Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Μύθι, μύθι, παραμύθ...ι


Κόκκινη κλωστή δεμένη
στην ανέμη τυλιγμένη
δώσε κλώτσο να γυρίσει/ παραμύθι ν αρχινίσει!!

Γνώριμο σε πολλούς το συγκεκριμένο ποιηματάκι. Σε εποχές που ραδιόφωνο τηλεόραση και πολύ περισσότερο το διαδίκτυο ήταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, οι παραπάνω λέξεις σηματοδοτούσαν την είσοδο των παιδιών στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.
Όσο και αν έχουν αλλάξει τα πράγματα στις μέρες μας τα παραμύθια εξακολουθούν να προκαλούν την φαντασία των μικρών αναγνωστών. Αν μάλιστα οι ενήλικες που θα διαβάσουν το παραμύθι το παρουσιάσουν με ενδιαφέρον τρόπο τότε τα παιδιά θα απολαύσουν την εμπειρία. Για να γίνει λοιπόν <<παραμυθένια>> η ανάγνωση ενός παραμυθιού ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Χαρείτε με τη χαρά του ήρωα, δείξτε αγωνία για τις περιπέτειες του, λυπηθείτε με τις συμφορές του και αυτό κάντε το να φανεί στη φωνή σας. Το παιδί θα ενθουσιαστεί!
  • Φροντίστε ώστε το διάβασμα να γίνεται σε στιγμές χαλαρότητας. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να συνδέσει το βιβλίο με στιγμές άνεσης.
  • Κάντε το παιδί μέτοχο στο διάβασμα είτε ξέρει να διαβάζει είτε όχι. Αναθέστε του να γυρνάει τις σελίδες του βιβλίου. Δείξτε του τις εικόνες και ζητήστε του να τις περιγράψει. Σε ένα παραμύθι που του αρέσει πολύ και το έχετε διαβάσει αρκετές φορές αφήστε το να συμπληρώσει τις φράσεις που του λέτε.
  • Ενισχύστε τη δημιουργικότητά του προτρέποντάς το να φτιάξει τη δική του ιστορία ή να δώσει ένα δικό του τέλος σε αυτή που του αφηγήστε. Εντάξτε τις <<λογοτεχνικές δημιουργίες>> του σε αυτά που του διηγήστε.
Το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι ποιο βιβλίο είναι κατάλληλο για τα παιδιά. Πολλά παιδικά βιβλία έχουν ηλικιακή σήμανση. Καλό θα ήταν να την ακολουθούμε.
Φροντίστε ώστε να υπάρχουν εικόνες στο παιδικό βιβλίο που επιλέγετε και αυτές οι εικόνες να <<λένε>> από μόνες τους την ιστορία.
Για τα πιο μικρά παιδιά προτιμήστε βιβλία με ήχους, τρισδιάστατες εικόνες και έντονα χρώματα. Είναι πιο εύκολο να τραβήξετε την προσοχή τους. Όσο αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά δώστε σημασία στο ηθικό δίδαγμα του βιβλίου αλλά και στο λεξιλόγιο του.
Και μην ξεχνάτε: Απολαύστε και εσείς αυτά που διαβάζετε γιατί κατά βάθος όλοι είμαστε παιδιά!


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: