Συνταγές: Γιάννης Μπαξεβάνης
Μία συνταγή με απίστευτη γεύση που θα την έχετε για όλο το χρόνο στα βαζάκια. Συνοδεύει καταπληκτικά τυριά κρύα ή ζεστά (γραβιέρα, παρμεζάνα), αλλά και τυριά ψητά ή τηγανητά όπως φορμαέλα, χαλούμι, ταλαγάνι.
Για 1 κιλό σύκα
ΥΛΙΚΑ
* 600 γρ. ζάχαρη
* κλαδί τζίντζερ φρέσκο
* λίγα φύλλα δυόσμο
* ολόκληρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε γρήγορα, χωρίς να τα πολυανακατεύουμε, ολόκληρα τα σύκα ώριμα. Τα κόβουμε στα τέσσερα μαζί με το φλοιό, τους ρίχνουμε τη ζάχαρη. Σπάμε το τζίντερ με τον μπάτη ή με την επιφάνεια ένος δυνατού μαχαιριού (όχι με την κόψη), το προσθέτουμε στα σύκα. Αφήνουμε 12 ώρες να μαριναριστούν. Στην κατσαρόλα έχουμε πια υγρά που καλυπτούν τα φρούτα κατά 1 εκ. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο νερό. Βάζουμε κατευθείαν την κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά, για πολλή ώρα. Οσο πιο σιγανή η φωτιά τόσο το καλύτερο. Θέλει συχνό ανακάτεμα μέχρι να δέσει το υγρό σαν σιρόπι (σαν το σιρόπι του μπακλαβά). Τότε κατεβάζουμε από τη φωτιά. Με τη θερμότητα θα δέσει και άλλο και στο ψυγείο ακόμα περισσότερο. Ψιλοκόβουμε το δυόσμο και χοντροσπάμε το πιπέρι και τα ρίχνουμε μες στην μαρμελάδα. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε σε γυάλινα βαζάκια. Κλείνουμε. Βράζουμε τα βαζάκια σε κατσαρόλα με νερό για 20 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο νερό για να αποστειρωθούν. Είναι σημαντικό να αποστειρώνουμε τη μαρμελάδα για να μη χαλάσει, γιατί δεν έχει πολλή ζάχαρη. Κανονικά η μαρμελάδα θέλει 1 κιλό φρούτων και 1 κιλό ζάχαρη. Μειώνουμε τη ζάχαρη αλλά αποστειρώνουμε.
Αρνάκι σπάλα με σύκα και αμύγδαλα
Για 6 άτομα
ΥΛΙΚΑ
* 2 σπάλες αρνιού περίπου 2 εώς 2 ½ κιλά
* 20-24 σύκα
* 150 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα καθαρισμένα
* 100 γρ. φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
* 200 γρ. κρεμμύδια μικρά
* σκόρδο (1 τεμ.)
* 1 ντομάτα
* 250 ml κόκκινο κρασί
* 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
* 2 φύλλα δάφνης
* λίγους κόκκους από πιπέρι
* μέλι (3 κουταλιές)
* λίγη κανέλα σε σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανοίγουμε τα σύκα, κόβουμε το καπάκι, τα γεμίζουμε πιέζοντάς τα με 2 ή 3 αμύγδαλα που τα έχουμε καψαλίσει σε τηγάνι. Βρέχουμε με λίγο βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη, αλάτι και χοντροσπασμένο πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε τις σπάλες με μαχαίρι περνώντας το ανάμεσα στις κλειδώσεις για να μη σπάσουμε το κόκαλο (να το θυμάστε: ό,τι μαγειρεύεται με το κόκαλο είναι πιο νόστιμο). Περνάμε το κρέας από το τηγάνι, αλευρώνοντάς το ελαφρά. Σοτάρουμε στην κατσαρόλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο, βάζουμε το κρέας, την τριμμένη ντομάτα, το κρασί και μπόλικα κλωναράκια φρέσκου θυμαριού (αν έχετε ξερό θυμάρι, βάλτε πολύ λιγότερο), 2 φύλλα δάφνης, κόκκους πιπεριού και αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στο φούρνο στους 160 C για 1 ½ ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το κρέας να κρυώσει τόσο ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε, κρατώντας με το ένα χέρι το κόκαλο και με το άλλο το κρέας. Στρίβουμε το κόκαλο δεξιά-αριστερά, το τραβάμε για να ξεκολλήσει και το βγάζουμε. Τοποθετούμε το κρέας σε ένα ταψί μαζί με τα σύκα. Σε ένα κατσαρολάκι μαλακώνουμε το μέλι με λίγο νερό, αλείφουμε με πινέλο πάνω στο κρέας και στα σύκα, πασπαλίζουμε με κανέλα, ρίχνουμε επάνω τη σάλτσα του και ξαναβάζουμε στο φούρνο για ½ ώρα για να καραμελώσει το κρέας, να ψηθούν τα σύκα και να δέσουν οι γεύσεις.
Τάρτα με σύκα
Συνταγές: Γιάννης Μπαξεβάνης Φωτογραφίες: Σταύρος Κωστάκης
Μια εύκολη συνταγή που θα κάνετε με τα παιδιά, γιατί, από πείρα, είμαι πεπεισμένος ότι άμα τα παιδιά μαγειρεύουν μαζί σας θα δοκιμάσουν ό,τι φτιάξανε. Αφήστε τα παιδιά να ζυμώνουν, να κάνουν το ντεκόρ, να ζυγίζουν, να μετράνε. Κρατάτε τα όμως μακριά από τη φωτιά και τα καυτά υλικά.
Για μία τάρτα
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
* 500 γρ. αλεύρι
* 300 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
* 200 ml νερού
* 200 γρ. ζάχαρη
* 1 κουταλίτσα αλάτι
* ξύσμα ενός πορτοκαλιού
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
* ½ λίτρο γάλα
* 3 αβγά
* 100 γρ. ζάχαρη
* 40 γρ. κορν φλάουρ
* 1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
* 500 ml κρέμα γάλακτος
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΚΟΡ:
* 10-12 σύκα
* ξύσμα ένος λεμονιού
* 4 κουταλιές ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1: Ανακατεύουμε καλά σε μπασίνα το αλεύρι, το βούτυρο ή τη μαργαρίνη λιωμένη, το νερό, τη ζάχαρη, μία κουταλίτσα αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήνουμε μία ώρα το ζυμάρι να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε φύλλο με πάχος 0,5 εκ. και το απλώνουμε σε φόρμα για τάρτα αλειμμένη με βούτυρο ή μαργαρίνη. Κάνουμε λίγες τρύπες με το πιρούνι, σκεπάζουμε όλη τη φόρμα με λαδόκολλα, βάζουμε επάνω βότσαλα καθαρά για να έχει βάρος και να μη φουσκώνει (ή βάζουμε απευθείας επάνω στο ζυμάρι είτε ρεβίθια είτε γίγαντες) και ψήνουμε στο φούρνο 15 λεπτά στους 180 C μέχρι να ροδίσει.
2: Ετοιμάζουμε την κρέμα: Βράζουμε το γάλα. Σε μία μπασίνα χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε σιγά σιγά το βραστό γάλα στην μπασίνα ανακατεύοντας. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει. Λιώνουμε μία κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη μέσα και αφήνουμε να κρυώσει.
3: Μόλις κρυώσει, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί στο μίξερ. Ανακατεύουμε την κρέμα με τη σαντιγί. Γεμίζουμε την ψημένη ζύμη με την κρέμα. Κόβουμε τα σύκα σε λεπτές φέτες και γαρνίρουμε όμορφα την τάρτα μας.
4: Σε μία μπασίνα ανακατεύουμε το ξύσμα λεμονιού με 4 κουταλιές ζάχαρη και τρίβουμε με τις παλάμες λίγη ώρα. Δοκιμάζουμε το ζαχαρωμένο λεμόνι: είναι ωραιότατο! Πασπαλίζουμε πλουσιοπάροχα πάνω στην τάρτα μας (μπορούμε επίσης να διατηρούμε το ζαχαρωμένο ξύσμα στην κατάψυξη).
Σύκα γεμιστά με αμύγδαλα και μους τυριού με δεντρολίβανο
Συνταγές: Γιάννης Μπαξεβάνης Φωτογραφίες: Σταύρος Κωστάκης
Εκπληκτικός συνδυασμός η γεύση του τυριού με το δεντρολίβανο. Η γλυκόξινη γεύση του σύκου με τη βελουτέ υφή των τυριών θα είναι μια έκπληξη και ένα «delice» για τους καλεσμένους σας. Η συνταγή δεν είναι δύσκολη και αποτελεί μια μοντέρνα πρόταση με ελληνικά προϊόντα.
Για 10 ποτήρια μαρτίνι
ΥΛΙΚΑ
* 10 σύκα
* 20 αμύγδαλα
* 100 γρ. καρυδόψιχα
* 5 αποξηραμένα βερίκοκα
* 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
* 150 ml Μαυροδάφνη
* 1 κουταλάκι ξίδι κόκκινο
* 150 ml κρέμα γάλακτος
* 600 γρ. φρέσκια μυζήθρα
* 100 γρ. γιαούρτι
* 2 φύλλα ζελατίνας μεγάλα ή 4 μικρά
* 100 γρ. ζάχαρη
* λίγα κλαδάκια δεντρολίβανου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καβουρντίζουμε σε στεγνό τηγάνι τα καθαρισμένα αμύγδαλα και στο τέλος ρίχνουμε λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη να λιώσει μαζί. Ψιλοκόβουμε λίγα καρύδια και τα βερίκοκα, τα ανακατεύουμε με τα αμύγδαλα. Κόβουμε τα σύκα στα δύο και γεμίζουμε με αυτά τα ξερά φρούτα. Βάζουμε σε ταψί. Βρέχουμε με τη Μαυροδάφνη, μία κουταλιά ξίδι και βάζουμε στο φούρνο 30 λεπτά στους 180oC. Βγάζοντας από το φούρνο, στραγγίζουμε και βάζουμε τα σύκα σε ποτήρι μαρτίνι ή σαμπάνιας. Κρατάμε το ζωμό για το γαρνίρισμα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού. Βράζουμε την κρέμα με 2 κλαδάκια δεντρολίβανο 10 λεπτά σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε 1 ώρα σκεπασμένο εκτός φωτιάς για να πάρει και άλλο η κρέμα τη γεύση του δεντρολίβανου. Σουρώνουμε. Βάζουμε στο μπλέντερ τη φρέσκια μυζήθρα, το γιαούρτι, την κρέμα και τη ζάχαρη και χτυπάμε για να γίνει μια ωραία βελουτέ. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό επί 5 λεπτά. Τη βγάζουμε από το νερό και τη λιώνουμε στη φωτιά ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Την ανακατεύουμε στο μπλέντερ στην κρέμα μέχρι να διαλυθεί τελείως. Γεμίζουμε τα ποτήρια και τα γαρνίρουμε με το ζωμό ψησίματος και με ένα κλαδάκι δεντρολίβανο. Σερβίρετε βάζοντας φωτιά στο δεντρολίβανο έτσι ώστε να καπνίζει (όχι να καίγεται) μεταφέροντάς τα στο τραπέζι.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου