Ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος και η σύζυγος του Κατερίνα δηλώνουν έτοιμοι να παραχωρήσουν μέρος της περιουσίας τους για την πραγματοποίηση του «Τάματος του Έθνους».
Το ζεύγος Αναγνωστόπουλου -ο εργοστασιάρχης και η πανεπιστημιακός- πουλάνε δικά τους οικόπεδα νια να υλοποιήσουν ύστερα από 180 χρόνια μια «ιερή» υπόσχεση: να χτιστεί ένας μεγαλοπρεπής ναός στο Αττικό Άλσος αφιερωμένος στον Ιησού Χριστό
***
Αριθμοί
17 Οικόπεδα παραχωρεί το ζεύγος Αναγνωστόπουλου
3.276.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν από την πώληση του πρώτου ακινήτου
90 μέτρα θα είναι το ύψος του ναού
182 χρόνια έχουν περάσει από την απόφαση της Δ' Εθνοσυνέλευσης
31 μητροπολίτες έχουν εκφραστεί θετικά για την πραγματοποίηση του «Τάματος»
***
Στο ισόγειο του σπιτιού τους στο Ψυχικό, εκεί που παλαιότερα στεγαζόταν η μαροκινή πρεσβεία, ο 76χρονος Ιωάννης Αναγνωστόπουλος και η σύζυγος του Κατερίνα συντονίζουν τις προσπάθειες για την υλοποίηση του «Τάματος του Έθνους». Πρόκειται για την «ιερή» υπόσχεση που έδωσε το 1829 η Δ' Εθνοσυνέλευση να κατασκευαστεί ένας μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στον Ιησού Χριστό, σε περίπτωση που η επανάσταση είχε αίσιο τέλος για τη χώρα μας. «Η απόφαση επικυρώθηκε από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Αλλά μέχρι σήμερα, 180 χρόνια από τότε, το κράτος δεν έχει τιμήσει την υπογραφή του».
Με καταγωγή από την Αροανία Καλαβρύτων και ύστερα από 50 χρόνια παραμονής και εργασίας στη Γερμανία, το ζευγάρι έχει εκδηλώσει την πρόθεση να παραχωρήσει 17 οικόπεδα, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανέγερση του ιερού ναού. «Ένα ακίνητο που είχαμε στην Ανάβυσσο πωλήθηκε πριν από λίγο καιρό σε δημοπρασία προς 3.276.000 ευρώ.
Η πορεία
Τα υπόλοιπα οικόπεδα, από 4 έως 33 στρέμματα, βρίσκονται στα Σπάτα, στην Παλλήνη, στην Παλαιά Φώκαια, στον Άγιο Στέφανο και άλλα σημεία της Αττικής. Όλα τα χρήματα θα δοθούν για να πραγματοποιηθεί το "Τάμα"» λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Σε ηλικία 10 ετών και μέχρι να τελειώσει το σχολείο, μετέφερε εμπορεύματα σε φαρμακεία. «Όταν ήρθα στην Αθήνα, πουλούσα ρούχα κοντά στη Βαρβάκειο, κοιμόμουν στο σπίτι του αφεντικού μου και έπινα γάλα στα κρυφά από το μπουκάλι που έπρεπε να του δίνω κάθε βράδυ». Ύστερα έφυγε για τη Γερμανία, σπούδασε κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες, εργάστηκε για λίγο στην ελληνική πρεσβεία και σύντομα βρέθηκε να διαχειρίζεται το αρχείο εγκληματιών πολέμου του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. «Εκείνη την εποχή άνοιξα και μια αντιπροσωπία εισαγωγών-εξαγωγών. Έδινα πορτοκάλια, τοματοπολτό και άλλα ελληνικά προϊόντα. Μέσα σε λίγα χρόνια είχα στην κατοχή μου ένα μεγάλο αριθμό εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας. Σήμερα λειτουργούν μόνο 3-4».
Καθηγήτρια Βιολογίας
Η σύζυγος ταυ εγκατέλειψε ακόμα και την έδρα της στο πανεπιστήμιο της Αθήνας για να τον ακολουθήσει. «Καθηγήτρια Βιολογίας ήμουν. Τώρα κάνω πειράματα με τα βότανα και περιποιούμαι τα φυτά στο μπαλκόνι και τον κήπο μας» αναφέρει η ίδια. Ο ρόλος της στην «εκστρατεία» ενημέρωσης των Ελλήνων για το «Τάμα» είναι καθοριστικός. «Από το 2005, αποτελεί προτεραιότητα για μας. Έχουμε ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια που έχει την υποστήριξη του κόσμου, μητροπόλεων και ιερών μονών».
Στο αρχείο του κ. Αναγνωστόπουλου και της συζύγου του υπάρχουν επιστολές 31 μητροπολιτών που ενθαρρύνουν την πρωτοβουλία τους. «Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος αναφέρει μάλιστα ότι, ακόμα και αν δεν υπήρχε το "Τάμα", θα έπρεπε να το δημιουργήσουμε. Και εκφράζει την επιθυμία του να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το 2021 που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας».
Η προώθηση της ιδέας
Τις ενέργειες που απαιτούνται για την κατασκευή του ιερού ναού αλλά και την προώθηση της ιδέας έχει αναλάβει το σωματείο Φίλοι του Τάματος του Έθνους, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών. Τα μέλη του σωματείου ενημερώνονται για τις εξελίξεις από το περιοδικό «Φωτεινή Γραμμή», που τυπώνεται σε 45.000 αντίτυπα και μοιράζεται δωρεάν σε ιερούς ναούς και συνδρομητές.
Ο σχεδιασμός του ιδρύματος «τοποθετεί» το μεγαλοπρεπές κτίσμα στο Αττικό Άλσος, ώστε να είναι ορατό σχεδόν σε όλη την Αττική. Το «Τάμα του Έθνους» θα περιλαμβάνει δύο αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που θα φιλοξενούν συναυλίες, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις, δύο γυναικωνίτες και μεγαλοπρεπείς τρούλους. Το ύψος του θα φτάσει τα 90 μέτρα, το μήκος τα 85 και το πλάτος τα 45 μέτρα. «Όνειρο μας είναι να εξελιχθεί σε μια νέα Αγία Σοφία, που θα μας ενώσει και θα ανήκει σε όλους. Θα χρειαστεί χρόνος, κόπος και πολλά χρήματα -ακόμη δεν έχει υπολογιστεί το κόστος. Εμείς κάνουμε την αρχή και είμαστε βέβαιοι ότι οι Έλληνες και οι φιλέλληνες θα αγκαλιάσουν την προσπάθεια, αρκεί να διαπιστώσουν ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι απολύτως διαφανείς».
«Θα πληρωθούν μόνο
οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί και οι εργάτες»
Ο κ. Αναγνωστόπουλος ξεκαθαρίζει ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του «Τάματος του Έθνους» σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με την αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε την περίοδο της δικτατορίας. Το 1969, μια επιτροπή με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπαδόπουλο συγκέντρωσε, από δωρεές, για την κατασκευή του ναού περισσότερα από 450.000.000 δραχμές, τα οποία ωστόσο δεν αξιοποιήθηκαν γι' αυτόν τον σκοπό.
«Εκείνη η προσπάθεια απέτυχε. Δόθηκαν πολλά χρήματα αλλά κανείς δεν ξέρει και δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει πού κατέληξαν. Το μόνο που κρατάμε είναι η θέση που είχε επιλεγεί, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ιδρύματος, η υλοποίηση του «Τάματος» θα βασιστεί στην εθελοντική εργασία, ενώ, μετά την ολοκλήρωση του έργου, η διαχείριση του θα περάσει στην Ιεραρχία ή την κυβέρνηση.
«θα πληρωθούν μόνο οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί, οι εργάτες, όσοι δηλαδή απασχοληθούν πλήρως για να ολοκληρωθεί το έργο. Ύστερα το ίδρυμα θα παραδώσει τα κλειδιά, δεν θα έχει καμία εμπλοκή».
Η φιλανθρωπική δράση του Συνδέσμου «Απ. Παύλος»
στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Σε ένα δωμάτιο που βλέπει στην αυλή του σπιτιού και χρησιμοποιείται ως αποθήκη, το ζευγάρι φυλάει σε κούτες ρούχα, παιχνίδια, βιβλία και άλλα προϊόντα που αποστέλλονται κατά καιρούς σε παιδιά και ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο πλαίσιο της δράσης του Διορθόδοξου Συνδέσμου «Απόστολος Παύλος». Επισήμως, ο σύνδεσμος που ίδρυσε το ζευγάρι λειτουργεί από το 1994. «Ανεπίσημα, από το 1990, που στείλαμε 5 κιβώτια με ρούχα στα παιδιά της Βοσνίας. Μέχρι σήμερα έχουμε στείλει πάνω από 60.000 τόνους τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά σε όλο τον κόσμο. Και κάθε χρόνο φέρνουμε στην Ελλάδα και φιλοξενούμε σε κατασκηνώσεις παιδιά από τη Γεωργία, τη Σερβία και την Ουκρανία». Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των Ελλήνων που χρειάζονται τη βοήθεια του συνδέσμου έχει αυξηθεί σημαντικά. «Είναι κυρίως ηλικιωμένοι και πολύτεκνες οικογένειες. Δυστυχώς οι ανάγκες μεγαλώνουν συνεχώς. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκε ο σύνδεσμος. Δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε χωρίς τη βοήθεια των απλών ανθρώπων, των εθελοντών».
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου