Ως εμπειρία ζωής, χαρακτήρισε η Ευανθία Ρεμπούτσικα, τη συναυλία της στον κήπο της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο κόσμος πολύς, έφτανε σιγά σιγά στη Χάλκη, το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, από όλα τα σημεία της Ελλάδας αλλά και από την Πόλη. Ρωμιοί και Τούρκοι, Αρμένιοι και Εβραίοι, όλοι μαζί άκουσαν τις μελωδίες της Ευανθίας σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, θα έλεγε κανείς.
Πλάι της βρέθηκαν εκτός από τους ερμηνευτές Ντιλέκ Κοτς και Τσιχάν Οκάν, μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών, ο Πάνος Δημητρακόπουλος, ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος, ο Παντελής Στόικος, ο Πλούταρχος Ρεμπούτσικας, ο Στρατής Ψαραδέλλης, ο Φέργκους Κάρρυ και ο Νίκος Παπαβρανούσης.
Μια εβδομάδα μετά, η Ευανθία μαζί με τον Παναγιώτη Καλατζόπουλο κατευθύνονται προς την Πετρούπολη, όπου σε ρόλο εμπνευστή και οικοδεσπότη παράλληλα, προσκαλούν εκλεκτούς μουσικούς κι ερμηνευτές, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο Πέτρας, για να γιορτάσουν όλοι μαζί, τα γενέθλια των Γιατρών του Κόσμου (Γ.Τ.Κ.), που φέτος κλείνουν τα 20 χρόνια παρουσίας και δράσης τους στην Ελλάδα.
Ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Κωστής Μαραβέγιας, η Γιώτα Νέγκα, ο Άγγελος Παπαδημητρίου, η Έλλη Πασπαλά, ο Μάριος Στρόφαλης, η Dilek Koc, οι Palyrria, η Ορχήστρα του Δρόμου και τα Χαλκέντερα Χάλκινα του Φώντα Τζανίνη ανεβαίνουν στη σκηνή της Πετρούπολης για να στηρίξουν αφιλοκερδώς τη δράση των Γιατρών του Κόσμου, 20 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, το 1990. Τους καλλιτέχνες θα συνοδεύσουν οι περισσότεροι από τους μουσικούς που πλαισίωσαν την Ευανθία Ρεμπούτσικα στη Χάλκη.
Η Ευανθία μίλησε στο www.naftemporiki.gr για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες της από τη συναυλία της στη Χάλκη αλλά και για τις σκέψεις και τα σχέδιά της σχετικά την επερχόμενη συναυλία-γιορτή των Γ.Τ.Κ. και όχι μόνο.
Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τους Γιατρούς του Κόσμου και τι είναι για σας αυτή η οργάνωση;
Τους Γιατρούς του Κόσμου τους γνωρίζω πολλά χρόνια μέσω της Ηρώς Βαρσαμή που είναι και Επίτιμος Πρόεδρος της οργάνωσης. Είχα πάει μαζί της σε μια αποστολή των Γιατρών στο Αζερμπαϊτζάν και έζησα γεγονότα και καταστάσεις που άλλαξαν πολύ τον τρόπο σκέψης μου. Με έκαναν να συνειδητοποιήσω πολλά. Κατά τη γνώμη μου, οι Γ.Τ.Κ. προσφέρουν ένα πολύ σημαντικό έργο. Πηγαίνουν κοντά σε πληθυσμούς που έχουν ανάγκη σε όλο τον πλανήτη, όπου τους χρειάζονται, μοιράζονται τα προβλήματα τους, τα ήθη και έθιμά τους. Πιστεύω στους ανθρώπους που προσφέρουν βοήθεια σε διάφορα μέρη του πλανήτη ακόμα και στην Ελλάδα. Θεωρώ χρέος μου να βοηθήσω την οργάνωση και μέσα από αυτή τη συναυλία. Μόνο αυτή τη δυνατότητα έχουμε άλλωστε, εμείς οι μουσικοί, να στηρίξουμε ηθικά και οικονομικά.
Πείτε μας δύο λόγια για τη συνεργασία σας με την Ντιλέκ Κοτς, η οποία συμμετέχει στη συναυλία των Γ.Τ.Κ. μαζί σας και με την οποία έχετε συνεργαστεί στο παρελθόν αλλά και στη συναυλία σας στην Χάλκη.
Τη Ντιλέκ Κοτς τη γνωρίζω από την Πολίτικη Κουζίνα. Τραγούδησε το τούρκικο κομμάτι «Baharat», σε δικούς της τουρκικούς στίχους. Την είδα πρώτη φορά σε ένα πρόγραμμα της ΕΤ 3, τρελάθηκα μαζί της και πήγα και τη βρήκα στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Παναγιώτη (Καλατζόπουλο). Πίστεψα πολύ στη φωνή της και παρόλο που δεν συνεργαζόμασταν συχνά τα προηγούμενα χρόνια, τον τελευταίο καιρό ήταν μαζί μου και στη συναυλία μου στον Όλυμπο και στη Χάλκη. Ετοιμάζουμε και κάποια τουρκικά κομμάτια που θα τραγουδήσει μαζί με τον Τσιχάν Οκάν, τον άλλο Τούρκο τραγουδιστή (ήταν μαζί της κι αυτός στη συναυλία της Χάλκης) και σχεδιάζουμε να κάνουμε ένα δίσκο μαζί, στην Τουρκία.
Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματα που σας δημιουργήθηκαν στη συναυλία σας στη Θεολογική Σχολή;
Ήταν πάρα πολύ ωραία όλα: η συναυλία, η Χάλκη, ο κόσμος. Είχε πολύ κόσμο παρ’ ότι ήταν δύσκολο να φτάσει κανείς εκεί. Για μένα ήταν μια πολύ μεγάλη εμπειρία, μια μεγάλη στιγμή της ζωής μου, να παρουσιάσω τη μουσική μου σε αυτόν τον ιστορικό και πνευματικό χώρο, που έζησε ιστορικές στιγμές στο παρελθόν και έκλεισε πριν 39 χρόνια έτσι απότομα. Ήταν πολύ συγκινητικό μόνο και μόνο που είδα τόσο πολύ κόσμο να έρχεται προς τα πάνω, Τούρκους και Ρωμιούς, Αρμένιους και Εβραίους που ζουν στην Πόλη. Το πιο συγκινητικό ήταν που έκαναν τον κόπο και ήρθαν αρκετά πούλμαν από την Ελλάδα, τη Φλώρινα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, τη Χαλκιδική, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη. Θα θέλαμε πολύ, όπως τόνισε και ο Πατριάρχης μας, να λειτουργήσει πάλι η Σχολή.
Η μουσική σας είναι πολύ μελωδική και ταξιδιάρικη. Τι είναι για σας πηγή έμπνευσης, από πού αντλείτε τα θέματα και τα ερεθίσματά σας;
Από παντού εμπνέομαι. Από εικόνες, από ιστορίες που ακούω, που έχω ζήσει, από τα βιώματά μου, από πράγματα που θα ήθελα να ζήσω. Γενικά, ζω πολύ έντονα. Έχω ζήσει και πολύ έντονα παιδικά χρόνια μέσα στον κινηματογράφο του πατέρα μου. Αυτό επίσης, με έχει επηρεάσει πολύ. Πολλές φορές βλέπω και τη ζωή μου σαν μια ταινία. Έχω πολύ καλή σχέση με την εικόνα και αγαπώ πάρα πολύ τη δουλειά μου.
Έχετε συχνά συνεργασία με Τούρκους μουσικούς και ερμηνευτές και ταξιδεύετε συχνά-πυκνά στην Τουρκία.
Έχω ιδιαίτερη σχέση με τον Τούρκο σκηνοθέτη Τσαγκάν Ιρμάκ, με τον οποίο κάναμε μαζί δύο ταινίες. Θα γράψω μάλλον και τη μουσική στη νέα του ταινία. Πηγαίνω στην Κωνσταντινούπολη και για δουλειές αλλά και γιατί μου λείπει. Νιώθω σαν να έχω αφήσει ένα κομμάτι μου εκεί. Μέσα από την Πολίτικη Κουζίνα βρέθηκα εκεί. Με τον Ιρμάκ κάναμε πολύ καλή συνεργασία και περάσαμε καλά στην ταινία «Babam ve oglum», το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Όλα έγιναν κάτω από πολύ καλές συνθήκες, ζεστές και φιλικές. Γίναμε πολύ καλοί φίλοι. Υπάρχει ένα κλίμα φιλικό απέναντι μας. Αυτό με κράτησε ακόμα πιο πολύ στην Πόλη αλλά και το ότι αγαπάω πάρα πολύ αυτό το μέρος και τη δουλειά που κάνω. Βρίσκω πράγματα που με πηγαίνουν εκεί και περνάω καλά και δημιουργικά.
Θέλετε να κάνετε μια ευχή;
Να έχουμε υγεία. Όσο έχουμε υγεία και κάνουμε πράγματα που αγαπάμε, πιστεύω πάντα θα βγαίνει κάτι σωστό που θα μας γεμίζει χαρά. Μέσα από την αγάπη γίνονται πράγματα και στο τέλος ανταμειβόμαστε και παίρνουμε χαρές. Αυτό είναι πάνω από όλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου