Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Ο León

Ο León μιλάει με το Μάνο Λαμπράκη

Το «futrue» περιέχει κι ένα τραγούδι για τους Αλέξη Γρηγορόπουλο και Hamid Najafi. Είσαι θυμωμένος με αυτή την ανεξέλεγκτη πια κατάσταση της κρατικής βίας;

Φυσικά και είμαι θυμωμένος και πολύ φοβάμαι πως όσο πιο πολύ ο κόσμος αντιλαμβάνεται το πραγματικό του συμφέρον και η επιρροή της προπαγάνδας γίνεται λιγότερο ισχυρή, τόσο η φυσική βία θα εντείνεται.Η υποσημείωση που υπάρχει στον δίσκο μου είναι εκεί, γιατί ήθελα να δηλώσω πως η δολοφονία δύο μικρών παιδιών είναι εξίσου αποτρόπαιη πράξη άσχετα από τη κοιωνική τάξη,το χρώμα ή την εθνικότητα των θυμάτων.

Τα χρόνια που έζησες στην Αμερική με ποιόν τόπο οργάνωσαν τη μουσική σου καλλιέργεια;

Με βοήθησαν να αποκτήσω μέθοδο και συνειδητοποιήσω ακόμα περισσότερο πως η μουσική,απαιτεί δουλειά,οργάνωση και αφοσίωση αν κανείς θέλει να ασχοληθεί σοβαρά.Επίσης κατάλαβα πως ασχολούμαι με μια μουσική που είναι παγκόσμια.


Είσαι το πιο αγνό και καθαρό μουσικό πρόσωπο της δεκαετίας. Η μουσική βιομηχανία της Ελλάδας σε τρομάζει;

Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν έχω κάτι να φοβηθώ,γνωρίζω πως λειτουργεί η μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα και στον κόσμο και απλώς παραμένω ο ευατός μου,αξιοποιώ τις δημιουργικές τις πλευρές και προσπαθώ πλέον να μην επιτρέπω στα άσχημα να με επηρεάζουν.

Αν ο Μάνος Χατζιδάκις ζούσε και σου εμπιστευόταν να εργαστείς με το δικό σου τρόπο πάνω στη μουσική του, ποιά τραγούδια ή κυκλους τραγουδιών θα περιλάμβανες στη δική σου ανθολογία;

Το "Χαμόγελο της Τζοκόντα", πιστεύω οτι πρόκειται για ένα μοντέρνο αριστούργημα.

Σε ποια περιοχή της Αθήνας μένεις; Σε φοβίζει όλη αυτή η πληροφορία γύρω από τη βία στους δρόμους;

Ζώ στα Εξάρχεια. Η πληροφορία δεν με ενδιαφέρει, οι πληροφορίες σε μεγάλο βαθμό κατασκευάζονται και πολλές φορές μεγαλοποιούνται καταστάσεις. Με απασχολεί το γεγονός της βίας αυτό καθε αυτό,από τους δρόμους μέχρι τα σπίτια και τα μυαλά των ανθρώπων.

Η παλαιότερη ελληνική μουσική γενιά είναι γενναιόδωρη;

Έχω συναντήσει κάποιους που είναι γενναιόδωροι και έχουν αυθεντική διάθεση να βοηθήσουν τους νέους.Έχω συναντήση και άλλους που κολακεύουν και χρησιμοποιούν τους νέους για να παραμένουν στο προσκήνιο.Η αλήθεια είναι πως δεν έχει σημασία,το αποτέλεσμα μετράει. Εξ'άλλου ποιός μπορεί να γνωρίζει τα ανθρώπινα κίνητρα,είναι το πιο μεγάλο μυστικό του σύμπαντος.


Η λέξη «ταλέντο» ή «μέλλον» όταν αναφέρεται στην περίπτωσή σου σε κολακεύει;

Αισθάνομαι ωραία όταν λαμβάνω τέτοια αποδοχή. Είμαι όμως αυστηρός κριτής του εαυτού μου,ξέρω πως μόνο έτσι μπορώ να γίνομαι καλύτερος. Έχω κάνει μια αρχή,έναν δίσκο αληθινό που πρώτα από όλα απολαμβάνω εγώ και από εκεί και πέρα έχω πολύ δρόμο μπροστά μου για να συνεχίσω να δημιουργώ όσα έχω φανταστεί.

Μουσική γράφεις στον υπολογιστή ή στο χαρτί;



Γράφω στον υπολογιστή.

Πρόσφατα άκουσα έναν συνάδερφο σου μουσικό (Lolek αλλά θα το παραλείψουμε ως αναφορά) να δηλώνει σε μια συνέντευξή του στην ΝΕΤ «αρκετά πιά με τους έρωτες». Μουσική χωρίς αυτή την ανθρώπινη κατάσταση μπορεί να δημιουργηθεί;

Χωρίς έρωτα όχι. Πάντως αυτό που φαντάζομαι πως εννούσε ο συνάδερφος μου είναι για την υπερπληθώρα κομματιών που συναντά κανείς,ειδικά στην Ελληνική μουσική, τα λεγόμενα "καψουροτράγουδα". Εκεί κάπου υπάρχει ένα μεγάλο κενό, μια αποξένωση, που λίγη σχέση έχει με τον έρωτα, θα έλεγα οτι περισσότερο σχέση έχει με τις εμμονές, τις νεύρωσεις και τα κτητικά συναισθήματα που συχνά γεννάει ο αστικός πολιτισμός.



Ο έρωτας έρχεται στη ζωή μόνο μια φορά;

Είμαι αρκετά νέος για να γνωρίζω αλλά θέλω να πιστεύω πως όχι. Ίσως έρχεται όσες φορές είσαι έτοιμος να τον δεχτείς.

Πιστεύεις στην χριστιανική αγάπη;

Πιστεύω στην αγάπη χωρίς προσδιορισμούς.

[Σημ.Τ :Και που να υποψιαζόσουν τον αληθινό Θεό θα ήταν θαύμα για σένα..]

Γράφεις πια μόνο σε αγγλικό στίχο; Και γράφεις πρώτα τους στίχους και μετά τη μουσική;

Γράφω κυρίως αγγλικά αλλά και ελληνικά τα οποία όμως δεν έχω ακόμα αποφασίσει να εκθέσω. Άλλες φορές μια μελωδία μου δημιουργεί εικόνες τις οποίες περιγράφω με λέξεις ενώ άλλες φορές οι λέξεις, ο ρυθμός τους και η χροιά τους μου γεννάει μελωδίες.


Οι προσωπικές εξομολογήσεις των ανθρώπων που ακούν τις μουσικές σου μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων κοινωνικοποίησης σε τρομάζει;

Όχι καθόλου, από τη στιγμή που επέλεξα να μοιραστώ τη μουσική μου με τον κόσμο είμαι έτοιμος να το δεχτώ.

Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρείς σε έναν άνθρωπο κι ποιό στοιχείο του ανθρώπινου χαρακτήρα σε απωθεί;

Το βλέμμα νομίζω λέει πολλά, υπάρχουν όμως βλέμματα ανθρώπων τα οποία είναι τόσο βαθιά και αδιαπέραστα που είναι χαοτικά. Ένα από τα στοιχεία που με απωθούν, είναι η μορφή εκείνη εξουσιομανίας που αντλεί τη δύναμη της από την καταπίεση και το πόνο που προκαλεί στους άλλους. Επίσης με απωθεί η βλακεία.

Το καινούργιο videoclip για το ανέκδοτο τραγούδι σου CORFU είναι πραγματικά ένα ποίημα ελληνικής αισιοδοξίας; Εσύ, η ματιά της Έλλης Τσάτσου, είστε αυτό που λείπει από αυτό το δημόσιο τοπίο της παρακμής. Αν σου ζητούσαν να γίνεις πρεσβευτής του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό θα το έκανες;

Το βίντεο αυτό είναι μια πολύ όμορφη και αληθινή στιγμή και αξίζουν συγχαρητήρια στην Έλλη που κατάφερε να την αποτυπώσει. Όσο για αυτό που λέτε, όχι, δεν νομίζω, θα προτιμούσα αυτό να γίνεται μέσα απο ανεξάρτητες πρωτοβουλίες όπως αυτή.


Η πολιτική, οι πολιτικοί στην Ελλάδα τι αίσθημα σου δημιουργούν;

Κατ' αρχήν απορία. Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτήν την επικίνδυνη έλλειψη αυτοσεβασμού. Αυτό δεν αφορά όλους τους πολιτικούς, θα ήταν άδικο, αφορά όμως την τάση που επικρατεί.

Παρακολουθείς το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών; Θα ήθελες του χρόνου να ανήκεις στο μουσικό δυναμικό του;

Ναι,παρακολουθώ,γιατί όχι;

Ο μουσικός ως perfomer περνάει λίγο και στην περιοχή της υποκριτικής;

Φυσικά, στη σκηνή διηγήσε ιστορίες,παίρνεις ρόλους. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι, ειδικά της ποπ μουσικής κουλτούρας.


Αν δεν ζούσες στην Ελλάδα, σε ποια άλλη χώρα του κόσμου θα ήθελες να ζούσες;

Θα σας πώ πόλεις : Παρίσι, Βαρκελώνη, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο.

Τα συντεχνιακά βραβεία και οι πωλήσεις των δίσκων σε ενδιαφέρουν;

Οι πωλήσεις των δίσκων προφανός με ενδιαφέρουν, τα συντεχνιακά βραβεία όχι.

Το μέλλον της μουσικής είναι δωρεάν στο youtube στο myspace και στο twitter;


Τα social media παίζουν ρόλο. Πάντως δωρεάν δεν είναι, απλώς η αγορά παίρνει άλλες μορφές.

Υπάρχουν οργανωτικές συνθήκες της διαμαρτυρίας των αγανακτισμένων στην Αθήνα που σε ενοχλούν;

Σίγουρα συμβαίνουν πράγματα που μπορεί να μην με εκφράζουν,αλλά αυτή τη στιγμή στο Σύνταγμα συμβαίνει κάτι το οποίο είναι για καλό.

Οι πολιτικοί στην Ευρώπη πιστεύεις ότι έχουν πάρει στα σοβαρά αυτή την "ειρηνική Ευρωπαϊκή Επανάσταση" ;

Ε, εντάξει, δεν θα έλεγα "επανάσταση" το ότι κατεβαίνουν στο δρόμο μερικές εκατοντάδες άνθρωποι. Για να φτάσεις σε αυτό το σημείο πρέπει να μην έχεις πλέον κάτι για να χάσεις. Στην Ελλάδα αυτό το σημείο φαίνεται να έχει φτάσει για ορισμένους ανθρώπους.

Επόμενη συναυλία León στην Αθήνα
Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου

LEON & MARIETTA FAFOUTI LIVE
Προπώληση Εισιτηρίων
Είσοδος: 15 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: