Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Αγιορείτικα κρασιά στο Όσλο

01.jpg


ΣΤΟ ΟΣΛΟ της Νορβηγίας «ταξιδεύουν» αγιορείτικα κρασιά από τη Χαλκιδική και μαζί τους ταξιδεύει μια ολόκληρη περιοχή. Θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση οινογευσίας, η οποία οργανώνεται από την Ελληνική Πρεσβεία στη νορβηγική πρωτεύουσα, την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να δοκιμαστούν από στελέχη του Κρατικού Μονοπωλίου Οίνων Νορβηγίας, από εισαγωγείς, εμπορικούς αντιπροσώπους, οινολόγους, εστιάτορες κ.λπ.

02.jpg

ΤΑ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ κρασιά έχουν καθιερωθεί ως άριστα συνοδευτικά στην ψαροφαγία των μοναχών. Αυτό το χάρισμα εκμεταλλεύτηκαν οι άνθρωποι της ελληνικής πρεσβείας για να στηρίξουν τη γευστική προτίμηση των σκανδιναβών στο ψάρι, η οποία παράλληλα αποτελεί και απόλυτη (ή και αναγκαστική) διατροφική τους συνήθεια.

13.jpg

Η ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ στο Άγιο Όρος ανθεί σ' ένα σπάνιο οικοσύστημα με ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, απ' όπου απουσιάζουν οι ασθένειες και άλλες καλλιέργειες. Τα κλήματα αναπτύσσονται σε δύσβατες ορεινές πλαγιές του Αθω και χαρακτηρίζονται από το πλούσιο άρωμά τους.

2233.jpg555.jpg1144.jpg

ΑΠΟ τα ελληνορωμαϊκά χρόνια και την εποχή του Στράβωνα, οι Ελληνες γνώριζαν την παλαίωση του κρασιού και την πραγματοποιούσαν σε θαμμένα πιθάρια, σφραγισμένα με γύψο και ρετσίνι.

07.jpg

Το κρασί εμφιαλωνόταν, ανάλογα με το πόσο μεγάλο ταξίδι είχε μπροστά του μέχρι την κατανάλωση, σε ασκούς ή σε σφραγισμένους πήλινους αμφορείς, αλειμμένους με πίσσα (ή ρετσίνι) για τέλεια στεγανοποίηση. Σ' αυτούς συχνά αναγράφονταν με μπογιά ή με σφραγίδα τα πλήρη στοιχεία του περιεχόμενου οίνου: προέλευση, έτος παραγωγής, οινοποιός και εμφιαλωτής.

05.JPG

ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, οι μοναχοί διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην καλλιέργεια του αμπελιού. Οι μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ήταν μοναστηριακή - εκκλησιαστική περιουσία. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι αμπελώνες και τα οινοποιεία του Αθω.

Μ. ΠΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: