Συνταγή Μαρία
Η συνταγή αυτή είναι πειραματισμός του τύπου “μαγειρική με ό,τι υπάρχει στο σπίτι”. Τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν στην ποσότητα που υπήρχαν, και ανάλογα με τις ανάγκες που προέκυψαν κατά το μαγείρεμα.
Υλικά
- 4-5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
- 150-200 γρ. φρέσκα φασόλια μπαρμπούνια
- 1 μεγάλο κολοκύθι
- 1 μέτρια πατάτα
- 1 καρότο
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Λίγος δυόσμος (καλύτερα φρέσκος)
- 2-3 κουταλιές σούπας ντοματοπελτές
- 2 κουταλιές σούπας πλιγούρι
- Ελαιόλαδο (από 1/2 έως 1 φλυτζάνι)
- Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε κομμάτια τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε τρυπητό να ξεπικρίσουν.
Καθαρίζουμε/κόβουμε κομμάτια και τα υπόλοιπα υλικά.
Αφού οι μελιτζάνες μείνουν τουλάχιστον μισή ώρα με το αλάτι, τις ξεπλένουμε. Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι κι αφού κάψει, ρίχνουμε πρώτα τις μελιτζάνες και στη συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το πλιγούρι και ανακατεύουμε καλά να πάει το λάδι παντού.
Αφού τσιγαριστούν ελαφρά όλα τα υλικά, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται (τουλάχιστον 1 νεροπότηρο ακόμα) για να βράσει καλά το φαγητό. Πού και πού το ανακατεύουμε μην κολλήσει (όχι συνέχεια, να μη λιώσουν τα λαχανικά μας) και αν δούμε ότι σώνεται το νερό προσθέτουμε άλλο. Καλύτερα είναι να το βράζουμε σε μέτρια φωτιά (στα μάτια που έχουν 3 βαθμίδες, στη 2) και με το καπάκι.
Αν μας φανεί ότι το φαγητό γίνεται νερουλό ή αν θέλουμε περισσότερο άμυλο για να γίνει πιο χορταστικό ή αν απλά έτσι μας αρέσει, όταν το φαγητό μας έχει βράσει και κοντεύει να γίνει, προσθέτουμε το (ξεπλυμένο) πλιγούρι και ανακατεύουμε καλά. Το πλιγούρι θα απορροφήσει αρκετό ζουμί με το που θα βράσει (εννοείται ότι όσο περισσότερο βάλουμε, τόσο πιο στεγνό θα γίνει το φαγητό).
Τρώγεται ζεστό και κρύο. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε λεμόνι στο πιάτο μας, αλλά το τουρλού μας είναι νόστιμο και χωρίς αυτό.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου