Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

«Σκοτώνουν» τους ανθρώπους όταν γεράσουν

Ενας ηλικιωμένος, που κάθεται μόνος στο παγκάκι, αποτελεί πλέον εικόνα της καθημερινότητας. Μέχρι χθες, οι συγγενικοί δεσμοί ήταν ισχυροί.

Γηράσκω αεί διδασκόμενος τη μοναξιά

Γηράσκω αεί διδασκόμενος τη μοναξιά Σήμερα, σύμφωνα με ειδικούς της γραμμής ζωής για ηλικιωμένους, λόγω της κρίσης, παρατηρούνται περιστατικά εγκατάλειψης γονιών από τα ίδια τα παιδιά τους, που πριν τους πρόσεχαν. Αλλοι πέφτουν θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης από το συγγενικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., από το 2006 μέχρι σήμερα στη χώρα μας εξαφανίστηκαν 1.067 ηλικιωμένοι και βρέθηκαν 865, από τους οποίους οι 155 ήσαν νεκροί. Το 18,93% των εξαφανισθέντων αναζητούνται ακόμη.

Οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Οταν εξαφανίζεται κάποιος, δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή του.

Η γραμμή ζωής Silver Alert ξεκίνησε τη λειτουργία της μόλις πριν από ένα μήνα. Η λειτουργία της βασίζεται σε χορηγίες αλλά η προσφορά είναι μικρή. Οταν εξαφανίζεται κάποιος ηλικιωμένος, τα στοιχεία του προβάλλονται σε σταθμούς των μέσων ενημέρωσης και μέσων μεταφοράς, ώστε να κινητοποιηθούν οι πολίτες.

Ο κοινωνικός λειτουργός, Μανώλης Μπούρας, σήκωσε το τηλέφωνο της γραμμής ζωής (1065), στην οποία απαντούν πέντε άτομα, χωρίς καθυστέρηση: «Αρκετοί πολίτες, που παρατηρούν ηλικιωμένους να περιφέρονται άσκοπα στους δρόμους, τηλεφωνούν και ενημερώνουν. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να βρεθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αλλοι καταγγέλλουν περιπτώσεις οικονομικής εκμετάλλευσης, σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης ηλικιωμένων από τους συγγενείς τους ή από ανθρώπους που τους φροντίζουν».

«Η εγκατάλειψη ηλικιωμένων από το συγγενικό περιβάλλον παίρνει διαστάσεις», λέει ο ίδιος. «Υπάρχουν πάρα πολλοί ηλικιωμένοι που δεν έχουν καμιά επαφή με τους συγγενείς. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν ενδιαφέρονται καν αν ζουν ή έχουν πεθάνει. Τέτοια περιστατικά είναι πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε ν' ανταποκριθούμε στις ανάγκες.

Ηδη 3.600 μοναχικοί ηλικιωμένοι περιμένουν να πάρουν τη συσκευή "κόκκινο κουμπί", που το φορούν στο χέρι και το πατάνε, για να μιλήσουν σε κάποιον ειδικό τη δύσκολη στιγμή, για να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Τη συσκευή την προσφέρουμε δωρεάν, αλλά μας κοστίζει 360 ευρώ. Ορισμένοι από τους συγγενείς τους ζητούν να τους εντάξουν στο πρόγραμμα, αλλά δεν δίνουν χορηγία για τον ηλικιωμένο», επισημαίνει.

Η Ρέα Δεληγιάννη (κοινωνική υπηρεσία) θα πει: «Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ηλικιωμένοι, όταν δεν μπορούν να προσφέρουν, δεν αξίζουν τίποτα και τους εγκαταλείπουν. Παίρνουμε 50 κλήσεις την εβδομάδα από μοναχικούς ηλικιωμένους που ζητούν βοήθεια.

Στην τηλεφωνική γραμμή 1065 δεχόμαστε και πολλές καταγγελίες. Τηλεφωνούν ηλικιωμένοι λέγοντας πως τους εκμεταλλεύονται τα παιδιά τους, τους πήραν ακόμα και το σπίτι τους. Τους κατευθύνουμε σε ομάδα δικηγόρων, για να ενημερωθούν πώς θα το διαχειριστούν. Παράλληλα, σημειώνεται μεγάλη μείωση στις δωρεές. Πέρυσι υπήρχε χορηγία από 10 τράπεζες, φέτος από μία».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: