Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΒΑΛΤΟΙ ΚΑΙ Ο ΒΑΛΤΟΣ






"Κάποιοι τώρα βιντεοσκοπούν και άλλοι κάνουν φασαρία, είναι βαλτοί", είπε ο Ιγνάτιος του Βόλου.

Οι "βαλτοί", κατά τον Ιγνάτιο, βάλθηκαν να του χαλάσουν την απόλαυση(!) της θείας Λειτουργίας, που τελούσε επί τη εορτή του αγ. Αντωνίου στη Μητρόπολη του Βόλου (σημ. δεν ξέρω αν ήταν εκεί) πριν λίγες μέρες.

Οι "βαλτοί" του ζήτησαν να διαβάσει τα εδάφια της Π. Διαθήκης στην αρχαία γλώσσα και του φώναζαν ότι είναι απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Και αυτός, με λόγια που έσταζαν μέλι, είπε ότι άλλο οι ευχές και άλλο τα αναγνώσματα ποιμαντικού τύπου, που διαβάζονται κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας.

Μέγας λειτουργιολόγος ο Ιγνάτιος! Έχουμε τα ποιμαντικά αναγνώματα, αλλά έχουμε όμως και τα πρό του "δι΄ευχών" κηρύγματα εκ του άμβωνος. Αυτό το ξέχασε. Λες και δεν μπορούσε να εντάξει στο κήρυγμά του, αν έκανε, αυτά που προτίμησε να μεταφράσει κατά τη διάρκεια της θείας Λατρείας.

Με τέτοια ύπουλα τεχνάσματα σαν αυτό του βαλτού ορθόδοξου ποιμενάρχη - παρενθετικά, αν δεν ήταν βαλτός και είχε συνέπεια στο λειτούργημα που ασκεί, δεν θα τον ήξερε ούτε ο καντηλανάφτης της ενορίας - προσπαθούν να διαφθείρουν το Ορθόδοξο φρόνημα του λαού. Του αγράμματου και απαίδευτου Λαού, όπως νομίζει ο βαλτός ολετήρας.

Τον πληροφορώ ότι αυτοί οι αγράμματοι, όταν πιάνουν στα χέρια τους τα βιβλία με αυτά τα ακαταλαβίστικα, ή όταν τα ακούν, γνωρίζουν καλύτερα τι λένε, από αυτούς που τους διδάσκουν "εντάλματα ανθρώπων". Εντάλματα της αγίας έδρα της Ρώμης και τις "άγιες" έδρες των λοιπών ανίερων προτεσταντικών ασύλων. Όχι πανεπιστημίων. Στην αρχαιότητα τα άσυλα ήταν τόποι ιεροί, τα σημερινά πανεπιστήμια έχουν αποϊεροποιήσει το ιερό, το άγιο και το όσιο. Είναι τα άσυλα της βλασφημίας και της αποξένωσης από τον άγιο Θεό.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Θέμα είναι Σοβαρότατο. Λεπτό Όμως Πολύ Πρέπει να Επέμβει ο Αρχιεπίσκοπος Προσωπικά με τον Μητροπολίτη τον Ιγνάτιο να τον Διαφωτίσει. Ο Άνθρωπος Αυτός Πρέπει μα Μιλήσει στον Αρχιεπίσκοπο και σε Κανέναν Άλλο! Όλοι οι Άλλοι δεν είναι η Δουλειά τους Αυτοί!Πρέπει να του Μιλήσει Έχει Προβληματισμούς για αυτό Συμπεριφέρεται Έτσι! Από την Μία οι Νέοι του Λένε αυτά που του Λένε με την Γλώσσα ότι δεν την Καταλαβαίνουνε Ίσως για αυτό να Αντιδρά Έτσι. Δεν Είναι Σωστό ας Έρθει Όμως και Κάποιος στην Δικιά του Θέση. Εγώ Πιστεύω στα Αλήθεια ότι είναι Πολύ Προβληματισμένος για αυτό Έχει Φθάσει σε Σύγχυση.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Πώς ξέρετε τί του λένε οι νέοι?
Και αν του λένε, θεολόγος είναι δεν έχει απάντηση?
Δεν ξέρει να τους εξηγήσει ότι χρόνια τώρα οι άνθρωποι αγιάζουν δίχως να είναι μορφωμένοι και να καταλαβαίνουν αρχαία ελληνικά, ότι η λειτουργία δεν είναι μόνο αυτό που καταλαβαίνεις, ότι ο παπα Νικόλας ο Πλανάς ήταν παντελώς αμόρφωτος αλλά του έρχονταν άγγελλοι στη λειτουργία και εν κατακλείδι προτιμώτερο κάποιοι να μην κατανοούν τα πάντα, παρά αυτό το τεράστιο σκάνδαλο και η εμμονή του.
Επιπλέον όσοι είναι συνειδητοί χριστιανοί, πάνε στη λειτουργία γιατί ξέρουν ότι μετέχουν σε μυσταγωγία και όχι σε θεατρική παράσταση που πρέπει να ξέρουν την διάλεκτο!
Τέλος, κυκλοφορούν βιβλιαράκια ακολουθιών που έχουν από τη μία το αρχαίο κείμενο και από την άλλη μεταφρασμένο.
Ας τα αγοράσει και ας τα χαρίσει. Δεν είναι ακριβά....

Ανώνυμος είπε...

Ο Άνθρωπος αυτός το Ακροατήριο του Έχει Πολλούς Νέους και Ανθρώπους που Μπένουνε στην Εφηβεία που αυτό είναι ένα Κομμάτι πιο Δύσκολο από το να Έχεις Απλά μόνο Νέους Ανθρώπους. Έχω Δεί Κάποια Πράγματα για αυτό Μιλάω Κάνει Έργο με την Νεολαία που Δεν το Φαντάζεται ο Καθένας είναι και με τις Νέες Τεχνολογίες Αρκετά Καλός και το Εκμεταλλεύεται αυτό και Καλά Κάνει! Όσον Αφορά αυτά τα Βιβλιαράκια που Είπες Έλενα μου το Ξέρω ότι δεν είναι Ακριβά αλλά δεν το Θέλει. Δεν Είμαι και Μέσα στο Μυαλό του. Το Έργο με την Νεότητα της Μητρόπολης του είναι για να το Ζηλεύουνε Άλλες Μητροπόλεις!Άσε που Μερικές Δεν θα Πώ Ονόματα αυτό το Ζηλεύουνε με την Καλή Έννοια!Προσπαθούν να Κάνουν Κάτι και Αυτές.Εγώ είμαι Μαζί του Πάντος Όσον Αφορά αυτό που Κάνει με την Ν εολαία!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε

Αν το έργο του είναι οι νέες τεχνολογίες, σεβαστό μεν αλλά όχι έργο επισκόπου.
Ο επίσκοπος είναι ποιμένας. Επιστήμονες έχουμε πολλούς, ποιμένες δεν έχουμε που να εμπνεύσουν και να οδηγήσουν τους νέους (και όχι μόνο αυτούς) στην Εκκλησία, δίχως να μεταποιήσουν την Εκκλησία στα μέτρα των νέων αλλά τους νέους να αλλάξουν κατά τις επιταγές του Ευαγγελίου.
Αλλωστε και μετά την ανάγνωση στη δημοτική (κατά παράβαση της απόφασης της Συνόδου)δεν είδα να συνωστίζονται οι νέοοι στους ναούς.
Δεν είναι μαγαζί ο ναός να τον κάνουμε "δελεαστικό" για νάρθει πελατεία.....Οστις θέλει....
Ο επίσκοπος παλεύει με τα "όπλα" της Αλήθειας και μόνο με αυτά και όχι με δικές του επινοήσεις που μπορούν να οδηγήσουν και σε αίρεση.
Τέλος, τί είναι προτιμώτερο?
Να επιμένει σε μεταφράσεις -που αμφιβάλλω αν προσέχει κανείς- ή να πάψει να δημιουργείται το σκάνδαλο που έχει ήδη δημιουργηθεί?

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΙΣΤΟΣ είπε...

Ο κ. Ιγνάτιος επάτησε τον όρκο του για πίστη στην Παράδοση της Εκκλησίας. Ο Θεός να τον ελεήσει τον ταλαίπωρο.

ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ είπε...

400 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΔΕΝ ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ. ΤΩΡΑ Ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ. ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥ.