«Κόκκινο πανί» για την Εκκλησία ο νόμος για τη δωρεά οργάνων
Επιτέλους αποκτήσαμε φωνή;;
Ο νόμος ψηφίστηκε στις 16 Ιουνίου. Το «αγκάθι» για την Εκκλησία είναι η λεγόμενη «εικαζόμενη συναίνεση».
Σύμφωνα με τη διάταξη, όλοι οι ενήλικοι Έλληνες πολίτες θεωρούνται δυνάμει δωρητές οργάνων, εφόσον δεν έχουν δηλώσει το αντίθετο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Η Εκκλησία «υποστηρίζει την αξία της φιλαλληλίας και της προσφοράς ζωής, αλλά αρνείται την εικαζομένη συναίνεση και την ιδιωτικοποίηση των μεταμοσχεύσεων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Σημειώνεται ότι την αντίθεσή του στον νόμο έχει εκφράσει και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), αν και για λόγους διαφορετικής τάξεως.
Ο ΕΟΜ εκφράζει την ανησυχία ότι, με δεδομένες τις αντιδράσεις, η δωρεά οργάνων μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, ενώ κάνει λόγο για «ορατό κίνδυνο εμπορευματοποίησης» από τη διεύρυνση του κύκλου των δοτών, προκειμένου για ζώσες μεταμοσχεύσεις.
Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παρακολουθεί ανελλιπώς και να παρέμβει κατά τη διαβούλευση του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για τις ναρκωτικές ουσίες
πηγή
1 σχόλιο:
Σχετικά με την ανάρτησή σας για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας στο νέο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής: Θεωρώ ότι πρέπει να οργανωνόμαστε ήρεμα και με πρακτικούς τρόπους και όχι με άναρθρες κραυγές που δεν οδηγούν πουθενά. Αν αρχίσουμε δηλαδή ένας ένας και μαζικά να καταθέτουμε έγκυρες υπεύθυνες δηλώσεις εκεί που πρέπει, θα κάνουμε το θέμα ανενεργό εκ των πραγμάτων. Είχα γράψει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ρωτώντας για την διαδικασία, αλλά δεν έλαβα απάντηση. Θα σάς παρακαλούσα λοιπόν, αν μπορείτε να διερευνήσετε και να μάς ενημερώσετε σχετικά με ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει νομικά ένα άτομο που θέλει να αποτρέψει την μεταμόσχευση οργάνων του.
Δημοσίευση σχολίου