Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Καρυοθραύστης του Τσαϊκόφσκι



Ο Καρυοθραύστης είναι ένα μπαλέτο σε δύο πράξεις, εμπνευσμένο από μια ιστορία του E.T.A. Hoffman «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικιών». Τη μουσική συνέθεσε ο P.L. Tchaikovsky το 1892, ενώ η πρωτότυπη χορογραφία έγινε από τον Lev Ivanov. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Maryinsky Theatre στην Αγ. Πετρούπολη το Δεκέμβριο του 1892. Το μπαλέτο αυτό έχει χορογραφηθεί επίσης από δύο μεγάλους χορευτές: το Rudolf Nureyev για τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας και το Mikhail Baryshnikov για το American Ballet Theatre. Ο κάθε χορογράφος έχει δώσει τη δική του εκδοχή της ιστορίας, πάντα μέσα στα πλαίσια του πρωτότυπου κειμένου.

Το μπαλέτο μας φέρνει σε μια μικρή γερμανική πόλη παραμονή Χριστουγέννων. Η αυλαία σηκώνεται στο στολισμένο σπίτι του Herr Stahlbaum. Βλέπουμε τους καλεσμένους να έρχονται για το χριστουγεννιάτικο πάρτι. Ανάμεσά τους και ο Dr Drosselmeyer, ο νονός της Marie Stahlbaum. Είναι ένας μυστηριώδης άνθρωπος, εφευρέτης κινουμένων παιχνιδιών.

Οι καλεσμένοι –γονείς και παιδιά- χορεύουν και στη συνέχεια μοιράζονται τα δώρα. Η Marie παίρνει από το νονό της ένα μεγάλο στρατιώτη, που λειτουργεί σαν καρυοθραύστης. Το εντυπωσιακό δώρο προκαλεί τη ζήλια του αδερφού της, Franz, ο οποίος σε κάποια στιγμή το αρπάζει και, στο κυνήγι που ακολουθεί, σπάει το σαγόνι του καρυοθραύστη.

Όταν το πάρτι τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Marie μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς ο ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια –ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης- ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν πανέμορφο πρίγκιπα.

Φυσικά, ο Dr Drosselmeyer είναι υπεύθυνος για όλες αυτές τις μεταμορφώσεις και τώρα στέλνει τη Marie και τον Πρίγκιπα-Καρυοθραύστη σε ένα μαγικό ταξίδι. Περνούν μέσα από ένα χιονισμένο δάσος, όπου χορεύουν οι χιονονιφάδες, ενώ στη δεύτερη πράξη φθάνουν στο εσωτερικό ενός τεράστιου κουτιού με ζαχαρωτά, όπου συναντούν τη Νεράιδα των Ζαχαρωτών (Sugarplum Fairy). Αφού χορέψουν όλα τα ζαχαρωτά του Βασιλείου των Ζαχαρωτών, η Marie και ο Καρυοθραύστης μπαίνουν σε ένα έλκηθρο που τους οδηγεί πίσω στο σπίτι.

Καθώς ο μαγικός αυτός κόσμος μένει πίσω, η Marie ξυπνά στο σαλόνι κρατώντας τον Καρυοθραύστη στην αγκαλιά της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: