Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τι έγινε στο Πολυτεχνείο, μπαμπά;,



Τριανταδύο χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου που σήμανε την αρχή του τέλους της 7χρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών, πενήντα πρωταγωνιστές ξετυλίγουν στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα το μίτο της ιστορίας.

Μέσα από έγχρωμο κινηματογραφικό υλικό που προβάλλεται για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, αλλά και μαρτυρίες στελεχών του φοιτητικού κινήματος, μελών παράνομων αντιστασιακών οργανώσεων, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών και ανθρώπων που υπηρέτησαν το καθεστώς των συνταγματαρχών, η εκπομπή φιλοδοξεί να θυμίσει στις σημερινές γενιές ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, δίνοντας πειστικές απαντήσεις για το πώς διαδραματίστηκαν τα γεγονότα.

Το δίωρο ντοκιμαντέρ ξεκινά από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 που βρίσκει τους φοιτητές να έχουν καταλάβει το Πολυτεχνείο της Αθήνας. Επτά χρόνια μετά, η εξέγερση των φοιτητών στον ίδιο χώρο έμελλε να σημάνει το τέλος του φασιστικού καθεστώτος. Είναι όμως η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι αυτή, η δεύτερη κατάληψη που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973 ήταν σχεδόν τυχαία, βασισμένη σε μια λανθασμένη πληροφορία...

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία του Κυριάκου Σταμέλου, ο οποίος διαπραγματεύθηκε την έξοδο των φοιτητών από το χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά και του Μιχάλη Γουνελά, του επικεφαλής του τανκ που έσπασε την πόρτα, το βράδυ της 16ης προς την 17η Νοεμβρίου. Σημαντικές πτυχές φωτίζουν και οι συζητήσεις στο επιτελείο του Παπαδόπουλου για την αντιμετώπιση της φοιτητικής αναταραχής.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της σημερινής νεολαίας για το τι συνέβη στο Πολυτεχνείο, οι παλιοί βομβιστές των πρώτων χρόνων της δικτατορίας, αλλά και οι πρωταγωνιστές του φοιτητικού κινήματος που οδήγησε στην εξέγερση της 17ης Νοέμβρη του 73, αποκαθιστούν την ιστορική μνήμη με μία πρόταση: Εμείς είμαστε η πραγματική 17η Νοέμβρη...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ. ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΓΙΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ.ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΙ.