Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010
Ντοντουρμάς
Dondurma είναι στα Τουρκικά το παγωτό... Αυτό που συνηθίζουμε εμείς οι Έλληνες να εννοούμαι όταν λέμε "ντοντουρμά" (και ενίοτε "ντουντουρμά") είναι το Kaymaklı Dondurma (καϊμακλί ντοντουρμά - παγωτό καϊμάκι), το οποίο φτιάχνεται από γάλα, ζάχαρη, σαλέπι, και μαστίχα. Το σαλέπι προέρχεται από δύο κυρίως άγρια είδη ορχιδέας, των Orchis mascula και Orchis militaris, οι ρίζες των οποίων αποξηραίνονται και κονιορτοποιούνται... Ως μαλακτικό και θεραπευτικό, το σαλέπι είναι γνωστό από την αρχαιότητα...
Αν πάτε στην Τουρκία, θα δείτε ότι το σερβίρισμα του ντοντουρμά είναι ένα ολόκληρο show... Ο "σωστός" πωλητής φοράει φέσι και παραδοσιακό γιλέκο... Με ένα κοντάρι ανακατεύει το ντοντουρμά, το σηκώνει στον αέρα, χτυπάει καμπανάκια, και στο τέλος το βάζει στο χωνάκι και στο δίνει...
Οι φωτογραφίες είναι από την λεωφόρο İstiklâl στην συνοικία Beyoğlu, αυτή που εμείς ξέρουμε ως "Πέρα".
Σημείωση: Για την παρασκευή ενός κιλού σαλεπιού χρειάζονται περίπου 1000 ρίζες άγριων ορχιδέων... Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αριθμού των φυτών αυτών, σε σημείο να απειλούνται από αφανισμό... Εδώ και πολλά χρόνια έχει απαγορευτεί η εξαγωγή σαλεπιού, αλλά για την ώρα είναι μάλλον αδύνατη η απαγόρευση της χρήσης του στην Τουρκία...
πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου