Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τη προσφυγή επιζώντων της σφαγής του Διστόμου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την προσφυγή τεσσάρων επιζώντων της σφαγής του Διστόμου, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η «Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» δεν υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να καταβάλλουν αποζημιώσεις για αδικήματα που διεπράχθησαν από προηγούμενες κρατικές οντότητες, τις οποίες ενδεχομένως αυτά διαδέχθηκαν.

Βασισμένο σε αυτό το αιτιολογικό, το ευρωπαϊκό δικαστήριο του Στρασβούργου απέρριψε την προσφυγή τεσσάρων επιζώντων της σφαγής του 1944, κατά της απόφασης γερμανικών δικαστηρίων, στα οποία είχαν προηγουμένως προσφύγει χωρίς επιτυχία.

Τα γερμανικά δικαστήρια είχαν αποφανθεί ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα γερμανικά δικαστήρια δεν έκαναν «αυθαίρετη ερμηνεία» του γερμανικού και του διεθνούς δικαίου».


Σχόλιο : Προφανώς τα εγκλήματα κατά των Ελλήνων δεν πρόκειται να πληρωθούν, όσο η Ελλάδα βρίσκεται στην δυσχερέστατη σημερινή θέση, της μη αξιοπρέπειας και της μη αυτοκυριαρχίας. Οι θάνατοι ανθρώπων δεν συγκινούν το Διεθνές Δικαστήριο, για έναν πάρα πολύ απλό λόγο: Επειδή επαναλαμβάνεται σήμερα το ίδιο σκηνικό, αλλά με θύμα ολόκληρη την Ελλάδα αυτή τη φορά... και δεν θέλουν να δημιουργήσουν πολλαπλό νομικό προηγούμενο.

Αφού η συγκεκριμένη απόφαση έχει το σκεπτικό πως οι επόμενοι δεν μπορούν να πληρώνουν τα χρέη των προηγούμενων, μήπως με αυτόν ακριβώς τον τρόπο μας δίνεται η ευκαιρία να σταματήσουμε κι εμείς να πληρώνουμε όσους "βλάψαμε" οικονομικά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: