Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ψάρι φούρνου κρασάτο


(Συνταγή από τα Κύθηρα)

Τούτη η συνταγή απαιτεί το ψάρι μας να είναι μεγάλο και ολόκληρο. Αν ξεπερνάει το 1 1/2 κιλό χαράξτε το με ένα μαχαίρι.

Υλικά για 6-8 άτομα

  • 1,1/2 κιλά ψάρι για βραστό (σφυρίδα, συναγρίδα, ροφός)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 ρίζα σέλινο ψιλοκομμένη
  • 1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. λάδι ή μαργαρίνη (η πρωτότυπη συνταγή λέει βούτυρο)
  • 1 φλυτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • λίγο θυμάρι ή ρίγανη
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνετε και σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σέλινο και τα καρότα μέχρι να μαραθούν. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.

Αλατίζετε και πιπερώνετε καλά το ψάρι και εξωτερικά, αλλά και στην κοιλίτσα του. Παίρνετε ένα ταψί που το χωράει ίσα-ίσα.

Το αλείφετε με λάδι ή μαργαρίνη και τοποθετείτε το ψάρι μέσα. Αδειάζετε τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια, το καρότο και το σέλινο επάνω στο ψάρι και το περιχύνετε με το λάδι του τηγανιού. Πασπαλίζετε με μπόλικο θυμάρι ή ρίγανη.

Αδειάζετε το κρασί μέσα στο ταψί χωρίς να ξεπλύνετε το ψάρι και ψήνετε στο φούρνο στους 180 για περίπου 45 λεπτά της ώρας και μέχρι το ψάρι να ροδοκοκκινίσει. Βγάλτε το, πασπαλίστε το με μαϊντανό και σερβίρετε στο τραπέζι.

Σημείωση: Αν θέλετε πριν βάλετε το μαϊντανό περιχύστε το ψάρι με το χυμό ενός λεμονιού.

Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα τεύχος 4 – Από τον Ηλία Μαμαλάκη – Συνταγές από τα Επτάνησα (SANITAS)


Δεν υπάρχουν σχόλια: