ΥΛΙΚΑ
* 6 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
* 1 ½ φλιτζάνι μπίρα
* 1 φακελάκι ξερή μαγιά
* 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
* 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
* αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινήστε από το προηγούμενο βράδυ, φτιάχνοντας ένα πρόχειρο προζύμι που θα δώσει ξεχωριστή γεύση και πολύ πλούσια υφή στο ψωμί σας. Βάλτε σε ένα μπολ 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι, ρίξτε 3/4 του φλιτζανιού χλιαρό νερό και σχεδόν το 1/4 από την ξερή μαγιά. Ανακατέψτε το μείγμα με τα χέρια σας και αφήστε το σκεπασμένο με μεβράνη τροφίμων όλο το βράδυ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Την επόμενη ημέρα αδειάστε αυτό το μείγμα σε ένα μεγαλύτερο μπολ και ρίξτε την μπίρα, την υπόλοιπη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ανακατέψτε το μείγμα και ρίξτε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια. Αν η ζύμη είναι υγρή, ρίξτε ελάχιστο αλεύρι. Ζυμώστε, πλάστε τη ζύμη σαν μπάλα και αφήστε τη σκεπασμένη με μία πετσέτα για μία ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ξαναζυμώστε τη, φτιάξτε ένα μεγάλο καρβέλι (ή περισσότερα μικρότερα). Βάλτε το καρβέλι σε ένα ρηχό ταψί, αφήστε το να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και μετά ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 50 λεπτά. Μόλις βγει από το φούρνο, τυλίξτε το με μία καθαρή πετσέτα και αφήστε το να κρυώσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου