Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

3 γεγονότα, 3 χώρες, 1 κοινή αιτία

http://www.mediasoup.gr/sites/default/files/images/2geroi.jpg

Στη Γαλλία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους κάθε μέρα, πέταξαν πέτρες κατά της αστυνομίας και προκάλεσαν την ακινητοποίησή στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας.
Η ρίζα του θυμού τους ήταν προσπάθεια της Γαλλίας να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 το 2018.

Στην Ιαπωνία, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο της στο μηδέν. Στην πραγματικότητα δίνει χρήματα σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν οποιοδήποτε είδος οικονομικής δραστηριότητας.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συγκλόνισε τη χώρα της σε μια ομιλία της, όπου χαρακτήρισε αποτυχημένη την πολυπολιτισμική προσέγγιση της κοινωνικής ενσωμάτωσης .

Αυτό που ενώνει αυτά τα περιστατικά είναι το «γκριζάρισμα» του πληθυσμού.

Σε όλο τον κόσμο, χώρες ανακαλύπτουν ότι το ποσοστό των ατόμων σε ηλικία εργασίας του πληθυσμού τους συρρικνώνεται, και το ποσοστό εκείνων που έχουν αποσυρθεί και επομένως εξαρτώνται από κρατικές και ιδιωτικές συντάξεις, ιατρική περίθαλψη και κεφαλαία, αυξάνεται γρήγορα.

Χωρίς μαζική μετανάστευση και με τις μεγάλες ηλικίες συνταξιοδότησης, τα κράτη που τώρα ευημερούν, στο μέλλον θα γίνουν φτωχά: Έως το 2050, οι περισσότερες δυτικές χώρες θα πρέπει να αφιερώσουν μεταξύ 27 και 30 τοις εκατό του ΑΕΠ τους για δαπάνες στους συνταξιούχους και τις ανάγκες τους, σύμφωνα με την Standard & Poors.


Η γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί αναπόφευκτα μια πιο παγκοσμιοποιημένη οικονομία, μια πιο πολιτιστικά πολύμορφη κοινωνία και ένα λιγότερο γενναιόδωρο κράτος.

Στην Ισπανία, όπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, υπάρχουν σήμερα 2,7 εκατομμύρια άτομα, το 1/16 του πληθυσμού, που χρειάζονται καθημερινή βοήθεια και φροντίδα για τον εαυτό τους - ένας αριθμός που θα διπλασιαστεί τα επόμενα 40 χρόνια.

Η Ισπανία αναγκάστηκε να αυξήσει την είσοδο των μεταναστών έως και το ένα πέμπτο του πληθυσμού.

Στην Ιαπωνία, την πρώτη προηγμένη χώρα που βλέπει τον πληθυσμό της να συρρικνώνεται λόγω του γήρατος με ταχείς ρυθμούς, οι εργοδότες έκαναν κίνηση προς την Κίνα, η οποία τώρα φιλοξενεί περίπου 20.000 ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Αλλά ακόμη και η Κίνα γερνά γρήγορα. Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας, η οποία φτάνει τώρα τα τρία τέταρτα των 1,3 δισεκατομμυρίων Κινέζων πολιτών, θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση έως 66% μετά το 2035, όταν ο πληθυσμός της χώρας θα αρχίσει να μειώνεται.

Ελεύθερη μετάφραση από το βιβλίο "Shock of Gray" του Ted Fishman


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: