Yπάρχουν τουλάχιστον 7.000 διαφορετικές ποικιλίες μήλων, αλλά καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς γύρω στις 100. Είναι ιθαγενές φρούτο της Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας. Τα μήλα είναι εδώ και πολλά χρόνια τα αγαπημένα φρούτα στην Ελλάδα και προτιμούμε ιδιαίτερα τα κόκκινα (70 % των καλλιεργούμενων ποικιλιών) έναντι των πράσινων (20%) σύμφωνα με στατιστική από την Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε.
Η πρώτη γραπτή αναφορά στη λέξη “μήλο” εμφανίζεται στην Οδύσσεια Ομήρου και οι πρώτες επιτυχημένες προσπάθειες καλλιέργειας μήλων έγιναν στην κλασική Ελλάδα. Ο Θεόφραστος στο “Περί Φυτών Ιστορίας” αναφέρει περίπου 6 αρχαίες ποικιλίες και ο Αθηναίος στους “Δεινπνοσοφιστές” αναφέρεται σε 4 τουλάχιστον.
Τα μήλα δε χρησιμοποιούνται μόνο στη ζαχαροπλαστική: ήδη ο Απίκιος αναφέρεται σε μια συνταγή για χοιρινό με μήλα. Και ο συνδυασμός λιπαρά ψάρια με μήλα είναι αρκετά δημοφιλής και αρχαίος.
Χρησιμοποιούνται λοιπόν πολύ σε αλμυρά πιάτα, σε σάλτσες, είτε σοταρισμένα, μπρεζέ , στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μαζί με κρέατα ή και λαχανικά.
Υποπροϊόν των μήλων είναι ο μηλίτης, κρασί απο χυμό μήλων που έχει υποστεί ζήμωση. Δεν εχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και έχει κάπως ξινή γεύση. Είναι πολύ γνωστός σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης , όχι τόσο στην Ελλάδα.
Για να φτιάξουμε λοιπόν τα ψητά μήλα με μαυροδάφνη θα χρειαστούμε :
Προσθέτουμε περίπου 1/2 φλ απο το μείγμα κρασιού- μελιού σε καθένα απο τα μήλα , αφήνοντας να στάξει απο την κορφή προς τα κάτω και κλείνουμε καλά το αλουμινόχαρτο ώστε τα μήλα να μαγειρεύονται στον ατμό με τους χυμούς όσο ψήνονται.
Ψήνουμε για 25-35 λεπτά .Τα βγάζουμε απο το φούρνο , αφήνουμε να κρυώσουνελαφρώς και ξετυλίγουμε προσεκτικά.
.
.
Σερβίρουμε σε πιάτα με όλο τους το ζουμί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου