Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Και όμως…Ζόμπι υπάρχουν;;


Έστω ότι είσαστε ένα μανιτάρι που μπορεί ν αναπαραχθεί σε συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, τόπου και απόστασης από το έδαφος, και δεν μπορείτε με τις δικές σας δυνάμεις να ψάξετε και να βρεθείτε σ’ αυτές τις συνθήκες. Τι θα κάνατε;
Λύση: Καταλάβετε το σώμα ενός μυρμηγκιού κατοικώντας μέσα του και εξαναγκάζοντάς το να κάνει αυτή τη δουλειά για σας!
Μια ομάδα εντομολόγων που εργάζεται στα δάση της βροχής στη Βραζιλία, ανακάλυψε 4 νέα είδη των παρασιτικών μανιταριών Cordyceps τα οποία μολύνουν συγκεκριμένα είδη μυρμηγκιών, ελέγχουν τη συμπεριφορά τους με στόχο να απλωθούν τα σπόριά τους όσο πιο μακριά γίνεται.
Όταν τα μυρμήγκια μολυνθούν από το μανιτάρι, η προηγούμενη συνήθης συμπεριφορά τους τροποποιείται ριζικά.
Τα μικροσκοπικά σπόρια του μανιταριού διηθούν τον ξενιστή μέσω των τρυπών που έχει ο εξωσκελετός του μυρμηγκιού για να αναπνέει και εισέρχεται στα εσωτερικά του όργανα.
Όταν τα σπόρια είναι έτοιμα να εκτιναχτούν, χημικές ουσίες που εκκρίνουν ελευθερώνονται στον εγκέφαλο των εντόμων. Οι χημικές αυτές ουσίες τροποποιούν τη συμπεριφορά των εντόμων, εξαναγκάζοντάς τα να σκαρφαλώνουν σε συγκεκριμένο ύψος ενός φυτού, να γαντζώνονται με μια λαβή θανάτου σε κατάλληλες θέσεις στα φύλα του φυτού και να πεθαίνουν.
Αλλά η ιστορία δεν σταματάει εδώ.
Αυτό που ακολουθεί θυμίζει τη σκηνή στο φιλμ Allien όπου το στήθος του ανθρώπου θύματός τους σκάει και τα alliens βγαίνουν από μέσα.
Μερικές μέρες μετά το θάνατο των μυρμηγκιών, ένα νέο μανιτάρι ξεπροβάλλει μέσα από το κεφάλι του νεκρού μυρμηγκιού!
Μεγαλώνει στην αρχή προστατευόμενο από το σκελετό του νεκρού μυρμηγκιού και αρχίζει την αναπαραγωγή του σκορπώντας τα σπόριά του στους γύρω χώρους σε μια περιοχή περί το ένα τετραγωνικό μέτρο.
Εκπληκτικό;
Δεν θυμίζει τις Αϊτινές ιστορίες με τα νεκροζώντανα ζόμπι που μπαίνουν στη δούλεψη των μάγων που έχουν καταλάβει τα σώματά τους με κατάλληλα χημικά και ελέγχουν τη συνείδησή τους;


Δεν υπάρχουν σχόλια: