Ισως το πιο δυσκολο κομματι του να προγραμματισεις ενα ταξιδι στη Νεα Υορκη, ειναι το να αποφασισεις που θελεις να φας, και να μπορεσεις να κανεις κρατησεις φυσικα. Ακομα πιο δυσκολο ειναι οταν αποφασισεις το ταξιδι χτες και θελεις να φυγεις αυριο. Το μεγαλο λαθος ειναι να ψαξεις να βρεις κριτικες στο trip advisor. Εκει, μπορεις να δεις τις πιο εκ διαμετρου αντιθετες γνωμες και να πηξεις. Γιατι του καθενος τουριστα, και κυριως του αμερικανου μπορει να του βρωμισει το γεγονος οτι το μπουκαλι του κρασιου, εχει βιδωτο καπακι αντι για φελλο. Τον καταλογο Zagat τον βρισκω τελειως ενδεικτικο. Παραμονη λοιπον της αναχωρησης μου μου ηρθε η ιδεα να ψαξω να βρω καποιο παλιο τευχος του Gourmet (του συχωρεμενου) για την Νεα Υορκη. Και ω του θαυματος το βρηκα. Μαρτιος του 2004, εξαιρετικα αφιερωμενο στην γαστρονομια και την εξερευνηση της Νεας Υορκης. Θα μου πεις, αυτο ειναι παλιο! Και ομως! Οπως καποτε πριν πολλα χρονια πηγα στο Παρισι με το αναλογο Gourmet, ετσι και τωρα το αγαπημενο μου περιοδικο ηταν σχεδον ο οδηγος μου. Εκει διαβασα για το Balthazar, εκει και για τα περισσοτερα σημεια που ονομασα “γαστρονομικους σταθμους” του ταξιδιου μου.
Στη Νεα Υορκη λοιπον δεν νοεειται να μην επισκεφθεις καποιο καλο εστιατοριο, καποια ντελικατεσσεν για bagel and lax, το χατ ντοκ σταντ της γωνιας, και να μη δοκιμασεις pastrami, soft pretzel, new York cheesecake, donuts, καποιο Delmonico steak, κατι Ιταλικο, και να μη πιεις ενα “Manhattan” στα ορθια.
Παντα μου αρεσε ο Ιταλο-αμερικανος σεφ Mario Batali, εχω και τα βιβλια του. Το εστιατοριο Babbo του Mario εχει τις καλυτερες κριτικες σαν Ιταλικη κουζινα. Ειναι ομως αδυνατον να βρεις τραπεζι για εβδομαδες, ποσο μαλλον την παραμονη που το αποφασισα εγω. Διαβαζω οτι o Mario Batali ανοιξε πριν μερικα χρονια το εστιατοριο ESCA μαζι με τον σεφ David Pasternack. Το ESCA βρισκεται στην περιοχη Theater District West (Off Brodway) στη γωνια της 9ης λεωφορου με την 43η οδο. Ο David ουσιαστικα ειναι ενας “ψαρας” που σεβεται τα ψαρια και τα θαλασσινα και δημιουργει αριστουργηματα.
Raw oysters, sushi, αλλα και δημιουργιες με ψαρια και θαλασσινα που κανεις μας δε σκεφτεται να τα μαγειρεψει στο σπιτι του. Η λιστα κρασιων εξαιρετικη. Το σερβις διακριτικο και οταν ο καιρος το επιτρεπει, ανοιγει και το πατιο. Απο το ESCA που σημαινει decoy, (κι εγω ρωταγα αν προερχεται απο το Φραντζεσκα) φερνω μερικες φωτογραφιες. Το decoy εχει την εννοια οτι παρασυρει τον κοσμο απο το Babbo.
Στην επομενη επισκεψη σας στη Νεα Υορκη, το συνιστω με ολα μου τα γευστικα κυτταρα.
Zuppa di Pesce Amalfitana
Χωρις πολλα λογια, απλη και νοστιμη.
house made guitar cut spaghetti with sea urchin and crabmeat
Εκπληκτικο πιατο. Η καβουροψυχα μπολικη και ο αχινος δινει χρωμα και γευση στη σαλτσα.
Η ποικιλια δεν ειναι παντα ιδια. Ο σεφ χρησιμοποιει παντα φρουτα εποχης. Εδω εχουμε νεκταρινι, δαμασκηνο και βατομουρο (το πιο ωραιο βατομουρο σορμπε που εχω δοκιμασει).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου