Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Τουλούζ Λοτρέκ στη Θεσσαλονίκη




Στον Τουλούζ Λοτρέκ είναι αφιερωμένη η ομώνυμη έκθεση που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των Δημητρίων.

Στόχος της έκθεσης είναι η γνωριμία του κοινού με τον ξεχωριστό αυτό δημιουργό καθώς και το κλίμα, την ατμόσφαιρα της εποχής στο γύρισμα του 19ου προς τον 20ο αιώνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 150 πρωτότυπες αφίσες και σχέδια του καλλιτέχνη από την ιδιωτική συλλογή του Μουσείου Ηρακλειδών και συμπηρώνεται από υλικό και έργα από Μουσεία της Γαλλίας όπως το Μουσείο Ορσέ καθώς επίσης και από ιδιωτικές συλλογές.



Ιδιαίτερο χαρακτήρα θα προσδώσουν πρώιμα έργα του καλλιτέχνη, καθώς επίσης και προσωπικά προσφιλή του αντικείμενα προερχόμενα από τον οικογενειακό πύργο, το Σατώ ντι Μποσκ. Τα τελευταία αντικείμενα τα παραχώρησε η μικρανεψιά του καλλιτέχνη, κόμισα Nicole Tapié de Céleyran. Επιπλέον πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο Σπητέρη προσθέτει πολλές άγνωστες πτυχές για τη ζωή και την καλλιτεχνική δημιουργία του Τουλούζ Λοτρέκ.

Επίσης δίπλα στα έργα του Λοτρέκ θα εκτεθούν έργα του Βαν Γκογκ, για να δείξει πόσο οι δυο ζωγράφοι επηρέασαν ο ένας τον άλλον, καθώς επίσης και στις κοινές τους καλλιτεχνικές καταβολές.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου 2011 και θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις μουσικής (Αριστίντ Μπριάν αλλά και Όφενμπαχ, Φορέ, Ντεμπισί και Ραβέλ), χορού και εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα σχετίζονται με αναζητήσεις του Λοτρέκ οι οποίες θα συμπεριληφθούν στην έκθεση.

Πληροφορίες

Από 15 Οκτωβρίου έως 30 Ιανουαρίου 2011

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: