Φωτοκαταλυτικό σκυρόδεμα μετατρέπει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε λίπασμα με τη βοήθεια του ήλιου και της βροχής
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ Το τσιμέντο, το πιο πολυχρησιμοποιημένο κατασκευαστικό υλικό του κόσμου, αποκτά επιτέλους οικολογική «ταυτότητα». Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ειδικό σκυρόδεμα το οποίο απορροφά μεγάλη ποσότητα ατμοσφαιρικών ρύπων, τους οποίους κατόπιν εξολοθρεύει με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και της βροχής. Φιλοδοξία των επιστημόνων είναι να κάνουν τους γκρίζους τοίχους εργαλεία πράσινης ανάπτυξης. Το νέο αυτό σκυρόδεμα ονομάζεται «φωτοκαταλυτικό τσιμέντο» λόγω της φωτοκαταλυτικής δράσης ορισμένων υλικών από τα οποία αποτελείται.
Η φωτοκατάλυση είναι μια χημική αντίδραση που ενεργοποιείται από τις υπέρυθρες ηλιακές ακτίνες. Αέριοι ρύποι, όπως το οξείδιο του αζώτου που εκλύεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, μετατρέπονται σε πιο ακίνδυνες ουσίες, όπως αθώο και χρήσιμο λίπασμα.
Η σύνθεση του συγκεκριμένου τύπου τσιμέντου αποτελείται από ένα μείγμα στο οποίο κυριαρχεί το διοξείδιο του τιτανίου. Οταν το φως πέφτει στο τσιμέντο το διοξείδιο του τιτανίου ενεργοποιείται προκαλώντας μια σειρά από χημικές αντιδράσεις, που είναι ικανές να εξολοθρεύσουν μικροοργανισμούς και οργανικούς ρύπους, ακόμη και ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα.
Αυτές οι αντιδράσεις όχι μόνο διασπούν τους ρύπους και τα μικρόβια που θα έρθουν σε επαφή με το διοξείδιο του τιτανίου, αλλά επιπλέον αλλάζουν, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, τη σύσταση των ρυπογόνων ουσιών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.
Με αυτό τον τρόπο τα ρυπογόνα οξείδια του αζώτου γίνονται γρήγορα νιτρικό ασβέστιο, μια ουσία σαν λίπασμα.
«Το νέο τσιμέντο που κατασκευάσαμε μειώνει τα επίπεδα οξειδίου του αζώτου κατά 35%40%στις περιοχές που χρησιμοποιείται» τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν και επικεφαλής της σχετικής έρευνας Τζος Μπρούβερς, ο οποίος προσθέτει ότι πειράματα σε δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων κατέδειξαν ότι χάρη στο φωτοκαταλυτικό τσιμέντο μειώθηκαν κατά 15% οι εκπομπές ρύπων.
Τα φωτοκαταλυτικά υλικά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ιαπωνία, όπου αρκετοί βάφουν τα σπίτια τους με διοξείδιο του τιτανίου και πολλοί δρόμοι στο Τόκιο είναι στρωμένοι με αυτό το ειδικού τύπου σκυρόδεμα.
Οπως επισημαίνουν οι ολλανδοί επιστήμονες, το διοξείδιο του τιτανίου είναι συνηθισμένο συστατικό των καλλυντικών. Το μείγμα αυτό δεν είναι τοξικό για τον άνθρωπο και δεν αποτελεί απειλή για τον οργανισμό μας.
Και πατέντα από έλληνα ερευνητή
Μια ανάλογης αντίληψης πατέντα για «πράσινο» τσιμέντο κατάφερε να τελειοποιήσει πριν από μερικούς μήνες και ένας έλληνας ερευνητής από το Ιmperial College του Λονδίνου. Ο κ. Νικόλας Βλασόπουλος χρησιμοποιώντας ως βάση του το οξείδιο του μαγνησίου ανακάλυψε ένα σκυρόδεμα που όχι μόνο δεν ρυπαίνει αλλά ανακυκλώνεται κιόλας. Το υλικό αυτό, το οποίο απορροφά από την ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ΄ ό,τι απελευθερώνει, ανήκει πλέον στην εταιρεία Νovacem, ιδιοκτησίας του ίδιου του κ. Βλασόπουλου, η οποία υπολογίζει ότι θα το κυκλοφορήσει στην αγορά σε λιγότερο από μία πενταετία.
Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου