Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ennio Morricone – Η αποστολή, On earth as it is in heaven.



Έννιο Μορρικόνε (Ennio Morricone, 10 Νοεμβρίου 1928 Ρώμη). Ο πατέρας του ήταν τρομπετίστας σε συνοικιακή ορχήστρα σε κλαμπ κι έτσι, ο γιος του Ένιο, έμαθε το ίδιο όργανο. Το 1945, σε ηλικία μόλις 17 χρόνων, πήρε τη θέση του πατέρα του σαν τρομπετίστας στην ορχήστρα του Κονσταντίνο Φέρι. Ήδη όμως σπούδαζε σύνθεση, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας στο Conservatorio (Ωδείο) di Santa Cecilia, από το οποίο αποφοίτησε στα 28 του, το 1956. Τα πρώτα βήματα στο χώρο, τα έκανε με μικρές συνθέσεις για τη δημόσια ιταλική ραδιοτηλεόραση. Στη συνέχεια, για βιοποριστικούς λόγους, μπήκε στο χώρο του κινηματογράφου μια και ούτε η κλασική σύνθεση, ούτε και το μεροκάματό του ως τρομπετίστα στα κλαμπ της Ρώμης του εξασφάλιζαν έναν ικανοποιητικό μισθό για να ζήσει. Μπαίνοντας σ’ αυτόν τον περιορισμένης δράσης αλλά αρκετά επικερδή μουσικό τομέα, ο Morricone φρόντισε πάντοτε να κινηθεί με βάση τα ισχυρά καλλιτεχνικά στάνταρντ που ήδη είχε, με αποτέλεσμα ν’ αποσπάσει πολλές και υψηλές διακρίσεις στο χώρο της μουσικής. Σήμερα, στα 80 του, ο Ennio Morricone παραμένει το ίδιο δημιουργικός και εργατικός όπως πάντα. Ξυπνάει κάθε πρωί στις 5, πάει στο γραφείο του και συνθέτει κατευθείαν στην παρτιτούρα (όπως π.χ. και ο Mozart) ως το μεσημέρι, μετά πηγαίνει στο στούντιο όπου τον περιμένουν οι φίλοι του από τη ορχήστρα Roma Sinfonietta, ηχογραφεί ότι έχει συνθέσει και, αργά το απόγευμα, επιστρέφει στο σπίτι του, στην αγαπημένη του οικογένεια.

Το soundtrack της ταινίας του 1986, The Mission (Η Αποστολή), είναι μια μίξη των μουσικών ιδεών που εκπροσωπούν διάφορες πτυχές της ιστορίας. Η ταινία περιγράφει τη διαδικασία εκχριστιανισμού των Ινδιάνων της Αμερικής από τους Ισπανούς ιεραπόστολους το 1750, τις εσωτερικές αλλά και εξωτερικές συγκρούσεις των τελευταίων και είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Στη μουσική του Morricone, ανακαλύπτουμε όλους τους χαρακτηριστικούς ήχους της ταινίας όπως τον ακατέργαστο ήχο των τυμπάνων της ζούγκλας, αλλά και τον ήχο της γήινης ύπαρξης του ανθρώπου, υπάρχουν φωνητικά και σόλο θέματα που απεικονίζουν την τελειότητα που ο άνθρωπος θέλει να επιδιώξει, αλλά και το ισχυρό ορχηστρικό συναίσθημα του θυμού, και της σφοδρής επιθυμίας, στην οποία μπορούμε όλοι τόσο εύκολα να υποκύψουμε. Αυτές οι διάφορες θεματικές αποτελούν καθοριστικά στοιχεία και συνδυάζονται, για να δημιουργήσουν μια μουσική εμπειρία που συμπληρώνει τέλεια την ιστορία στην οθόνη, αλλά και λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά ως μουσική εμπειρία από μόνη της.

Εδώ, βλέπουμε το κομμάτι “On earth as it is in heaven” (Στη γη όπως είναι και στον ουρανό), παιγμένο από την ορχήστρα “Polish Radio Orchestra” και τις χορωδίες “Mixed Choir of the Fryderyk Chopin Academy of Music” και “The Warsaw Inter-University Choir”. Η συναυλία έλαβε χώρα στη Βαρσοβία της Πολωνίας και διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: