Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ο «κολοσσός» του σαξοφώνου στο Παλλάς

Η πολύ καλή σειρά Jazz Μasters που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Παλλάς ανοίγει εφέτος άκρως εντυπωσιακά με έναν καλλιτέχνη του ύψους του Σόνι Ρόλινς και μάλιστα η συναυλία αυτή θα αποτελέσει σταθμό στο πλαίσιο της περιοδείας όπου γιορτάζει τα 80ά γενέθλιά του.

Το μέγεθος της προσωπικότητας του Σόνι Ρόλινς δεν μπορεί να τεθεί σε σύγκριση αφού, με εξαίρεση τα μεγαθήρια της τζαζ που μεγαλούργησαν τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 όπως είναι ο Τζον Κολτρέιν, ο Μάιλς Ντέιβις ή ο Αρτ Μπλέικι, δεν υπάρχει μουσικός σήμερα που έχει προσφέρει ούτε το ελάχιστο της δημιουργίας του. Ενας σαξοφωνίστας πραγματικά «ζωντανός μύθος», αφού με τις ιδέες του και με την τεχνική του χαρακτήρισε στον μεγαλύτερο βαθμό τη μετά bebop περίοδο με συνθέσεις-αριστουργήματα και σταθμούς για την τζαζ όπως είναι οι «St. Τhomas», «Οleo», «Doxy» και «Αiregin».

Σήμερα, 80 ετών, έχει ξεκινήσει την καριέρα του από την πολύ μικρή ηλικία των 11 και προτού φθάσει στα 20 έπαιζε με τον σπουδαίο πιανίστα Θελόνιους Μονκ.

Παίρνοντας στοιχεία από τους μεγάλους σαξοφωνίστες της επο χής, όπως την ανάλαφρη εναλλαγή μουσικών φράσεων του Λέστερ Γιανγκ και τον δυναμισμό του Κόλμαν Χόκινς, ο Ρόλινς ανέπτυξε έναν ιδιότυπο και χαρακτηριστικό ήχο στο τενόρο σαξόφωνο που ξεχωρίζει ως τις ημέρες μας. Και μόνο την οκτάδα των άλμπουμ που ηχογράφησε για την έγκριτη Ρrestige από το 1951 ως το 1956 να είχε στο ενεργητικό του οποιοσδήποτε άλλος θα έμπαινε στο πάνθεον της τζαζ, με άλμπουμ όπως το υπέροχο ομώνυμο με τους Μodern Jazz Quartet ή ακόμη το «Τenor Μadness», με τον Κολτρέιν να συμπράττει με το τενόρο σαξόφωνό του και με τον Πολ Τσέιμπερς στο μπάσο. Η συνέχεια είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα έναν χρόνο μετά την ηχογράφησή του για τη Riverside και το 19λεπτο ομώνυμο κομμάτι, με το περίφημο τρίο του χωρίς πιάνο.

Πριν από τρία χρόνια ο Σόνι Ρόλινς γιόρτασε με μια μνημειώδη εμφάνισή του στο Carnegie Ηall τα 50 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση εκεί ως bandleader. Με εκατοντάδες δίσκους, αμέτρητες εμφανίσεις στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και πάμπολλες βραβεύσεις και Γκράμι, o Sonny Rollins είναι αναμφισβήτητα ο «κολοσσός» της τζαζ, όπως πολύ εύγλωττα υποστηρίζει το άλμπουμ του ΄56!


η Σειρά Jazz Μasters η Ο Σόνι Ρόλινς στο πλαίσιο της 80th Βirthday Τour θα εμφανιστεί στο Παλλάς την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 21.00.

η Τιμές εισιτηρίων: 70, 85, 100 ευρώ.

η Προπώληση εισιτηρίων:

Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, τηλ. 210 3213.100.

η Ημέρες και ώρες λειτουργίας ταμείων (για τους καλοκαιρινούς μήνες):

Δευτέρα ως Σάββατο 10.00-

18.00 και τις Κυριακές κλειστά.

η Με πιστωτική κάρτα: 210 8108.181.

η Κρατήσεις μέσω Ιnternet: www.ellthea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: