Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Οι τρεις….μαγικές ευχές


Σας έχει συμβεί ποτέ να ονειρεύεστε ότι με κάποιον τρόπο μαγικό έχετε την ευκαιρία να πραγματοποιηθούν κάποιες ευχές σας; Όπως για παράδειγμα αυτός που βρίσκει το λυχνάρι, το τρίβει και εμφανίζεται ένα τζίνι που του πραγματοποιεί τρεις επιθυμίες. Το έχω σκεφτεί πολλές φορές, όχι με το τζίνι, αλλά να υπήρχε κάποιος τρόπος και να είχα ορισμένες ευκαιρίες να πραγματοποιηθούν κάποιες ευχές. Συνήθως έχω πολύ γήινες επιθυμίες. Όμως να σας εκμυστηρευτώ κάτι . Έχω και άλλου είδους επιθυμίες. Τρία πράγματα τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι πως θα ήθελα να πραγματοποιηθούν.

Να μπορούσα, λέει, με κάποιον τρόπο να γινόμουν αόρατη και να χωνόμουν κρυφά μέσα σε ένα εξομολογητήριο, να λουφάξω σε μια γωνιά και να ακούσω την εξομολόγηση ενός πραγματικά ταπεινού ανθρώπου. Να δω τι λέει, πως αντιμετωπίζει τη σχέση του με το Θεό, με τους άλλους ανθρώπους και με τον εαυτό του. Κι εγώ εκεί να ακούω, να ακούω, να ακούω….

Και η δεύτερη επιθυμία…. να μπορούσα πάλι με κάποιον τρόπο να μπω μέσα στην καρδιά ενός πραγματικά ταπεινού ανθρώπου και να αισθανθώ τι βιώνει στην προσευχή του. Να νιώσω αυτήν την καρδιά να πάλλεται, να αγωνιά να βρει το Θεό, να χτυπιέται με τον εαυτό του και με τα πάθη του να γλυκαίνεται, να βρίσκει επιτέλους το Θεό.

Και η τρίτη επιθυμία…να μπορούσα να βάλω επιτέλους στόχους στην πνευματική μου ζωή. Δηλαδή αν με ρωτήσεις γιατί πας κάθε φορά στην εκκλησία, τώρα γιατί προσεύχεσαι, σήμερα γιατί νηστεύεις, θα σου απαντήσω γατί έτσι μου έχουν πει, δεν ξέρω να ζήσω αλλιώς, φοβάμαι να ζήσω αλλιώς. Ενώ ένας άνθρωπος που αγωνίζεται αληθινά , ξέρει γιατί το κάνει. Ένας αθλητής ξέρει ότι κοπιάζει για να πάρει το μετάλλιο, εγώ αλήθεια γιατί ψευτο-κοπιάζω; Το ερώτημα μένει αναπάντητο.

Ξέρετε, έχω αυτές τις επιθυμίες γιατί αυτά είναι οι μεγάλες μου ελλείψεις. Δεν ξέρω πως είναι να προσεύχεσαι και να εξομολογείσαι σωστά, όπως θέλει ο Θεός. Δεν έχω σημείο αναφοράς ξεκάθαρο.

Βέβαια στην όλη υπόθεση υπάρχει ένα καλό. Ότι αυτές οι ευχές δεν είναι μαγικές. Αν προσπαθήσω με ειλικρίνεια, η χάρη του Θεού θα μου τις πραγματοποιήσει. Και αυτό είναι πολύ παρήγορο. Αλλά μάλλον δε θέλω να κοπιάσω και επιζητώ το μαγικό τρόπο. Πάντως να σας πω την αλήθεια γλυκαίνεται η καρδιά μου όταν ονειρεύομαι αυτές τις τρεις επιθυμίες. Εύχομαι ολόψυχα σε όλους μας κάποια στιγμή, να αξιωθούμε να τις βιώσουμε. Γιατί αυτές οι εμπειρίες θα μας κρατήσουν στον αγώνα μας, θα είναι πάντα οδηγοί και δρόμος χαραγμένος για να τον περπατάμε ώστε να ίσως να μπορέσουμε να φτάσουμε στον τελικό προορισμό.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: