Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ιερομόναχος Μάξιμος Αγιοβασιλειάτης

http://kelliakalives.pblogs.gr/files/f/372099-100.jpg
Η Ιερά Σκήτη του Αγίου Βασιλείου παλαιότερα αποτελούσε συγκροτημένη Σκήτη, με το Κυριακό της που λειτουργούσε κανονικά και που τιμάται στην μνήμη του Αγίου Ιεράρχου Καισαρείας Καππαδοκίας Βασιλείου του Μεγάλου. Σήμερα ενασκούνται στα εναπομείναντα Ησυχαστήρια ελάχιστοι ασκητές - ησυχαστές.

Εδώ προσήλθε το 1937, σε ηλικία 22 ετών, ο κατά κόσμον Αντώνιος Θεοδωρόπουλος του Ιωάννη, από τον Πειραιά, και εκάρη μοναχός ένα χρόνο αργότερα, το 1938, λαβών το όνομα Μάξιμος. Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1969.

http://kelliakalives.pblogs.gr/files/f/372098-99.JPG

Στο παλιό Κυριακό της Σκήτης έζησε πολλά χρόνια με τον υποτακτικό του μοναχό Βασίλειο. «Δύο Γέροντες σεβάσμιοι, γνήσιοι εργάτες της μοναχικής ζωής, με λεπτόν λογισμόν, ποτισμένοι με το μέλι της ησυχίας». Ήταν πνευματικά τέκνα ενός μεγάλου ησυχαστού, του Γέροντος Γερασίμου Ιερομονάχου.

Το συγγραφικό έργο του Ιερομονάχου Μαξίμου Αγιοβασιλειάτη περιλαμβάνει αντιαιρετικά βιβλία, και βιβλία μέσα από τα οποία επικρίνει την αλλαγή του εορτολογίου.

Κοιμήθηκε στον Τόπο της Ιεράς αυτού Μετανοίας το 2009, σε ηλικία 94 ετών.

Στην ιστοσελίδα «Ορθόδοξη Ένσταση» δημοσιεύονται φωτογραφίες από την εξόδιο ακολουθία.

101.jpg

102.jpg

103.jpg

105.jpg

106.jpg

107.jpg

108.jpg

109.jpg


Σε περιπλανήσεις μας στην έρημο του αγίου όρους γνωρίσαμε τους θαυμαστούς ερημίτες Έκτοτε ήταν συχνά οι επαφές μας αν και διαφωνούσαμε σε πολλά!!
Είχανε οι μακαριστοί μια θαυμαστή εκλεπτυσμένη σαλλότητα που λατρέψαμε..
Δυο πράγματα θυμηθήκαμε έντονα τώρα που διαβάσαμε στις αγιορείτικές μνήμες το αφιέρωμα για κείνους..
Το γεγονός ότι λειτουργούσε ο μακαριστός π. Μάξιμος καθημερινά και κοινωνούσαν με τον π. Βασίλειο των Θείων Μυστηρίων, εξάλλου τα περισσότερα βιβλία που είχε γράψει ο π.Μάξιμος αφορούσε και το συγκεκριμένο θέμα .
Και δεύτερον μας είχε κάνει εντύπωση ότι ενώ ήταν οι ίδιοι ζηλωτές δεν είχαν εμπιστοσύνη σε καμία παράταξη των εν Ελλάδι παλιοημερολογητών ,μάλιστα ο ίδιος ο π. Μάξιμος πήγε στην Αμερική και χειροτονήθηκε από τους Ρώσους της διασποράς.
Ας έχουμε την ευχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: