι δηλώσεις προσώπου με άμεση γνώση στην υπόθεση, σχεδόν το 30% των επενδυτών που αναμένεται να λάβουν μέρος στην ανταλλαγή ομολόγων, αγόρασαν τα ομόλογά τους μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Δεν είναι αρχικοί κάτοχοι ελληνικών ομολόγων - κυρίως οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες – αλλά κερδοσκοπικοί επενδυτές που αναζητούν κέρδη μέσα από την τεράστια πτώση της αξίας των ελληνικών ομολόγων, συμπληρώνει το δημοσίευμα.
Πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου