ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ TAXALIA
Εμείς δεν θα πάρουμε θέση. Εμείς ως οφείλουμε θα παρουσιάσουμε τα δεδομένα και θα αναμείνουμε από τον πανεπιστημιακό κόσμο, από τους πνευματικούς μας ταγούς, από τον κλήρο και τον πολιτικό κόσμο να πάρει θέση. Εμείς είμαστε απλώς οι αγγελιοφόροι του μηνύματος και δεν πρόκειται να αποκαλύψουμε τα συναισθήματα μας γιατί τότε θα πληγωθούν πολλοί.
Το 2012 η Θεσσαλονίκη μας γιορτάζει τα 100 χρόνια ελευθερίας της. Γιορτάζει την απελευθέρωση της. Το Navarino Network λοιπόν, ένα ομολογουμένως δραστήριο think tank της πόλης μας αποφασίζει και πολύ σωστά σύμφωνα με την άποψη μας να ασχοληθεί με το όλο θέμα.
Μέχρι εδώ καλά. H περιγραφή του όλου project είναι η ακόλουθη και την αντιγράφουμε ακριβώς από το site του Navarino Network :
"1912-2012: Thessaloniki, Selânik, Selanik/Salonika, Solun, Sãrunã, Salonique or Θεσσαλονίκη ?"
In 2012, Thessaloniki celebrates 100 years since its annexation to the Greek state. The "2012" project will research what the city achieved or missed over the last hundred years, its current status and its future prospects.
Το Navarino Network λοιπόν μας λεει ότι το 2012 η Θεσσαλονίκη μας γιορτάζει 100 χρόνια από την ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ της από το ελληνικό κράτος. Annexation – ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ.
Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν ο Διευθυντής του Navarino Network Αν. Καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης στο τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας γνωρίζει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα κι αν είναι ενήμερος για τη λέξη που έχει χρησιμοποιηθεί.
Είναι τόσο σημαντική η λέξη αυτή; Ασφαλώς και είναι. Ο όρος ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ μας θυμίζει την προπαγάνδα γειτονικών κρατών και δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη λέξη ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ που χρησιμοποιείται επισήμως από το ελληνικό κράτος.
Αναμένουμε τη στάση και τη θέση των πνευματικών και πολιτικών ταγών της πόλης. Αναμένουμε τη στάση των υποψηφίων δημάρχων της πόλης αλλά και τη στάση των υποψηφίων Περιφερειαρχών. Τελικώς είναι ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Ή ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ; Όπως επίσης αναμένουμε τη θέση του Προέδρου του Ινστιτούτου Κωνσταντίνου Καραμανλή κ. Βαρβιτσιώτη ο οποίος έχει τοποθετήσει στο επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου τον κ. Καιρίδη, αλλά και τη θέση του Προέδρου του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή, κ. Πέτρου Μολυβιάτη, εκεί που ο κ, Καιρίδης είναι συνεργάτης σύμφωνα με το βιογραφικό του.
Εμείς αναμένουμε από όλους τη θέση τους. Και έχουμε τις καλύτερες των προθέσεων. Άνθρωποι είμαστε και μπορεί και να μας ξεφύγει και κάποια λέξη. Έτσι δεν είναι;
Απλώς παραθέτουμε τη διαχρονική δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή σχετικά με την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Κάτι τέτοιες στιγμές καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη είναι η απώλεια του.
Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010
ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ή ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου