Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Αφιερωμένο στον Γκρίσα Πέρελμαν



Ο λόγος για το Ρώσο μαθηματικό Γριγκόρι (Γκρίσα) Πέρελμαν (Grigory (Grisha) Perelman), από την Αγία Πετρούπολη, στον οποίο, όπως μόλις ανακοίνωσε επισήμως το Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay, απονέμεται βραβείο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την επίλυση ενός από τα δυσκολότερα προβλήματα στην ιστορία των μαθηματικών, της λεγόμενης «εικασίας του Πουανκαρέ», που εδώ και πάνω από έναν αιώνα έχει ταλανίσει γενιές μαθηματικών.

O Πέρελμαν έκανε το αδιανόητο: δεν πήγε καν να παραλάβει το βραβείο του, ένα βραβείο που συνοδευόταν από ένα ολοστρόγγυλο εκατομμύριο δολάρια! Ο κόσμος όλος σάστισε: τι είδους άνθρωπος ήταν αυτός;
Πρόκειται για την ιστορία μιας μαθηματικής ιδιοφυΐας! Ο Γκριγκόρι (Γκρίσα) Πέρελμαν κατέπληξε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με το επίτευγμα της λύσης ενός άλυτου μέχρι πρότινος μαθηματικού προβλήματος, εντελώς αποκομμένος από το περιβάλλον των συναδέλφων του, αλλά και αρνούμενος ό,τι έχει θεοποιήσει ο σημερινός, υπό παρακμή, δυτικός πολιτισμός: το χρήμα.

Ο Πέρελμαν αρνήθηκε το χρηματικό βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που κέρδισε για την επίλυση του μαθηματικού γρίφου, όντας ένας πάμπτωχος άνθρωπος, ο οποίος ζει με την πενιχρή… ρωσική σύνταξη της μητέρας του!

Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει τη σπάνια προσωπικότητα ενός ανθρώπου ο οποίος διαβιεί πέρα από τα ανθρώπινα, τουλάχιστον όπως αυτά έχουν οριστεί από τις εν διαλύσει κοινωνίες μας. Όλα άρχισαν όταν, τον Μάιο του 2000, το Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay της Βοστόνης όρισε τα επτά σημαντικότερα άλυτα προβλήματα των Μαθηματικών και αθλοθέτησε το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων γα το κάθε ένα. Δυο χρόνια αργότερα, στην Αγία Πετρούπολη, την αγαπημένη πόλη του Ντοστογιέφσκι, σαν μια σύγχρονη μυθιστορηματική εκδοχή, ο Γκρίσα Πέρελμαν «ανεβάζει» στο Διαδίκτυο την απόδειξή του για την «Εικασία του Πουανκαρέ». Ένα από τα εφτά άλυτα μαθηματικά προβλήματα είχε λυθεί με αδιανόητες μεθόδους! Τον Αύγουστο του 2006, στη Μαδρίτη, η κοινότητα των μαθηματικών αναμένει με ιδιαίτερη αγωνία τον Γκρίσα, για να παραλάβει το Μετάλλιο Φιλντς, που είναι ισοδύναμο με το Βραβείο Νόμπελ.

Ο απίθανος Ρώσος παραμένει κλειστός στο φτωχικό δυάρι του, μαζί με τη μητέρα του, αδιαφορώντας όχι μόνο για την ύψιστη αυτή διάκριση αλλά και για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του βραβείου! Τον Οκτώβριο του 2009, στην Αγία Πετρούπολη, ο Γκρίσα απαντά στον πρόεδρο της επιτροπής του Ινστιτούτου Clay που ζήτησε να τον δει: «Η συνάντησή μας δεν έχει κανένα νόημα». Τη σκοτεινή πραγματικότητα αυτού του ρώσου ιδιοφυούς μαθηματικού προσπαθεί να φωτίσει αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα.

Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ Α Γ Ι Ο Υ ή και ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟΥ...
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ...
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟΝ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ