Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Ανάβαση στο οροπέδιο Λειβαδιές Με ποδήλατο στην Οίτη

Η Οίτη είναι ένα πανέμορφο βουνό, αληθινή πρόκληση για πεζοπόρους, ορειβάτες και ποδηλάτες. Στα υπέροχα οροπέδια και λιβάδια κάτω από τις κορυφές του, θα απολαύσετε την αληθινή μαγεία της φύσης, αν και θα πρέπει να αποφύγετε τα εορταστικά τριήμερα ή τις Κυριακές, καθώς, αυτές οι φαινομενικά δυσπρόσιτες περιοχές γεμίζουν με εκδρομείς από τις κοντινές περιοχές, που χαλάνε την ηρεμία της φύσης και, κάποιες φορές, λειτουργούν και εντελώς αντιοικολογικά.

Το ανέβασμα από την πλευρά της Υπάτης είναι και το πιο δύσκολο, αλλά είναι και προτεινόμενο, επειδή θα σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε, στο κατέβασμα, τα ωραιότερα κομμάτια του βουνού, που βρίσκονται από την πλευρά της Παύλιανης. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι η κατηφόρα μπορεί να είναι το ίδιο επίπονη, εξαιτίας της συνεχόμενης χρήσης των φρένων. Γι αυτό είναι προτιμότερο να κατηφορίσετε από την περιοχή με την χαμηλότερη κλίση και το πιο ήπιο κατέβασμα, μέχρι την Παύλιανη.

Φτάνοντας στην Υπάτη, μην ξεχάσετε να ξεφορτώσετε και να πάρετε μαζί σας το αντιανεμικό σας μπουφάν, τα εργαλεία και τα ανταλλακτικά του ποδηλάτου (μπαγκαζιέρες, σαμπρέλες, εξολκέα αλυσίδας, ακτινολόγο, κλειδιά, κατσαβίδια, παγούρια με νερό, φώτα για μπροστά και πίσω, κράνος κλπ) και φυσικά ζεστά ρούχα και υπνόσακο για το βράδυ, καθώς στο βουνό, ακόμη και το καλοκαίρι, η θερμοκρασία μπορεί να πέσει χαμηλά.

Πριν ανηφορίσετε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να γνωρίσετε την ιστορική Υπάτη. Δείτε τις εκκλησιές της Αγίας Σοφίας και του Αγίου Νικολάου, στην Ανεμότρυπα, ανακαλύψτε τη σπηλιά της Αγίας Ιερουσαλήμ ή Αρσάλης και γεμίστε τα παγούρια σας στον μικρό καταρράκτη.

Ανεβαίνοντας από την πλευρά του Σπερχειού, την Οίτη, έχεις διαρκώς τη δυνατότητα να απολαμβάνεις τη θέα της κοιλάδας, με τα χωριά της Σπερχειάδας και τη Λαμία. Ο δρόμος έχει αρκετά απότομη κλίση και γι αυτό, με δεδομένο ότι κουβαλάτε και βάρος, δεν θα μπορέσετε να ανεβάσετε ταχύτητα και, το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής θα γίνεται με τον μικρό δίσκο και την πρώτη ή δεύτερη ταχύτητα. Στις αρκετές στάσεις που θα χρειαστεί να κάνετε στα μικρά και ήσυχα χωριά, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε και να παρατηρήσετε τις πλαγιές του Τυμφρηστού (στην απέναντι πλευρά της κοιλάδας), τα Βαρδούσια, την Γκιώνα, το Καλλίδρομο και τη Γραμμένη Οξιά. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής θα κινείσαι ανάμεσα στα πανέμορφα ελατοδάση της Οίτης και σε ήσυχες κοιλάδες με ρυάκια και, κάποιες φορές, η μαγεία του τοπίου θα σε κάνει να ξεχνιέσαι.

Έτσι κι αλλιώς, η ανάβαση της Οίτης είναι μία πρόκληση για τον ποδηλάτη και η πρόκληση γίνεται μεγαλύτερη όταν έχεις, πλέον, ανεβεί πάνω και από το τελευταίο χωριό, που, από τη διαδρομή που σας προτείνουμε, θα είναι Η Καστανιά, αφού περάσετε τα χωριά Καπνοχώρι και Λύχνο. Η διαδρομή από την Υπάτη μέχρι και τα 1900 μέτρα, στο οροπέδιο Λειβαδιές, είναι μικρή σε απόσταση, αλλά απότομη για τον ποδηλάτη. Το οδόστρωμα, ωστόσο, δεν θα σας δημιουργήσει επιπρόσθετες δυσκολίες.


Μπαίνοντας στον Δρυμό, θα βρείτε ένα τοπίο αρκετά βραχώδες με αρκετά έλατα. Σε αυτό το σημείο, η διαδρομή γίνεται πιο ήπια και η ανάβαση ευκολότερη. Στο σημείο που θα δείτε την πινακίδα που σηματοδοτεί την είσοδό σας στα όρια του δρυμού, δεσπόζει ένας χείμαρρος, αρκετά εντυπωσιακός, που κατεβαίνει από τις κορυφές του βουνού, αλλά το καλοκαίρι έχει ελάχιστο νερό.

Πολύ κοντά στο ορεινό καταφύγιο του Ορειβατικού της Λαμίας, θα δείτε να απλώνεται μπροστά στα μάτια σας, ένα από τα ομορφότερα οροπέδια της Ελλάδας, οι Λειβαδιές, ακριβώς κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Οίτης. Λίγο πιο αριστερά, θα βλέπετε το Γρεβενό, τη δεύτερη κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 2114 μέτρα. Καταπράσινα λιβάδια, ρυάκια και λίγα έλατα συμπληρώνουν το μοναδικό σκηνικό που έφτιαξε με σοφία η φύση.
Από εδώ θα έχετε την ευκαιρία να ανεβείτε ως την κορυφή και να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα, μέσω μιας διαδρομής που θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες, με επιστροφή.


Το βράδυ, μπορείτε να μείνετε στο ορεινό καταφύγιο ή, αν είστε τολμηροί και συνεννοηθείτε με τη Δασική Υπηρεσία, να κάνετε κατασκήνωση στο βουνό. Την επόμενη ημέρα, μπορείτε να πάρετε το δρόμο της επιστροφής, μέσω της Παύλιανης και από εκεί στον κάμπο της Λαμίας, περνώντας από το δεύτερο εκπληκτικό οροπέδιο της Οίτης, τις Καταβόθρες.

Αν είστε λίγο πιο γρήγοροι και κατορθώσετε να ολοκληρώσετε την ποδηλατική σας εξόρμηση μέσα σε μία ημέρα, μπορείτε να επιλέξετε την Παύλιανη για τη διαμονή σας, εκεί όπου υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες.

Πως θα φτάσετε στην Υπάτη

Αρχικός προορισμός σας θα είναι η Λαμία και από εκεί η κοιλάδα του Σπερχειού, μέχρι τα Λουτρά Υπάτης. Στην Υπάτη, σε υψόμετρο 400 μέτρων, μπορείτε να ξεφορτώσετε τα ποδήλατα και να συνεχίσετε για τις Λειβαδιές, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Οίτης.

Τι θα φάτε στην περιοχή της Οίτης

Το κρέας είναι η πρώτη επιλογή, κυρίως ψητό, στη σούβλα ή στη γάστρα. Αρνί, κατσίκι ή και μοσχάρι. Συνοδέψτε το με χυλοπίτες από την Υπάτη και κουραμπιέδες από τη Λαμία. Στην Παύλιανη, δοκιμάστε τις πατάτες και τα μήλα.

Διαμονή στην περιοχή της Οίτης

Το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Λαμίας βρίσκεται σε υψόμετρο 1850 μέτρων και έχει δυνατότητα φιλοξενίας 24 ατόμων. Είναι, όμως, απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον Σύλλογο, στο τηλέφωνο 22310 26786 για να εξασφαλίσετε την έγκρισή τους. Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάρχουν και στις δύο πλευρές του βουνού, στην πορεία που θα χαράξει η διαδρομή σας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Υπάτης, στη διεύθυνση: www.ypati.gr/article.php?c=6&a=164, στην Ένωση Ξενοδόχων Λουτρών Υπάτης (22310 59151) και στην ιστοσελίδα της κοινότητας Παύλιανης: http://www.pavliani.gr/article.php?c=6&a=13

Οίτη - Χρήσιμα Τηλέφωνα

Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Στερεάς Ελλάδος: 22310 31988, 66050-8
Λουτρά Υπάτης: 22310 59526, 59528
Κοινότητα Παύλιανης: 22310 83011, 83111
Δήμος Υπάτης: 22310 98341
Αστυνομία: 22310 98411, 98455
Νοσοκομείο Λαμίας: 22310 30111
Ιατρείο Υπάτης: 22310 98321
Ο.Σ.Ε.: Λαμίας: 22310 23201
Ο.Σ.Ε.: Σιδηροδρομικός Σταθμός Λιανοκλαδίου: 22310 61061
ΚΤΕΛ Λαμίας: 22310 51345


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: