Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Βέρα καλοκαιρινή γεύση σε μια ανοιχτή τάρτα πειρασμό!



Από τον Γιάννη Μπαξεβάνη

Για τη σάλτσα αντσούγιας: Χτυπάω σε ένα γουδί μία σκελίδα σκόρδο, 4-5 αντσούγιες, λίγη κάππαρη, λίγα φύλλα βασιλικού και ξύσμα από λεμόνι. Δένω με λίγο ελαιόλαδο, μία κουταλιά ούζο και μία ξίδι.

Για τη βάση:
Κόβω ένα φύλλο σφολιάτας 15x15 εκ. Σε άλλο φύλλο, κόβω 4 λωρίδες 15x3 εκ. που τοποθετώ στις άκρες της τετράγωνης σφολιάτας και ψήνω σε δυνατό φούρνο τη βάση μας, αφού πρώτα την αλείψω ελαφρά με ένα αβγό.

Μπορούμε επίσης ψήσουμε δύο φύλλα 15x15 εκ. το ένα επάνω στο άλλο. Μετά το ψήσιμο, κόβουμε από το πάνω μέρος ένα μεγάλο καπάκι για να το γεμίσουμε με τα λαχανικά.


Για τα λαχανικά κονφί:
Διαλέγω μικρά λαχανικά: καροτάκια, κολοκυθάκια, μικρούς άνθους, κουνουπίδι, αμπελοφάσουλα, ραπανάκια, μπαστούνια από σέλινο. Τα ζεματάω όλα ξεχωριστά για 2 λεπτά και τα κρυώνω αμέσως. Βρέχω τα λαχανικά με μπόλικο ελαιόλαδο, αλλά δεν αλατίζω. Τα βάζω σε ταψάκι που έχω αλείψει με σκόρδο στο φούρνο, στους 70oC, για 2 ώρες. Αλατίζω όταν βγάλω από το φούρνο και γαρνίρω τη ζεστή σφολιάτα (μπορώ να την προψήσω και να τη ζεσταίνω την τελευταία στιγμή πριν σερβίρω). Βρέχω τη ζεστή τάρτα με τη σάλτσα αντσούγιας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: