Στην Ελλάδα, λέει, «πέρασε» νέος πολεοδομικός κανονισμός από 1-1-2011, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα νέα κτίρια πρέπει να επιστρέψουν τον φυσικό χώρο που χρειάστηκαν για να χτιστούν, διαθέτοντας κήπους τις ταράτσες τους!
Το άλλο με τον... Τοτό το ξέρετε; Και όμως, αυτό που στη χώρα μας μοιάζει ανέκδοτο, είναι πραγματικότητα στη Σουηδία και τη Γερμανία.
Ενα εκατομμύριο τετραγωνικά
Στη Γερμανία τοποθετούνται κάθε χρόνο σχεδόν ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα πράσινων ορόφων. Στη Σουηδία όλα τα νέα κτίρια πρέπει να έχουν «πράσινες» ταράτσες, τουλάχιστον όσο ο χώρος που κατέλαβαν για να χτιστούν. Υπό αυτές τις συνθήκες το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας παρουσιάζει προτάσεις, ιδέες και παραδείγματα για την «ανάκτηση του χαμένου εδάφους», σε ειδική ημερίδα για τα «φυτεμένα δώματα», την Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη.
«Τα φυτεμένα δώματα εκτιμάται ότι μπορούν να επαναφέρουν στις πόλεις μέρος της... χαμένης φύσης, βελτιώνοντας το μικροκλίμα, μειώνοντας την ηχορύπανση και περιορίζοντας την απορροή ομβρίων υδάτων μέχρι και 90%» αναφέρουν επιστήμονες του Τεχνικού Επιμελητηρίου και επισημαίνουν:
«Τα πράσινα δώματα παρουσιάζουν επίσης αξιοσημείωτα οικονομικά και αισθητικά οφέλη, ενώ -σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει η πλειονότητα των πολιτών- το κόστος δημιουργίας τους δεν είναι απαγορευτικό. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η ανάπτυξη φυτεμένων δωμάτων βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, γεγονός που επιτάσσει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση κινήτρων για όσους αποφασίζουν να πρασινίσουν τις οροφές τους αλλά ενδεχομένως και σχετικών υποχρεώσεων για τους κατασκευαστές».
Εξαιρετικό παράδειγμα τέτοιας αρχιτεκτονικής αποτελεί το μεγαλύτερο φυτεμένο δώμα της Ελλάδας, έκτασης δυο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, στο νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος που βρίσκεται στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.
Το κτίριο ανεγέρθηκε σ' ένα οικόπεδο 30 στρεμμάτων, σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή, όπου συναντώνται κυρίως χρήσεις εμπορίου, γραφείων επιχειρήσεων, βιοτεχνιών, ερευνητικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων.
Ανάπλαση κήπου
Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρουσίαση αφορά το οικόπεδο 15 στρεμμάτων του παλιού εργοστασίου της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Εκεί προτείνεται ανάπλαση για τη δημιουργία ενός δημόσιου κήπου ανάμεσα σε σύγχρονες κατοικίες, κτίρια γραφείων, σινεπλέξ και εμπορικούς χώρους. Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός της οικοδομικής νησίδας «Agno Green City» περιλαμβάνει διαμόρφωση του δημόσιου χώρου, με τη δημιουργία μικροκλίματος, εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στη διαχείρισή του, ενεργειακή αυτονομία (είτε μέσω του σχεδιασμού των κατοικιών και όλων των κτιρίων του συγκροτήματος είτε με την εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) και πρότυπο σύστημα διαχείρισης για τη συλλογή αστικών απορριμμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου