Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ακούγοντας καλό ραδιόφωνο


Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να ξεκινάς τη μέρα σου ακούγοντας καλό ραδιόφωνο. Κι εγώ ανακάλυψα, πρόσφατα, μια πολύ ωραία εκπομπή, στο δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ, την εκπομπή του Δαυίδ Ναχμία, ο οποίος όχι μόνο επιλέγει όμορφα παλιά τραγούδια, μα αφηγείται στους ακροατές του την ιστορία κάθε τραγουδιού.
Στην εκπομπή της Τρίτης, ακούστηκε -ανάμεσα σε άλλα- το τραγούδι του Κάρλος Γκαρντέλ “Por una cabeza”,
ο οποίος θεωρείται παγκοσμίως από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία του ταγκό.


Κάρλος Γκαρντέλ (1890-1935)
συνθέτης, τραγουδιστής και ηθοποιός

Ο Κάρλος Γκαρντέλ άρχισε να ηχογραφεί δίσκους από το 1917 και έγινε σύντομα δημοφιλής σε όλη την Αμερική και την Ευρώπη.
Σκοτώθηκε το 1935, σε αεροπορικό δυστύχημα στην Κολομβία, όπου πήγαινε για συναυλίες. Εκατομμύρια θαυμαστές του θρήνησαν για το θάνατό του, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική.
Ακόμα και σήμερα το όνομά του δεν έχει ξεχαστεί. Στον τάφο του προσέρχονται εκατοντάδες άνθρωποι, κάθε μέρα, για να αφήσουν ένα λουλούδι στο άγαλμα που έχει τοποθετηθεί δίπλα στον τάφο του.


Άγαλμα του Κάρλος Γκαρντέλ έχει τοποθετηθεί και σε κεντρικό σημείο του Μπουένος Άιρες κοντά στη γειτονιά που μεγάλωσε

Μεγάλη εφεύρεση το youtube! Υπάρχουν τα πάντα. Έτσι βρήκαμε τον Κάρλος Γκαρντέλ στο

να τραγουδάει το “Por una cabeza”, σε μια από τις πολλές ταινίες του.

Στη συνέχεια ο Ναχμίας μας θύμισε την ορχηστρική εκδοχή του τραγουδιού, που έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου χάρη στο ταγκό που χόρεψε ο Αλ Πατσίνο στην ταινία “Άρωμα Γυναίκας”:

Για την ταινία “Άρωμα Γυναίκας” (1992), ο Αλ Πατσίνο βραβεύθηκε με Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου.

Το αφιέρωμα της εκπομπής στον Κάρλος Γκαρντέλ τελείωσε με μια τρίτη εκδοχή του τραγουδιού που ακούστηκε στην ταινία “Η Λίστα του Σίντλερ”:


Ψάχνοντας στο ίντερνετ για τον Κάρλος Γκαρντέλ διαπίστωσα πως είναι αδύνατο να μιλήσεις για το ταγκό και την ιστορία του, χωρίς να αναφερθείς στον Κάρλος Γκαρντέλ.

Και τελειώνουμε με μια σκηνή από μια άλλη κλασική ταινία, το Il Postino, στην οποία ο Φιλίπ Νουαρέ χορεύει ταγκό με τη μουσική ποιου άλλου; του Κάρλος Γκαρντέλ:

2 σχόλια:

Katerina ante portas είπε...

Αγαπημένο μου θέμα και ποστ !
Σε παραπέμπω, αφού σ'αρέσει, σε ένα αφιέρωμα γιa το συγκεκριμένο Tango του Carlos Gardel!:)

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

ευχαριστουμε θερμά!!Θαυμάσιο..