Το παλάτι του Μπεϊτεντίν (περισσότερα για το παλάτι του Μπεϊτεντίν εδώ), είναι ένα όμορφα ανακαινισμένο ανακτορικό συγκρότημα του πρώιμου 19ου αιώνα και βρίσκεται στο χωριό Μπεϊτεντίν στο Λίβανο. Στο κάτω μέρος του ανακτόρου του Μπεϊτεντίν, το οποίο χρησιμοποιείτο για τους στάβλους του, βρίσκεται η μεγαλύτερη συλλογή Βυζαντινών μωσαϊκών στον κόσμο.
Οι ελληνικές επιγραφές που αναγράφονται στα μωσαϊκά ανάγονται στο 5ο και 6ο αιώνα, και τα περισσότερα από αυτά έχουν ανασκαφεί από τα ερείπια μιας βυζαντινής εκκλησίας στην παράκτια πόλη της Τζίγγε, νότια της Βηρυτού, η οποία στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πορφυρίων. Η εκκλησία ανακαλύφθηκε από εργάτες που έσκαβαν στην ακτή, στις αρχές του 1982. Η περιοχή ήταν τότε κάτω από τον έλεγχο του ηγέτη των Δρούζων, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, ο οποίος διέταξε να του φέρουν τα σε άριστη κατάσταση διατηρημένα ψηφιδωτά όπου και τα κράτησε μακρυά από αρχαιοκάπηλους καθ’ όλη τη διάρκεια του λιβανικού εμφυλίου πολέμου.
Η υπέροχη συλλογή περιλαμβάνει 30 περίπου μεγάλα κομμάτια ψηφιδωτά που είναι στο μέγεθος ενός δωματίου και πολλά μικρότερα. Τα σχέδια είναι γεωμετρικά και στυλιζαρισμένα, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αυστηρή φύση του πρώιμου χριστιανισμού στην περιοχή, αλλά υπάρχουν και απεικονίσεις ζώων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από λεοπαρδάλεις, ταύρους, γαζέλες και πτηνών, καθώς και θρησκευτικές φιγούρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου