Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Κουκιά ξερά στο φούρνο


(Συνταγή Κάσου)

Υλικά για 1 μέτριο ταψί

½ κιλό ξερά κουκιά
3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
3 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ γλυκού ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεπλένετε με άφθονο νερό τα κουκιά και τα βάζετε σε μια λεκάνη μαζί με άφθονο κρύο νερό να μουλιάσουν τουλάχιστον για 12 ώρες.

Τα βγάζετε και τα τρίβετε μεταξύ τους και βγάζετε όσο περισσότερα φλούδια μπορείτε. Δεν είναι ανάγκη να βγουν όλα. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζετε για ½ ώρα.

Κατόπιν τα αδειάζετε μέσα στο ταψί βάζετε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες , τις ντομάτες, το λάδι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και αδειάζετε μέσα στο ταψί κρύο νερό μέχρι να σκεπαστούν.

Σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180ο για 1 ώρα με το ταψί σκεπασμένο.

Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 20 λεπτά. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε τα κουκιά μέσα τουλάχιστον για άλλη ½ ώρα. Τα σερβίρετε ζεστά ή κρύα συνοδεύοντάς τα με μαύρες ελιές.

Τα κουκιά είναι ένα κυριολεκτικά ξεχασμένο όσπριο. Ομολογουμένως αρκετά δύσπεπτο λόγω της σκληρής φλούδας του πλην όμως εξαιρετικά υγιεινό, αλλά και νόστιμο. Η κασιώτικη συνταγή που που διαβάσατε
έχει εξαιρετικά νόστιμα αποτελέσματα και συνίσταται ακόμα και για δίαιτες που δεν επιτρέπουν πολύ κρέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: