Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Φασολάδα με πράσα και πιπεριές Φλωρίνης



Η συνταγή φασολάδας της μητέρας μου από την Βασιλιάδα της Καστοριάς


άροσις

Τα παλιά χρόνια στα χωριά της Καστοριάς και των Πρεσπών η φασολάδα ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που ξέρουμε σήμερα. Η ντομάτα τον χειμώνα ήταν κάτι το αδιανόητο, επομένως άλλα υλικά δίνανε στην φασολάδα διαφορετική γεύση και άρωμα. Τα πράσα και οι πιπεριές Φλωρίνης, που τότε τις αποξηραίναμε για τον χειμώνα, ήταν τα βασικά υλικά. Ενώ το κόκκινο χρώμα της σούπας και το τσιτσίρισμα όταν ενωνόντουσαν τα υλικά θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλες εικόνες της παιδικής μου ηλικίας.

Σίγουρα κάποια πράγματα, γεύσεις ή αρώματα έχουν περισσότερο συναισθηματική αξία καθώς συνδέονται με μοναδικές παιδικές αναμνήσεις μια άλλης εποχής, όμως παρουσιάζω αυτή την συνταγή γιατί πιστεύω ότι μπορεί να βρει φανατικούς φίλους.

Υλικά για 6 άτομα:

½ κιλό φασόλια Πλακέ Μεγαλόσπερμα Καστοριάς ή Πρεσπών
3 πιπεριές Φλωρίνης
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, κόκκινο γλυκό πιπέρι, μπούκοβο
Δυόσμος ή ρίγανη

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα φασόλια και τα αφήνουμε να μουλιάσουνε 8 με 12 ώρες Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα φασόλια (περίπου 1 φασόλια προς 3 νερό) μαζί με τις πιπεριές ολόκληρες. Αφού βράσουν τα φασόλια αφαιρούμε τις πιπεριές, τις ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε την σάρκα τους. Ρίχνουμε τον κόκκινο πολτό στην φασολάδα. Στη συνέχεια, σοτάρουμε σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, τα πράσα με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουνε καλά και στο τέλος ρίχνουμε το κόκκινο γλυκό πιπέρι – ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό για να δώσει κόκκινο χρώμα στα πράσα. Αφού το μείγμα με τα πράσα είναι ακόμη καυτό το ρίχνουμε στην φασολάδα. Πρέπει να είναι αρκετά καυτό ώστε όταν πέσει στην φασολάδα να τσιτσιρίσει. Στο τέλος ρίχνουμε ένα κουταλάκι τριμμένο δυόσμο. Το μπούκοβο το προσθέτει ο καθένας στο πιάτο του.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: